Quantcast

Tyrimą prieš mušamą Matuką nutraukusi prokurorė reikalauja panaikinti papeikimą

Prokurorė Inga Balkūnė, tyrusi galimą smurtą prieš vėliau, įtariama, patėvio su motina nužudytą berniuką, teismo prašo panaikint jai skirtą papeikimą.

Dėl galimo smurto tyrimas buvo pradėtas pernai lapkričio 23 dieną ir nutrauktas po savaitės – gruodžio 1 dieną. Nutarimu ikiteisminį tyrimą nutraukė I. Balkūnė. Buvo konstatuota, kad duomenų, kad vaiką sužalojo patėvis, negauta. Kitų metų sausį vaikas, įtariamai, mirtinai buvo sumuštas abiejų sugyventinių.

I. Balkūnės skundą trečiadienį išnagrinėjo Vilniaus apygardos administracinis teismas. Jis sprendimą skelbs beveik po mėnesio – rugpjūčio 18 dieną, BNS pranešė teismo Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Prokurorė mano, kad jai skirta nuobauda neadekvati ir nesąžininga, jos tiesioginis darbo krūvis buvo labai didelis, o prokuratūra patyrė didelį žiniasklaidos spaudimą.

„Tik po viešoje erdvėje kilusių politikų kategoriškų reikalavimų nubausti prokurorus, 2017 metų sausio 27 dienos nutarimu 2016 m. gruodžio 1 dienos nutarimas buvo panaikintas ir kreiptasi dėl Kauno prokurorų galbūt padarytų pažeidimų“, – rašoma prokurorės skunde teismui.

I. Balkūnė mano, kad visus veiksmus ikiteisminiame tyrime atliko laiku ir visapusiškai.

Atsakovė byloje Generalinė prokuratūra su skundu nesutinka ir prašo jį atmesti.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Žydrūnas Radišauskas anksčiau yra sakęs, kad komisija konstatavo, kad tyrimą kontroliavusi prokurorė padarė tarnybinį pažeidimą, ir siūlė paskirti tarnybinę nuobaudą – papeikimą, su tokia išvada sutiko generalinis prokuroras ir priėmė įsakymą patvirtinti nuobaudą.

Kauno apylinkės prokuratūros Penktojo skyriaus prokurorę I. Balkūnę nubausti papeikimu pasiūlyta atlikus tarnybinį patikrinimą dėl ankstesnio ikiteisminio tyrimo, gavus pranešimą dėl galimo smurto prieš vaiką.

Konstatuota, kad tyrimą kontroliavusi prokurorė neužtikrino, kad mažametis vaikas būtų apklaustas, nesiėmė priemonių ir neišreikalavo, kad jam būtų tinkamai atstovaujama, kad būtų apklausti kiti liudytojai, per daug buvo patikėta tyrimo baigtimi suinteresuotų asmenų parodymais – motinos ir jos sugyventinio.

Teisėsaugos institucijos tyrimus dėl pareigūnų veiksmų pradėjo mirus Kėdainiuose artimųjų mirtinai sumuštam mažamečiui, kai paaiškėjo, kad smurtas prieš šį vaiką tirtas ir anksčiau, bet tyrimą nuspręsta nutraukti.

Generalinė prokuratūra taip pat nusprendė patikrinti visas pernai ir šiemet nutrauktas bei atsisakytas pradėti bylas dėl smurto prieš mažamečius, iš 1 tūkst. 328 nutarimų 38 buvo panaikinti. Kaip pranešė prokuratūra, iš viso buvo patikrinti 435 nutarimai nutraukti ikiteisminius tyrimus ir 893 nutarimai atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą. Patikrinus 23 nutraukti ikiteisminiai tyrimai buvo atnaujinti, be to, pradėta 15 naujų ikiteisminių tyrimų.

Keturmečio Mato nužudymo byla jau baigta tirti ir perduota teismui, dėl vaiko mirties bus teisiami jo motina Monika Kaziukaitytė ir jos sugyventinis Gediminas Kontenis.

Berniukas mirė sausio 27-osios rytą Kauno klinikose. Jis sausio 25 dieną apie 24 val. dėl daugybinių kūno sumušimų buvo pristatytas iš namų Kėdainiuose.

Ekspertai nustatė, kad vaikui buvo suduoti ne mažiau 135 smūgiai, mirtini buvo suduoti į galvą. Įtariama, kad motina ir sugyventinis buvo apsvaigę nuo narkotinių medžiagų.

Tiriant šį įvykį nustatyta, kad dėl smurto prieš šį mažametį tyrimas buvo atliekamas ir anksčiau, bet jį nuspręsta nutraukti.

Įtariama, kad pora smurtavo nuo 2016 metų rugsėjo mėnesio iki pat vaiko mirties sausio pabaigoje. Turima duomenų, kad vaikas prieš mirtį muštas tris dienas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jei Balkunei

jei Balkunei portretas
darbo kruvis per didelis tegul vaziuoja i Londona viesbuciu tvarkyti .

mykolas

mykolas portretas
Taip, prokurorei I. Balkūnei skirta nuoboda neadekvati ir nesąžininga. Teisinga būtų ją išvis išmesti iš prokurorų ir apskritai teisininkų gildijos, nes tokiam darbui ji visiškai ir nė iš tolo netinka.

Luka

Luka portretas
Šlykštu klausytis tokių išvedžiojimų žmogaus, dėl kurio aplaidaus darbo nebėra vaiko, kuriam teko tiek iškęsti...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių