Quantcast

Tragedijos pėsčiųjų perėjoje, per kurią žuvo mažylis, kaltininko siūloma neįkalinti

Kauno apylinkės teismas išnagrinėjo tragedijos K.Baršausko gatvės pėsčiųjų perėjoje, per kurią žuvo į darželį mamos vestas dvejų metų mažylis, bylą. Nė valandos neužtrukęs teismo procesas prasidėjo namų darbo siurprizu ir baigėsi ašaromis.

Kalčiausia saulė?

Kaip jau rašyta, ši skaudi nelaimė įvyko rugsėjo 8-osios rytą, apie 7.40 val., ties K.Baršausko gatvės 83-iuoju namu. Perėja, kurioje įvyko tragedija, matoma pro netoliese gyvenančių žuvusio mažylio tėvų langus.

Nustatyta, kad tą lemtingą rytą jo 22-ejų metų mama įžengė į šią perėją su už rankos vedamu sūneliu, pėstiesiems degant žaliam šviesoforo signalui. Ir netrukus juos partrenkė prie pėsčiųjų perėjos net nestabtelėjęs, nors jam degė raudona šviesoforo „akis“, automobilis „BMW 320D“. Motina atsidūrė už dešimties metrų nuo pėsčiųjų perėjos, mažylis – už 30-ies.

BMW vairavęs Kaišiadorių rajone gyvenantis Kauno technologijos kolegijos antrakursis Kęstutis Bartnikas prisipažino nepastebėjęs nei raudono šviesoforo signalo, nei per perėją einančių motinos su mažyliu. Esą jį apakino rytinė saulė.

Grėsė niūri ateitis

Nustatyta, kad tragedijos kaltininkas buvo blaivus. Ir tai oficialiai buvo pirmas jo padarytas grubus Kelių eismo taisyklių pažeidimas.

Lig tol K.Bartnikas nebuvo net baustas už administracinius nusižengimus.

Sužaloti motina ir sūnus greitosios pagalbos medikų buvo nuvežti į Kauno klinikas. Mažyliui konstatuota sunki galvos trauma. Jo motinai – dubens kaulų ir delnakaulio lūžiai bei stuburo slankstelio sužalojimai.

Už penkių dienų – rugsėjo 13-ąją mažylis, kuriam tebuvo vos dveji metai ir keli mėnesiai, mirė. Motina dar ilgai gydėsi. Tačiau, nepaisant to, kad jai iš naujo reikėjo mokytis vaikščioti, teismo medicinos ekspertai, skirstantys traumas į sunkias, nesunkias ir nežymias, konstatavo jai nesunkų sveikatos sutrikdymą.

Pagal pareikštą kaltinimą K.Bartnikui gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų. Solidžius ieškinius dėl sūnelio netekties prieš perduodant bylą teismui jam buvo pareiškę ir mažylio tėvai. Motina prašė 100 tūkst. eurų moralinio atlygio. Tėvas – 50 tūkst.

Ieškinių atsisakyta

Prieš atverčiant vakar teisme šią vis dar dideles emocijas keliančią bylą nukentėjusiųjų statusą turinčių mažylio tėvų advokatas pareiškė, kad jo atstovaujamieji atsisako savo ieškinių. Esą posėdžio išvakarėse pavyko susitarti su teisiamuoju dėl žalos atlygimo – dalis jos jau atlyginta, sutarta ir, kad bus atlyginta likusioji.

Teisiamojo advokatas, savo ruožtu, paprašė prijungti prie bylos teigiamai jo ginamąjį charakterizuojančias charakteristikas, kurias pasirašė jo mokymosi įstaigos bei darbovietės vadovai ir net mama, pas kurią šis viengungis tebegyvena. Kartu su charakteristikomis teismui pateiktas ir psichiatro, teikusio kaltinamajam psichologinė pagalbą, raštas.

Kadangi prieš teismą stojęs K.Bartnikas, kuriam kitą savaitę sukaks 22-eji, savo kaltę pripažino pilnai, jo byla, pritaikius sutrumpintą įrodymų tyrimą, išnagrinėta per pusvalandį.

Emocinė kulminacija

Vos girdimu iš jaudulio drebančiu balsu, kurį karkartėmis pertraukdavo nesuvaldyti atodūsiai, teisiamasis pasakojo važiavęs tą rytą į darbą mamos vardu registruotu automobiliu ir patekęs K.Baršausko gatvėje į spūstį.

Norėdamas greičiau ją apvažiuoti, ties pėsčiųjų perėja persirikiavo iš antrosios juostos į pirmąją.

Tačiau dėl apakinusios saulės nepastebėjęs, kokia tuo metu dega šviesoforo „akis“. Nepaisant to greičio nesulėtinęs, nors, teturėdamas apie dvejų metų vairuotojo stažą, buvo viršijęs leistiną šioje vietoje – prisipažino skubėjęs 60 km/val. greičiu.

Žuvusio mažylio motina, tada partrenkta kartu su sūneliu, teigė, kad jie netikėtai buvo kliudyti, bebaigiant pereiti pirmąją juostą.

Teisėjai pasiteiravus, ar K.Bartnikas jos atsiprašė ir, ar ši jam atleidusi, sunkiai ašaras viso posėdžio metu tramdžiusi žuvusio mažylio mama tik po pauzės pajėgė atsakyti: „Taip“.

Tačiau tada paaiškėjo, kad atsiprašymo lig šiol nesulaukė mažylio tėvas. Šio K.Bartnikas, paragintas savo advokato, atsiprašė čia pat – teismo salėje, tesugebėjęs pasakyti kažką panašaus į „atleidimo neprašau, bet atleisk“.

Iškalbingi ginčai

Prokuroras Osvaldas Stadalius, akcentavęs, kad tragedija įvyko dėl to, kad K.Bartnikas ne tik viršijo leistiną greitį, bet ir buvo itin neatsargus, tačiau jo padarytas nusikaltimas priskiriamas neatsargiems, pasiūlė jam trejų metų laisvės atėmimo bausmę.

Tačiau, nors už eismo įvykio, per kurį žuvo žmogus, sukėlimą numatyta tik reali laisvės atėmimo bausmė, čia pat buvo paprašyta siūlomos bausmės vykdymą atidėti dvejiems metams. Anot prokuroro, yra pagrindo teigti, kad bausmės tikslai bus pasiekti ir nesiunčiant tragedijos kaltininko už grotų. Bet skiriant jam papildomas baudžiamojo poveikio priemones: uždraudžiant vairuoti automobilį, įpareigojant tęsti mokslą bei dirbti ir sumokėti 500 eurų į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

K.Bartniko advokatas Audrius Pėstininkas, akcentuodamas, kad jo ginamasis nerodė iki tragedijos jokių požymių, jog gali atsidurti teisiamųjų suole, kaip jo elgesys nerodo jokio recidyvo ir po tragedijos, tikino teismą, kad prokuroro prašoma bausmė per didelė. Esą tragiškas pasekmes lėmė tik momentinis atsipalaidavimas ar jauno vairuotojo nepatyrimas. Anot A.Pėstininko, jo ginamajam galima taikyti ir atleidimą nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Prieštaravo K.Bartniko advokatas ir dėl prokuroro siūlomos jo ginamojo įmokos į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą. Esą teisiamasis ir taip turės atlyginti žuvusio mažylio tėvams šių prašomos žalos dydį.

Nuosprendį planuojama skelbti gegužės 24-ąją – tarptautinės dingusių vaikų dienos išvakarėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zita

Zita portretas
Gaila visu ir mamukes praradusios vaikuti.ir to berniuko uz vairo.bet yra vienas bet bent vaikunas turetu buti sioje vietoje tinkamu laiku zmogumi kuris turi pripazinti esas kaltas .Nesaule kalta o greitis per kuri visi ten suspesime .o jis ar nepagalvoja kad gal but jo vaikui taip nutiks koki komentara jis parasytu

as

as portretas
tikrai nenoriu, kad kažkas sėdėtu, bet tai būtų gera pamoka kitiems, o dabar kuom jie rizikuoja ?

Adeĺė

Adeĺė portretas
Pirmiausiai klaidina pats straipsnis. Už tokį neatsargų nusikaltimą įstatymas numato galimybę atidet bausmes vykdymą. Tikrai nenumatyta vien tik reali laisves atemimo bausmė. Man labai gaila žuvusio vaikelio. Tačiau komentatoriams reikėtų labiau pasiskaityt įstatymus prieś "paskiriant bausmę". Iś kur tiek pykčio žmonėse ir nesupratimo.
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių