Quantcast

Vagys prapjovė tvorą – dingo vertingi danieliai

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Pavogtas keturratis mažiausiai rūpi netoli Kauno, Patalmušio kaime, sodybą puoselėjančiam Eimantui Dargeniui. Jam neramu dėl pradingusių šešių danielių. Dėl sunkiai suvokiamų priežasčių vagys specialiai keliose vietose prapjovė tvorą.

Pavogtas keturratis mažiausiai rūpi netoli Kauno, Patalmušio kaime, sodybą puoselėjančiam Eimantui Dargeniui. Jam neramu dėl pradingusių šešių danielių. Dėl sunkiai suvokiamų priežasčių vagys specialiai keliose vietose prapjovė tvorą.

Parlėkė iš Lenkijos

Beveik visą vasarą sodyboje Pakuonio seniūnijoje su žmona ir sūnumi praleidusiam E.Dargeniui juodomis spalvomis gyvenimas nusidažė per ilgąjį Žolinių savaitgalį. Jis su šeima keturioms dienoms išvyko pailsėti į Lenkiją, tačiau ten užtruko tik kelias valandas.

"Tėvai, atvykę apžiūrėti sodybos, buvo šokiruoti – pavogtas keturratis, supjaustyta tvora, o aplink sodybą lakstė reti Dovydo elniai ir danieliai. Keli danieliai jau buvo dingę", – pasakojo Eimantas.

Jis 1,5 ha plote laikė šešis itin retus Dovydo elnius ir 20 danielių.

Visus gyvūnus, išskyrus danieliaus patelę, pirktą Vokietijoje, E.Dargenis atsivežė iš Žemaitijos.

"Šiuos taikius ir ramius gyvūnus pirkau ne verslui, o gėrėtis, – teigė Eimantas. – Juos myli ir šeima, o septyniolikmetis sūnus karštą vasarą dažnai nakvodavo garde kartu su jais."

Pabėgo šeši

Sužinoję, kad sodyboje nieko nėra, vagys prasibrovė į svetimas valdas ir palikdami gilias vėžes nusistūmė 275 kg svorio keturratį "Polaris Sportsman 800".

"Jį naudojome vietoj traktoriuko – vežiojome gyvūnams maisto, nes nuo sodybos iki voljero gardo apie 300 metrų", – kiekvieną savaitgalį elniams ir danieliams, be šieno, Eimantas dar atveždavo apie 100 kg morkų, burokų, obuolių ir kitokių gėrybių.

"Metalo gabalo, keturračio, Eimantui negaila. Vagys keliose vietose piktybiškai supjaustė tvorą, o nelaisvėje gimę ir įpratę voljeruose gyventi danieliai bei Dovydo elniai pasklido po sodybą, laukus.

"Kilo chaosas, ramūs gyvūnai buvo apimti streso, kai kurie norėdami grįžti ėmė šokinėti ant kuolų, tvorų ir susižeidė, – šerdamas iš rankų Dovydo elnio patelę Natašą, verslininkas sunkiai tramdė emocijas. – 20 jų suvarėme į gardą, tačiau du perliniai ir keturi rudieji danieliai pabėgo, tarp jų penkios patelės, kurios liepą bei rugpjūtį atsivedė vaikelius."

Medžiotojai pažadėjo nežudyti

Padariniai skaudūs – jau nudvėsė vienas iki trijų mėnesių motinos pienu maitinamas danielius.

"Smulkiai pjaustėme morkas, obuolius, kruopas, tikėdamiesi, kad jis maitinsis, tačiau sielvartaudamas be motinos ir negaudamas pieno, gyvūnas nudvėsė, – pasakojo Eimanto. – Deja, kitos bandos patelės, kaip dažnai būna, jo nemaitino. Baisu, kad yra dar keli vaikeliai, kurių motinos ištrūkusios į laisvę."

Jei tai būtų nutikę žiemą, Dovydo elniai ir danieliai, matyt, jau būtų grįžę namo. Dabar nesunku rasti grūdinių kultūrų, šieno, obuolių, tad jie kažkur klajoja.

Verslininkas sulaukė žmonių skambučių, mačiusių vienoje arba kitoje vietoje besiganančius elnius ar danielius.

E.Dargeniui baisiausia, kad po kelių savaičių sukaks mėnuo, kai pagal įstatymą danieliai ir elniai pereis valstybės žinion ir juos galės nušauti medžiotojai. Arba bet kokią akimirką – brakonieriai: šių gyvūnų mėsa, ypač danielių, itin vertinama.

Vyras tikisi, kad rugsėjo pabaigoje ir spalį prasidėjus rujos metui, danieliai grįš atgal. Vis dėlto baiminasi, kad šių taikių gyvūnų nenušautų medžiotojai.

"Jie pažadėjo to nedaryti, – Eimantas paskambino aplinkiniams medžiotojams, išsiuntė prašymus jų būreliams per socialinį tinklalapį. Visi pabėgę verslininko gyvūnai paženklinti – ausyje yra nedidelė metalo plokštelė su identifikacijos numeriu. – Medžiotojai žino, kad jie nėra laukiniai. Pažadėjo nenušauti. Bet žmonių yra visokių."

Laisvėje išnykę

Laisvėje Dovydo elniai išnyko 1900 m. Jie buvo auginami Kinijos imperatoriaus parke netoli Pekino.

XIX a. ten nukeliavo vienuolis Armandas Dovydas. Jau 1866 m. jis parvežė elnių porą į Europą. 1869 m. jie buvo apgyvendinti Londono zoologijos sode.

1895 m. Kinijoje išsiliejo Geltonoji upė ir nugriovė imperatoriaus parko tvorą. Daug elnių paskendo, kiti išsilakstė po apylinkes ir buvo sumedžioti. Pekino zoologijos sode paskutinė Dovydo elnio patelė nugaišo 1920 m.

Voljeruose zoologijos soduose pasaulyje yra tik apie 500 Dovydo elnių.

Danieliaus patelė kainuoja apie 2 tūkst. , patinas – apie 4 tūkst. litų, Dovydo elnio patelė – apie 6 tūkst., patinas – apie 9 tūkst. litų.

Norint laikyti danielius, teritoriją privaloma aptverti 180 cm aukščio tvora, elnius – dviejų metrų aukščio tvora su laisvais slankiojančiais sietais. Kartą per metus privaloma pateikti ataskaitą Aplinkos departamentui, du kartus per metus – Veterinarijos tarnybai.

Visus metus gyvūnams neturi trūkti šieno. Avižos, runkeliai ir kitos daržovės – papildomas priedas.

Per sezoną savo gyvūnams E.Dargenis skiria apie 3–4 tonas avižų ir kitokių gėrybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

danielius Kazys

danielius Kazys portretas
niekur mes nedingom-isvarem i Kauna alaus atsigerti,greit grisim ir ta tavo motocikla atiduosim-nepisk proto cia visiems

Mukas

Mukas portretas
matosi, kad normalus žmogus, labai gaila gyvūnų, reikia tikėtis, kad medžiotojai išliks garbingi elgsis ne kaip "žvėrys"

Mukas

Mukas portretas
matosi, kad normalus žmogus, labai gaila gyvūnų, reikia tikėtis, kad medžiotojai išliks garbingi elgsis ne kaip "žvėrys"
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių