Quantcast

V. Matijošaitis apie „Kauno vandenų“ taršą Nemune: man juokinga

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis teigia, kad jam juokingos kalbos apie galimą milžinišką žalą, kurią padarė į Nemuną iš „Kauno vandenų“ valymo įrenginių leistos nevalytos nuotekos.

Meras BNS sakė, kad kalbama apie 15 centimetrų skersmens vamzdį, o tai, jo teigimu, yra „juokingas diametras“.

„Man juokinga, nes nei taršos sumažinime, nei padidinime 15 centimetrų diametro vamzdis įtakos neturi, palyginus su visu Kauno miestu. Jeigu kas nors gyvenime tiesęs kanalizaciją namuose, žino – tai privataus vieno vienbučio namo kanalizacijos vamzdžio diametras. Čia juokinga kalbėti apie globalines taršos pasekmes. Aš inžinierius ne gamtosaugos, mechanikas, bet tiek suvokiu“, – sakė V.Matijošaitis.

Jis stebėjosi, kad teisėsauga nei jo, nei administracijos direktoriaus apie atliekamą tyrimą neinformavo.

„Kiek mes patys sugebėjome, nusipiešėme tokį vaizdą: 2013 metais buvusi ten kažkokia avarija ir jos padariniams spręsti buvo padarytas vamzdis 15 centimetrų diametro, kad galėtų prieiti ir likviduoti tos avarijos padarinius. Tai yra juokingas diametras. Likvidavus buvo užsukta, uždaryta ir visi pamiršo apie tą vamzdį: daugiau avarijų nebuvo, taip ir stovėjo“, – pasakojo meras.

„Matyt, atsirado kažkas informuotas apie tokį dalyką ir atsuko bei padarė šou“, – pridūrė jis, kalbėdamas apie savivaldybės įmonę, kuri, užuot valiusi vandenį, jį teršė.

Savivaldybė planuoja dėl šio įvykio savo ruožtu atlikti tyrimą ir išsiaiškinti jo aplinkybes. Meras nebuvo linkęs kalbėti apie bendrovės „Kauno vandenys“ vadovų atsakomybę, nes esą tuo metu bendrovei vadovavę žmonės joje nebedirba.

Kauno teisėsauga ketvirtadienį pranešė atliekanti tyrimą dėl į į Nemuną, kaip įtariama, sąmoningai bendrovės „Kauno vandenys“ leistų nevalytų nuotekų.

„Galime pagrįstai įtarti, jog „Kauno vandenyse“, konkrečiai Marvelės nuotekų valymo įrenginiuose, nepilnai išvalytas nuotekų vanduo buvo išleidžiamas į Nemuną. Jau iš dabar surinktos informacijos aišku, kad tai buvo sistemingas nevalytų nuotekų išleidimas, iš anksto suplanuotas ir technologiškai įvykdytas“, – šiandien per spaudos konferenciją sakė Kauno apygardos prokuratūros vadovas Darius Valkavičius.

Bendrovės „Kauno vandenys“ teritorijoje rastas techninėje dokumentacijoje nepažymėtas slaptas nuotekų išleistuvas, kuriuo dalis neišvalytų nuotekų žemiau mėginių ėmimo vietos buvo išleidžiamos į jau išvalytas nuotekas ir patekdavo tiesiai į Nemuną. Kai kuriuose mėginiuose nustatytas bendrojo fosforo kiekis viršija nuotekų išleidimui taikomą leistiną normą beveik 40 kartų, o lyginant su upėje leistina koncentracija išleistose nuotekose nustatyta koncentracija ribas viršija beveik 400 kartų.

„Žala aplinkai gali siekti septynženklį skaičių“, – teigė aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Nelegalus nuotekų vamzdis, pasak pareigūnų, įrengtas po žeme, 1,5 metro gylyje. Išleistuvas aptiktas netoli Nemuno ir Nevėžio santakos, prie Kačerginės.

„Bus aiškinamasi, kokia žala buvo padaryta ne tik gamtai, bet ir kokią žalą brangindama vandenį įmonė galėjo padaryti kauniečiams (nes valymas įskaičiuotas į vandens kainą – red. past.)“, – teigė Kauno policijos vadovas Darius Žukauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Janė

Janė  portretas
Diametras gal ir juokingas tamstai, tik va nuolatos, be perstojo iš jo leidžiant gaunasi nemenki kubai teršalų, oi nemenki. O Tamstoms Turtuoliams matyt tik diametrų dydžiai beimponuoja. Visakita smulkmė, neverta domės? Pasišiukslinot juodai su savo teorija.

rrr

rrr portretas
valymas iskaiciuotas, nevalyta, kas grazins mano 50 eur centu? aisku nereik man ju bet tie gudruciai tegu susimoka, ir ne imone o konkretus zmones.

kas zinot

kas zinot portretas
labai idomu,kiek Vilniaus miestas susimokejo baudos uz tikrai labai uztersta vandeni.
VISI KOMENTARAI 91

Galerijos

Daugiau straipsnių