Quantcast

Trys dzūkai paauglį išvežė į Vokietiją ir privertė vogti

Kauno apygardos teismą pasiekė dar viena prekybos žmonėmis byla. Trys dzūkai kaltinami ir vaiko pirkimu arba pardavimu, nes viena iš galimų jų aukų buvo šešiolikos metų.

Pasislėpė nuo policijos

Teisiamieji Tomas Dapkūnas, Giedrius Valatkevičius bei Mantas Balčius kaltinami pasinaudojus tuo, kad minėtas šešiolikmetis 2015-ųjų rugpjūtį buvo priverstas slapstytis nuo policijos, kuri jo ieškojo dėl vagysčių. Kartu su juo iš gimtųjų Druskininkų apylinkių į Vilnių pabėgo bei ten slapstėsi ir neseniai pilnamečiu tapęs kartu vagiliavęs draugas, kurio pareigūnai dar nebuvo demaskavę.

Remiantis kaltinimu, besislapstančiam nepilnamečiui, T.Dapkūno nurodymu, telefonu paskambino jį pažinojęs M.Balčius, kuriam tada pačiam buvo vos aštuoniolika. Pagal T.Dapkūno ir G.Valatkevičiaus, kurie jau buvo įpusėję trečią dešimtį, sukurptą nusikalstamą planą pasinaudoti šešiolikmečio pažeidžiamumu, sunkia materialine padėtimi bei priklausomybe nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų, jam buvo pasiūlyta vykti į Vokietiją, žadant ten gerą uždarbį.

Kito pasirinkimo neturėjusiam nepilnamečiui sutikus, išspręsta ir jo asmens dokumento neturėjimo problema. Asmens tapatybės kortelė, su kuria šešiolikmetis išvežtas į užsienį, G.Valatkevičiaus iniciatyva, buvo paimta iš to paties truputį vyresnio M.Balčiaus, kurio vaidmuo dėl trijulei inkriminuojamų nusikaltimų tuo ir baigėsi. 

Įkliuvo skirtingomis aplinkybėmis

Šešiolikmetis kartu su slėpynėse jį lydėjusiu draugu buvo paimti tiesiai iš Vilniaus. „Geradariai“ atvyko jų pasiimti automobiliu „Citroen Xsara SX“. Jame galimoms aukoms į tėvus tikę jų žemiečiai T.Dapkūnas su G.Valatkevičiumi pakeliui į Vokietiją ir pravedė instruktažą, ką ir kaip, pasiekus kelionės tikslą, reikės vogti.

Anot bylą teismui rengusių teisėsaugininkų, nuvykus į vietą, pasinaudojant išvežtųjų priklausomumu dėl užsienio kalbos nemokėjimo, gyvenamosios vietos, jokių pajamų ar pažįstamų bei galimybės grįžti į Lietuvą neturėjimu, jie buvo T.Dapkūno ir G.Valatkevičiaus verčiami vogti iš parduotuvių alkoholinius gėrimus, maistą, įrankius. Ir atiduoti grobį, kaip ir degalus, pavogtus iš automobilių, savo bosams. Šie pylėsi pavogtą kurą į jau minėtą citroeną, kuriuo visi klajojo po Vokietiją, apsistodami viešbučiuose.

Anot nukentėjusiaisiais pripažintų draugų, T.Dapkūnas su G.Valatkevičiumi vertė juos vogti ir iš gyvenamųjų namų, tikėdamiesi didesnio grobio. Tačiau draugai teigia neišdrįsę. Kol jaunesnysis iš jų po maždaug poros savaičių, suveikus signalizacijai, įkliuvo Vokietijos policijai. Patekęs už grotų, vėliau jis buvo perduotas Lietuvai. Tuo tarpu šešiolikmečio draugas po nepilnamečio sulaikymo buvo T.Dapkūno ir G.Valatkevičiaus išgabentas į Prancūziją, kur toliau buvo verčiamas vogti. Pastarasis įkliuvo Prancūzijos teisėsaugininkams spalio viduryje. Ir vėliau taip pat buvo deportuotas į Lietuvą.

Prisipažįsta tik vienas

Iš pradžių ne kartą teisti T.Dapkūnas ir G.Valatkevičius buvo suimti. Tačiau nuosprendžio jie laukia jau laisvėje. Nepaisant to, kad T.Dapkūnas ikiteisminio tyrimo metu duoti parodymus atsisakė, o G.Valatkevičius nepripažino savo kaltės, tikindamas, kad vyko į Vokietiją dirbti statybose.

Pilnai savo kaltę pripažino tik jau tris kartus Lietuvoje ir kartą Prancūzijoje, nepaisant jauno amžiaus, teistas M.Balčius, kuriam dabar – vos dvidešimt. T.Dapkus teistas jau du kartus. Pastarąjį kartą – 2016-ųjų gruodį už, pirminiais duomenimis, sulaikymo metu pas jį rastas narkotines medžiagas. G.Valatkevičius teistas jau tris kartus.

Už prekybą žmonėmis, siekiant juos išnaudoti nusikaltimų darymui, Lietuvos įstatymai grasina laisvės atėmimu nuo dvejų iki dešimties metų. Už vaiko pirkimą arba pardavimą, siekiant tokių pačių nusikalstamų tikslų, – nuo trejų iki dvylikos.

Pirmasis bandymas atversti šią bylą trečiadienį nepavyko, nes į teismą atvyko tik vienas kaltinamasis – G.Valatkevičius. T.Dapkūnas prieš posėdį pranešė, kad guli ligoninėje, tačiau nei kokioje, nei dėl kokių ligų, neinformavo. M.Balčiui nepavyko įteikti šaukimo į teismą. Anot prokurorės, sunkoka buvo jį rasti ir ikiteisminio tyrimo metu, todėl vėl bus bandoma ieškoti su policija.

Neatvyko į trečiadienio posėdį ir nė vienas iš nukentėjusiųjų. Jiems taip pat nepavyko įteikti šaukimų. Vienas iš jų, bylon sugulusių įvykių metu buvęs nepilnamečiu, kaip paaiškėjo, šiuo metu atlieka bausmę už nusikaltimus, dėl kurių slapstėsi.

Dėl prasidedančio atostogų maratono kitas šios bylos posėdis numatytas tik po trijų mėnesių.


Šiame straipsnyje: nusikaltimaiprekyba žmonėmis

NAUJAUSI KOMENTARAI

???

??? portretas
...pakart naxren dzukus pyzdukus pamiskej ...kam reikalingi toki uteles ant pasaulio.. Tai ka? dzukai jau ir -ne lietuviai??:)))

Anonimas

Anonimas portretas
pakart naxren dzukus pyzdukus pamiskej ...kam reikalingi toki uteles ant pasaulio..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių