Quantcast

Turgavietės šešėlyje išgaravo kiauliena

Į pareigūnų tinklus įkliūva vis daugiau prekiautojų nelegalia mėsa. Kauno apylinkės teismą pasiekė dar viena byla. Jos duomenimis, šešėlinė prekyba vyko ir Žaliakalnio turgavietėje. Beveik 37 tūkst. eurų – tiek nesumokėto pridėtinės vertės mokesčio (PVM) skaičiuoja teisėsaugininkai.

Vidinė apyvarta

Kauno teisėsaugininkai neslepia, kad didelė dalis šešėlinės prekybos klesti turgavietėse. Tai, kad čia daug prekiautojų lenkiškos kilmės mėsą pervardija lietuviška, regis, jau nieko nestebina. Tačiau net ir lenkišką mėsą perkančios didelės įmonės, o iš jų perperkančios ir realizuojančios mažesnės, vengia mokėti PVM.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) Kauno apygardos valdyba nuo metų pradžios kartu su Valstybinės mokesčių inspekcijos, Maisto ir veterinarinės tarnybos atstovais yra atlikę ne vieną patikrinimą.

"Net ir vėliau surengus pakartotinį reidą, tose pačiose vietose nustatyti tie patys pažeidimai. Sunkiai atsiverčia į legalumą. Nenori prekybininkai rodyti savo pardavimo rezultatų", – situaciją įvertino FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas Alvydas Packevičius.

Pasak jo, lietuviams trūksta pilietiškumo ir suvokimo, kaip ir kam naudojami valstybės surinkti mokesčiai. "Dažnai kalbama apie socialinius rūpesčius, pensijas. O ar pagalvoja, iš ko viskas gaunama? Vienas dalykas, kai darome sau, o visiškai kitkas išeina, kai turime kažką daryti valstybei. Turėtų būti daugiau pilietiškumo, suvokimo, kad tai, ką atiduodame valstybei, sugrįš kitomis formomis. Jei sau į kišenę įsidedu ir sau iš kišenės išsiimu – tai vadinamoji vidinė apyvarta. Tokiu atveju ir pensija, ir lėšos sveikatos apsaugai lieka toje pačioje kišenėje", – dėstė A.Packevičius.

Kaltės nepripažįsta

Kaip šešėlinės prekybos turgavietėje iliustracija galėtų būti Kauno apylinkės teismą pasiekusi bendrovės "ZanavykasLT" baudžiamoji byla. Kaltinimai sukčiavimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, neteisingų duomenų pateikimu, neteisėtu praturtėjimu pareikšti bendrovės direktoriui Gediminui Paulavičiui. Teisėsaugos skaičiavimu per 2011–2012 m. nuo valstybės nuslėpta beveik 37 tūkst. PVM.

Teisme G.Paulavičius bandė apsimesti, kad esą nesupranta, iš kur šis skaičius. Esą per kone ketverius metus trukusį ikiteisminį tyrimą, jis nesusipažino su byloje esančia medžiaga. Visi dokumentai, kompiuteriai – viskas paimta teisėsaugos. Direktorius aiškino net negalintis pasitikslinti duomenų apie 2011 m.

Žaliakalnio turgavietėje karaliavusios bendrovės "ZanavykasLT" nebėra. Kauno apygardos teismo nutartimi bendrovei 2014 m. rugsėjį iškelta bankroto byla. 2015 m. gruodį priimta nutartis įmonę išregistruoti.

Visiems nauda

Dabar G.Paulavičiui teks atsakyti už 2011–2012 m. atliktus verslo viražus. Kaltinamajame akte teigiama, kad bendrovė iš Lenkijos firmos be apskaitos dokumentų įgijo daugiau nei 93 tūkst. kg kiaulienos skerdienos už maždaug 175 tūkst. eurų (anuomet 604 tūkst. litų).

Šios kiaulienos įgijimo neapskaitė bendrovės "Zanavykas LT" buhalteriniuose dokumentuose. Iš lenkų įgytą kiaulieną bendrovė pardavė tyrimo nenustatytiems asmenims. Neatmetama, kad didžioji dalis lenkiškos neapskaitytos kiaulienos buvo parduodama būtent Žaliakalnio turgavietėje, esančioje Zanavykų gatvėje.

Ikiteisminio tyrimo metu apklausta daugybė liudytojų. Liudijo ir mėsą iš "ZanavykasLT" ėmę ir ją pardavinėję, o paskui atsiskaitydavę turgaus prekiautojai.

"Tokiai stambiai įmonei kaip "ZanavykasLT", kuri jau ir taip yra PVM mokėtojas, buvo naudinga nerodyti sumų. Iš jų tą mėsą pirko dažniausiai pagal verslo liudijimą arba individualiai dirbantys žmonės. Jiems taip pat naudinga nerodyti visų buhalterinių operacijų", – dėstė ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Ovidijus Vasiliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vardeniui ,kuriam tas pats

Vardeniui ,kuriam tas pats portretas
Viskas apie pinigus? O is ko,jusu nuomone,apmokamas gydymas,kompensuojami vaistai,pensijos,kt.ismokos? Ar ne is mokesciu? Nei viena valstybe be mokesciu neisgyventu,nes yra ne tik savo kiemas,bet ir gatves,kuriomis naudojames visi,ligonines,darzeliai,mokyklos ir t.t. ir pan. Visam tam islaikyti reikalingi pinigai,o jums - vienodai. Kol Lietuvoje tokie savimylos neismaneliai,kaip jus,taip ir vilksimes uodegoje,o vaikai emigruos.

Vardenis

Vardenis portretas
Manęs kažkaip visai nejaudina, kad jie nemoka PVM, pagal paplitusią nuomonę, valdžia vis tiek išvagia biudžetą. Mane labiau jaudintų, jei rašytų ir rūpintus, kad nepardavinėtų nekokybiško maisto. Bet pareigūnams svarbiausia nesumokėti mokesčiai. Viskas vien apie pinigus. Bet jau išvartyt gebėtų, kad rūpinamasi gyventojų sveikata.

NESUPRANTAMI LT MOKESCIAI

NESUPRANTAMI LT MOKESCIAI portretas
Sugebama Lenkijoje nupirkti ir atsivezti PIGIA KIAULIENA.Lietuva sugeba tik gazdinti, gaudyti bet NEMATYTI KAIP LENKAI MUMS PARDUODA IR PIGIAU ir MUSU PINIGAI ISKELIAUJA KAIMYNU NAUDAI.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių