Quantcast

Teismas imasi Kauno stadiono bylos

  • Teksto dydis:

Kauno apygardos teismas rytoj nagrinės dviejų S.Dariaus ir S.Girėno stadiono konkurse nesėkmingai pasirodžiusių bendrovių "LitCon" ir "Versina" ieškinius.

Laukia sprendimo

Šios dvi Vilniaus įmonės bando įrodyti, kad savivaldybė esą neteisėtai leido konkurso nugalėtojams pakeisti savo pasiūlymą.

Savivaldybės atstovai tokius kaltinimus vadina desperatiškomis fantazijomis ir statybininkus kaltina dėl savo siaurų interesų stabdant visai šaliai svarbų projektą.

Kauno miesto savivaldybei birželį pasirašius sutartį su Turkijos kompanija "Kayi Construction", nesėkmingai šio užsakymo siekusios dvi Vilniaus įmonės kreipėsi į Kauno apygardos teismą.

Jų prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones apygardos teismas atmetė. Tiesa, vėliau bendrovei "Versina" pateikus atskirą skundą, šio klausimo ėmęsis Vilniuje įsikūręs Lietuvos apeliacinis teismas beprasidedančią S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukciją laikinai sustabdė.

"Lietuvoje, ypač Vilniuje, yra nemažai žmonių, nenorinčių, kad Kaunas turėtų modernų stadioną. Blogiausia, kad viešųjų pirkimų taisyklės ir kiti įstatymai yra palankūs tiems, kurie skundžia ir bando viską iš eilės stabdyti. Šiuo atveju dvi konkurso nelaimėjusios įmonės bet kokiomis priemonėmis desperatiškai bando pakeisti konkurso, kurio nesugebėjo sąžiningai laimėti, rezultatus. Blogiausia, kad galvodamos apie siaurus savo interesus, jos kenkia Kaunui ir visai Lietuvai. Bet tikiu, kad Lietuvos teismuose dirba sąžiningi ir padorūs žmonės, kurie šioje beprasmiškoje istorijoje galiausiai padės tašką", – tvirtino Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Pasiūlymas nekeistas?

Įmonės "LitCon" ir "Versina" teismą bando įtikinti, kad savivaldybė Turkijos kompanijai esą leido pakeisti savo pasiūlymą ir taip pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas.

"Atsakovas akivaizdžiai pažeidė savo diskreciją, kadangi ieškovo paaiškinimus dėl rašybos ir techninių netikslumų nulemtų pasiūlymo klaidų paaiškinimo nelaikė tinkamais, o gerokai reikšmingesnius ir esmę keičiančius "Kayi Insaat" pasiūlymo klaidų paaiškinimus jau laikė tinkamais", – teigiama minėtų įmonių ieškiniuose teismui.

Kauno miesto savivaldybės atstovų teigimu, šie kaltinimai yra iš fantastikos srities.

Pasak savivaldybės administracijos vadovo Gintaro Petrausko, vertinant turkų pasiūlymą buvo iškilę klausimų dėl kelių sąmatoje pateiktų skaičių. Todėl "Kayi Construction" buvo paprašyta pateikti oficialų paaiškinimą, kuris vėliau buvo paskelbtas oficialioje viešųjų pirkimų sistemoje.

"Jie mums pateikė kelių sąmatos dalių paaiškinimą, ir tiek. Pačiame pasiūlyme nepakeistas nei vienas skaičius ir nei viena raidė. Toks jausmas, kad neradus prie ko prisikabinti, jie sugalvojo štai tokį absurdą ir juo bando įtikinti teismą", – stebėjosi G.Petrauskas.

Ankstesnės bylos subliūško

Įmonių "LitCon" ir "Versina" ieškinius rytoj nagrinės Kauno apygardos teismo teisėja Žibutė Budžienė. Tikimasi, kad galutinis teisėjos sprendimas bus paskelbtas artimiausiu metu. Beje, tai ne pirmas kartas, kai stadiono konkursas atsiduria teismuose. Nevisiškai užpildytą sąmatą stadiono konkursui pateikusi įmonė "LitCon" bandė ginčyti savivaldybės sprendimą ją pašalinti iš šio projekto.

Neskaičiuojant smulkesnių klaidų, "LitCon" į milijoninio objekto sąmatą nebuvo įtraukusi mažiausiai 200 tūkst. eurų kainuojančios perdangos. Kauno apygardos teismas birželio 11 d. atmetė vilniečių skundą ir pripažino, kad jų pašalinimas iš konkurso buvo teisingas sprendimas.

Lietuvoje, ypač Vilniuje, yra nemažai žmonių, nenorinčių, kad Kaunas turėtų modernų stadioną.

Pasirašė priedą

Iš visų tinkamai konkursui skirtus dokumentus paruošusių įmonių mažiausią kainą pasiūlė nugalėtoja paskelbta "Kayi Construction" (34,95 mln. eurų). Vilniaus įmonė "Versina" rekonstruoti stadioną siūlėsi už 35,5 mln. eurų.

Savivaldybės atstovams buvo kilę klausimų dėl turkų kompanijos sąmatoje pateiktų sumų, skirtų paruošiamiesiems darbams. Sulaukę "Kayi Construction" paaiškinimo, miesto vadovai dėl tolesnių veiksmų konsultavosi su Viešųjų pirkimų tarnyba. Po šių konsultacijų buvo nuspręsta greta statybos darbų sutarties pasirašyti papildomą susitarimą, kuris miestui padės kontroliuoti mokėjimus už vykdomus darbus.

Rekonstruos per 20 mėnesių

Su Turkijos kompanija "Kayi Construction" pasirašytoje sutartyje numatyta, kad ši įmonė S.Dariaus ir S.Girėno stadioną per 20 mėnesių rekonstruos už 34,95 mln. eurų. Tiesa, greta šios sumos sutartyje įrašytas ir kitas skaičius, siekiantis 46 mln. eurų. Savivaldybės atstovų teigimu, viešųjų pirkimų procedūros numato būtinybę į sutartį įtraukti išlaidas galimiems papildomiems neplanuotiems darbams.

"Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad stadiono rekonstrukcija kainuos būtent tiek. Ši suma yra teorinė. Mes jokių papildomų darbų pirkti neplanuojame ir tikime, kad naują stadioną turėsime išleidę būtent tiek, kiek pasiūlė su mažiausia kaina į konkursą atėjęs dalyvis – 34,95 mln. eurų", – tvirtino G.Petrauskas.

Kauno Žaliakalnio mikrorajone esantis S.Dariaus ir S.Girėno stadionas yra seniausias Lietuvoje sporto ir kultūros renginiams skirtas statinys. 1921 m. Kauno savivaldybės išnuomotame Lietuvos fizinio lavinimo sąjungai žemės sklype buvo įrengta futbolo aikštė ir bėgimo takai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romualdas

Romualdas portretas
Manau,kad Turkijos statybininkai ne visai patikimi....megsta cementa pakeisti smeliu...todel butina gera kontrole,nebent lietuviai dirbs..tuomet viskas bus gerai! :)

Jolanta

Jolanta portretas
Ką tu čia tauziji apie tiurmas tik pats žiūrėk, kad nesėstum, tu net nesuvoki teisminio ginčo esmės. Pralaimėjusieji siekia vilkinti laiką, čia seni triukai.

parazitai turi sedet iki galo!

parazitai turi sedet iki galo! portretas
Tikekimes matijosius krabas ses ilgiems metams i tiurma!!!~
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių