Quantcast

Vandalams užkliuvo Rotušės aikštės puošmena

Rotušės aikštėje esanti senovinė vaško krosnis užkliuvo vandalams. Sudaužytą storą stiklą planuojama pakeisti artimiausiu metu.

Sudaužytas tyčia

Šią savaitę pastebėta, kad istorinės vaško krosnies stiklas sueižėjęs. Kauno muziejaus atstovai tikino, kad stiklą kažkas sugadino tyčia. Rotušės aikštėje esanti krosnis nukenčia ne pirmą kartą.

"Antradienį pastebėta, kad vienas iš trijų vaško krosnies stiklų yra sudaužytas. Tai padaryta sąmoningai, nes matosi dviejose vietose įdaužimai. Šiaip čia yra labai storas stiklas, tad neturėtų būti lengvai sudaužomas. Čia aiškus vandalizmas", – piktinosi Kauno miesto muziejaus kultūros renginių organizatorius Kęstutis Ignatavičius.

Turistai ypač domisi šiuo Rotušės aikštės eksponatu, tačiau dabar negali pamatyti viso vaško krosnies grožio.

K.Ignatavičius patikslino, kad stiklas nėra visiškai išdaužtas, tačiau viena dalis labai sueižėjusi, tad pro įdaužas beveik nieko negalima įžiūrėti.

"Vaško krosnis uždengta stiklo paketu. Tai specialus stiklas, sudėtas keliais sluoksniais. Keista, kad jis kažkam užkliuvo, nes net masinių renginių metu viskas būna gerai ir stiklo keisti nereikia, o čia dabar kažkas barbariškai išsiliejo. Artimiausiu metu pakeisime stiklą, nes šis objektas reprezentuoja Kauną", – sakė K.Ignatavičius.

Pradėtas tyrimas

Pirmą kartą vaško krosnies stiklą vandalai sudaužė maždaug prieš dešimtmetį. Tuomet buvo įrengtas vientisas stiklas, tad teko jį keisti per visą krosnies ilgį. Po šio incidento nuspręsta stiklą padalyti į tris dalis. Ši kartą nukentėjo tik viena sekcija, todėl nereikės keisti kitų.

Keista, kad jis kažkam užkliuvo, nes net masinių renginių metu viskas būna gerai ir stiklo keisti nereikia, o čia dabar kažkas barbariškai išsiliejo.

Muziejaus atstovai kreipėsi į Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą (VPK). Kadangi Rotušės aikštėje įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, tikimasi, kad bus rasta, kas suniokojo miesto turtą.

Kauno apskrities VPK komunikacijos specialistė Justina Kazragytė "Kauno dienai" teigė, kad balandžio 17 d., apie 1.40 val., gautas pranešimas, kad Rotušės aikštėje nepilnamečiai trikdo viešąją rimtį, triukšmauja ir šiukšlina. Atvykus pareigūnams pastebėtas ir išdaužtas krosnies stiklas. Netoli įvykio vietos pareigūnai sulaikė ir į policijos komisariatą pristatė keturis nepilnamečius, gimusius 2003, 2004, 2005 ir 2006 m. Visi jie perduoti tėvams. Centro policijos komisariato pareigūnai atlieka šio įvykio aplinkybių patikslinimą.

"Dėkojame pilietiškiems gyventojams už teikiamą informaciją ir primename, kad apie pastebėtą galbūt daromą teisės pažeidimą visuomet informuotumėte bendruoju pagalbos telefonu 112", – sakė ji.

Reikalauja priežiūros

Vaško krosnis Kauno Rotušės aikštėje atidengta 2002 m. Šio projekto iniciatorius K.Ignatavičius tikino, jog reikėjo įdėti nemažai pastangų, kad kauniečiai ir miesto svečiai galėtų pasigrožėti šia istorine, gerai išsilaikiusia relikvija.

"Pasiūliau, kad reikia atidengti krosnį. Pradėjau ieškoti rėmėjų, kurie padėjo įgyvendinti idėją. Konsultuodamiesi su archeologais parinkome iš aikštėje esančių krosnių tinkamiausią eksponuoti. Šviesaus atminimo architektas Algimantas Kančas nemokamai parengė projektą ir tada iškasėme bei krosnį atidengėme. Tuomet net sakiau, kad tai bus jaunavedžiams kaip medaus mėnesio pradžia, kai išėję iš Rotušės gali pereiti per krosnį", – pasakojo K.Ignatavičius.

Kauno miesto muziejaus atstovas tikino, kad šis objektas reikalauja išskirtinės priežiūros. Tam, kad krosnies neveiktų išorės veiksniai, o turistai galėtų pro stiklą viską įžiūrėti, viduje turi būti palaikoma tam tikra temperatūra, nes žiemą užšąla langai.

"Viduje yra įrengta ventiliacija, apšvietimas. Kai žmonės primeta į vidų visokių užsienietiškų pinigėlių, reikia viską sutvarkyti, išvalyti. Tai darome pro atskirą įeigą, vedančią tiesiai prie krosnies", – sakė Kauno miesto muziejaus atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Kam čia įdomu,tačiau daužyti nėra reikalo.Kas buvo aprašyta istorijos vadovėliuose,rodo senovės filmuos,kam rotušėje tokia nesąmonė.Žmonių vaikščiojančių rotušėje nepadaugės .

Anonimas

Anonimas portretas
kameros rodo putina ir sunkiasvori medvedeva

kaunas

kaunas portretas
pacukai ar debilai kazkokie lazdos geros reikia tokiems toj pacioj aikstej isperti su lazda per sedmenis viesai kiti poto bijotu geda butu
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių