Quantcast

Teismo dovana sadistui: bausmę nurėžė daugiau kaip perpus

Devyneriems metams pernai nuteistas Andrius Kalasiūnas, kurio išpuolis pašiurpino net visko mačiusius Kauno teisėsaugininkus, netrukus gali išeiti į laisvę. Apeliacinis teismas šiam sadistui skirtą bausmę nurėžė daugiau kaip perpus.

Neišlaikė liudytojo nervai

Kaip jau rašyta, pernai lapkritį Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija pripažino A.Kalasiūną neteisėtai atėmus laisvę savo buvusiai merginai ir pasikėsinus ją itin žiauriai nužudyti.

Mergina buvo pagrobta 2014-ųjų liepos 20-osios vakarą iš vieno Partizanų gatvės daugiabučio kiemo. Ji jėga įgrūsta į A.Kalasiūno BMW. Šiuo automobiliu auka vežiota apie valandą nepaliaujant prieš ją smurtauti – vis susigalvojant naujų sadistiškų kankinimo būdų. Prokuroras juos prilygino Aušvico koncentracijos stovyklos gydytojo Josefo Mengele's metodams.

Kankinama mergina net keletą kartų buvo praradusi sąmonę. Ją išvadavo policijos pareigūnai, kuriems paskambino egzekucijos liudytoju prieš savo valią tapęs A.Kalasiūno draugas, sėdėjęs tą vakarą prie BMW vairo, nes jo savininkas buvo neblaivus. Po sulaikymo A.Kalasiūnui nustatytas vidutinis girtumas – 1,83 promilės alkoholio.

Teisme liudytojas nebenorėjo iš naujo prisiminti tos nakties įvykių. Ir prašė pagarsinti jo ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus, kaip A.Kalasiūnas ne kartą bandė išstumti savo draugę, kuriai prieš tai atsuktuvu sužalojo kaklą, iš važiuojančio automobilio. Tačiau jam vis pavykdavo BMW pristabdyti. Galiausiai A.Kalasiūnas savo pasiekė ir, partempęs auką atgal į automobilį, rengėsi vilkti ją grindiniu, privėręs plaukus durelėmis. Tačiau tada draugas atsisakė toliau važiuoti.

Pavertė teismą šou

Kitą šios egzekucijos liudytoją, net po metų pamačius teismo narve A.Kalasiūną, ištiko isterijos priepuolis.

Pati nukentėjusioji teigė atlaikiusi tada apie 200 sužvėrėjusio savo buvusio draugo smūgių ir spyrių. Ir iki šiol sapnuojanti išgyventą košmarą bei blogai girdi viena ausimi, nes buvo trūkęs šios būgnelis. Be to, pradėjo bijoti žmonių. Ji prašė iš teisiamojo 30 tūkst. eurų moralinio atlygio.

Teismas priteisė 12 tūkst. atsižvelgdamas į turtinę R.Kalasiūno padėtį (jo finansinius įsipareigojimus bankui) ir Aukščiausiojo Teismo praktiką. Tačiau iš A.Kalasiūno buvo priteistos jo aukos išlaidos advokatei bei Valstybinės ligonių kasos ieškinys už jos gydymą.

Į Kauno apygardos teismo nuosprendžio paskelbimą jis tada atvyko nešinas užrašu "Korupcija valdo Lietuvą, pasipriešinsite – baigsite taip, kaip aš". Ir bandė įrodinėti, kad jo byla padaryta iš oro, dėl to jis skambino iš už grotų net generaliniam prokurorui.

Į šou buvo panašus ir visas daugiau kaip metus Kauno apygardos teisme trukęs šios bylos nagrinėjimas. Į pirmuosius jos posėdžius dar ateidavusios mįslingos moterys, viešai rodžiusios teisiamajam prielankumo ženklus. Tačiau po to, ką išgirdo savo ausimis, proceso pabaigoje jos jau nebesirodė. Neatvyko jos, kaip ir nukentėjusioji, ir į nuosprendžio paskelbimą.

E.Čekanavičiaus antrininkas

Tai, kad nuteistasis skųs šį nuosprendį, abejonių beveik nebuvo. Jo byla buvo perduota Kauno apygardos teismui keturių tomų. Tačiau skelbiant nuosprendį nuo nesibaigiančių A.Kalasiūno, savo išsidarinėjimais vis labiau panašėjusio į skandalingąjį pedofilą Ervydą Čekanavičių, skundų ir prašymų patrigubėjo iki 12 tomų.

Savo skunde Apeliaciniam teismui A.Kalasiūnas ir toliau dėjosi moterų pavydo auka tapusiu kazanova – esą ikiteisminį tyrimą atlikusi tyrėja buvo šališka dėl jo santykių su šios kolege ir kito kolegos dukra.

Kaltino A.Kalasiūnas šališkumu ir prokurorą, siūliusį jį įkalinti 12,5 metų, ir Kauno apygardos teismą, prašydamas pakeisti šio nuosprendį, perkvalifikuojant pasikėsinimą nužudyti kankinant į nesunkų sveikatos sutrikdymą, skiriant už tai bausmę, tolygią už grotų jo jau išbūtam laikui, o dėl neteisėto laisvės atėmimo iš viso išteisinti.

Anot A.Kalasiūnui antrinusio jo advokato, ginamasis nesiekė atimti nukentėjusiajai laisvės, o tik norėjo išspręsti konfliktą, kilusį spontaniškai – dėl pavydo. Jeigu jis būtų norėjęs nužudyti nukentėjusiąją, esą turėjo pakankamai laiko tai padaryti.

Sumenko bausmė

A.Kalasiūno ir jo advokato skundus nagrinėjusi Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija ne per seniausiai paskelbė savo verdiktą, kuriuo pakeitė Kauno apygardos teismo nuosprendį.

Kaltinimai tyrėjai, prokurorui ir Kauno apygardos teismui šališkumu atmesti kaip nepagrįsti. Paliktas ir nukentėjusiajai priteistas moralinis atlygis.

Konstatuota, kad A.Kalasiūno padaryti nusikaltimai, išskyrus neteisėtą laisvės atėmimą, kvalifikuoti neteisingai, dėl to jam skirta ir nepelnyta bausmė. Esą Kauno apygardos teismas nepagrįstai sureikšmino nukentėjusiosios ir BMW, kuriuo ji vežiota, vairavusio A.Kalasiūno draugo parodymus dėl nuteistojo naudoto smurto apimties ir mechanizmo. Nukentėjusioji patyrė baimės ir streso būseną, o BMW vairuotojas negalėjo matyti, kas vyko jam už nugaros, ir tiksliai suskaičiuoti smūgių. Nepatvirtino jų nurodyto smūgių skaičiaus ir teismo medicinos ekspertė, konstatavusi nukentėjusiajai sužalojimus, tarp kurių sunkiausi – kraujo išsiliejimas po galvos smegenų dangalu ir kairio stipinkaulio lūžis, padarytus ne mažiau kaip 24 trauminiais poveikiais.

Anot Apeliacinio teismo, A.Kalasiūno veiksmai – bandymas išstumti nukentėjusiąja iš važiuojančio automobilio grasinant pervažiuoti galvą, tėra tik grasinimas nužudyti – už tai gresia laisvės atėmimas tik iki dvejų metų. Ir jai teismo medicinos ekspertė konstatavo tik nesunkų sveikatos sutrikdymą, todėl A.Kalasiūnui turi būti skirta bausmė tik dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo kankinant ar kitaip itin žiauriai. O maksimali už tai numatyta bausmė – laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Nors A.Kalasiūnui skirtos didesnės nei vidutinės bausmės, numatytos už šiuos nusikaltimus, galutinė subendrinta liko tik laisvės atėmimas iki ketverių metų, dalį kurios, laukdamas už grotų nuosprendžio ir nagrinėjant jo skundą Apeliaciniame teisme, jis jau atlikęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

labai pritaikomas veidelis:

labai pritaikomas veidelis: portretas
čigonų tabore prie būdos pririšt--visi narkomanai žaibiškai taptų abstinentais. Ale su kuo tuomet kovotume?

Anonimas

Anonimas portretas
gerbiamieji komentaroriai, jūs keturis metus paialytų kalėjime, dar ne taip atrodytumėte

ALGIS

ALGIS portretas
Kai pasiklausai teismų nuosprendžius banditams , tai susidaro įspūdis , kad teismai yra banditų atstovybės , kas galėtų tai paneigti
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių