Quantcast

Teismą pasiekė prieš medžių pjovimą protestavusiųjų byla

  • Teksto dydis:

Kauno apylinkės teismas penktadienį pradėjo nagrinėti administracinio teisės pažeidimo bylą, iškeltą prieš medžių pjovimą protestavusiems kauniečiams.

Penktadienį pradėtos nagrinėti Auksės Petrulienės bei Vytenio Jako bylos. Taip pat administracinėn atsakomybėn yra patrauktas jiems atstovaujantis advokatas Saulius Dambrauskas. Visų trijų asmenų bylos nagrinėjamos atskirai – teismo vertinimu, nėra teisinio pagrindo bylas sujungti, nors buvo gautas toks S. Dambrausko prašymas.

Posėdžiuose apklausti abu atsakomybėn patraukti asmenys, taip pat du policijos pareigūnai, dalyvavę jų sulaikyme.

S. Dambrauskui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas už susirinkimų organizavimo tvarkos pažeidimą. Taip pat jam A. Petrulienei ir V. Jakui surašyti protokolai už teisėtų pareigūno reikalavimų nevykdymą.

Už susirinkimų organizavimo tvarkos pažeidimą numatoma bauda nuo 140 iki 600 eurų, o už pareigūno reikalavimų nevykdymą asmenims gresia nuo 30 iki 140 eurų bauda.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė byloje, Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyriaus viršininkė Joana Gudelytė teismo prašė nušalinti advokatą S. Dambrauską, motyvuodama tuo, kad jis gali būti kviečiamas liudyti šioje byloje, be to, jam taip pat yra iškelta administracinė byla.

„Niekur byloje nėra nurodyta, kad aš būčiau liudytojas. Priešingai, aš esu įtariamas teisės pažeidimu asmuo. (...) Niekad nebuvo pateiktas prašymas apklausti mane liudytoju“, – kalbėjo S. Dambrauskas.

Teisėja Larisa Tamulionienė šio prašymo netenkino.

Apklausta A. Petrulienė teigė nepripažįstanti jai inkriminuojamų pažeidimų. Pasak moters, protestuoti dėl medžių kirtimo jie atvyko gerokai prieš užtveriant teritoriją „Stop“ juosta, todėl nesutinka, jog ją kirto.

Tą patį tvirtino ir V. Jakas.

„Jau pats suformuotas kaltinimas mano atžvilgiu tiesiog prieštarauja tam, kas buvo. Nesu kirtęs jokios „Stop“ juostos, tiesiog buvau įvykių centre, mums ten būnant, teritorija buvo aptverta „Stop“ juosta“, – kalbėjo jis.

Liudytojas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Tarnybos organizavimo skyriaus viršininkas Virginijus Petraitis, davęs nurodymus jėga patraukti asmenis iš aptvertos teritorijos, nurodė, kad taip pasielgta kilus pavojui kirtimų teritorijoje buvusių asmenų saugumui, po to, kai darbų vadovas parodė galiojantį leidimą kirsti medžius.

„Trys asmenys kategoriškai atsisakė vykdyti teisėtus pareigūnų nurodymos, todėl iš įvykio vietos buvo jėga patraukti“, – rašoma pagarsintame jo tarnybiniame pranešime.

Pasak jo, buvo įsitikinta, kad darbininkai turi galiojantį leidimą kirsti medžius. Tuo tarpu S. Dambrauskas priminė pateikęs jam dokumentus, kad šie kirtimai gali būti vykdomi pažeidžiant įstatymus.

„Advokatas rodė šūsnį dokumentų, į kuriuos įsigilinti reikėtų ne vienos valandos ir gal ne vienos dienos, o sprendimas turėjo būti priimtas čia ir dabar“, – kalbėjo V. Petraitis.

Trys protestuotojai sulaikyti praėjusį mėnesį, kai protestavo prieš kaštonų kirtimą Smetonos alėjoje.

Sprendimas pasitelkti policiją protestams dėl medžių malšinti Kaune sulaukė kritikos: protestuodamas prieš tokius veiksmus kompozitorius Giedrius Kuprevičius paskelbė nebendradarbiausiantis su savivaldybe, sprendimą kritikavo ir premjeras Saulius Skvernelis, teigiantis, jog tokios problemos mieste turėtų būti sprendžiamos dialogu, o ne policijos pagalba.

Ištirti pareigūnų veiksmus prašo ir Lietuvos advokatūra, prašanti nustatyti, kokiu pagrindu ir tikslu policijos pareigūnai atvyko į įvykio vietą, kaip jie įsitikino medžių kirtimo teisėtumu ir įvertino teisėto bei gintino intereso buvimą, ar buvo užtikrintos įvykyje dalyvavusių piliečių teisės, ar pareigūnų veiksmai atitiko teisės aktuose nustatytus reikalavimus, pagrindus bei sąlygas.

Po šių įvykių savivaldybė, iki tol tikinusi, kad medžių išsaugoti neįmanoma, pasitelkė ekspertus, kurie įvertintų medžių būklę.

A. Smetonos alėjoje buvo baigiami šalinti paskutiniai penki ten likę medžiai. Savivaldybės atstovų teigimu, šių medžių šaknys buvo pažeistos, o jie – pavojingi ir anksčiau vos neužkrito ant darbininkų.

Savivaldybės duomenimis, Kaune per kelis mėnesius iškirsti 589 medžiai. Daugiausiai – 227 – jų iškirsta Vytauto prospekte, A. Smetonos alėjoje – 217. Dar keliasdešimt medžių iškirsta Zanavykų ir Miško gatvėse.

Prieš šiuos kirtimus protestuojantys miestiečiai mano, kad kirtimo darbai vykdomi pažeidžiant įstatymus ir reikalauja juos stabdyti, kol jų skundus dėl šių darbų išnagrinės įvairios institucijos.

Miesto valdžia žada atsodinti dar daugiau medžių, nei kad jų iškirto.

Į kitus teismo posėdžius planuojama kviesti kitus įvykyje dalyvavusius policijos pareigūnus, taip pat kirtimo darbus vykdžiusių darbininkų atstovą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
NEZINIA KIENO NAMUS SILDIS TU MEDZIU MALKOS

...

... portretas
Protestuotojams dar pavyko kad policija įsikišo, o tai būtų 'atsitiktinai' nuo laiptų nukritę :/.

niekaip nesuprantu to triukšmo dėl medžių

niekaip nesuprantu to triukšmo dėl medžių portretas
Šiek tiek žinau sodininkystę, jeigu medis išpuvęs arba linkęs pūti, jį geriau nupjauti. O čia tokios atseit tragedijos, net kai kurie meninininkai, sakyčiau, neprotingai įsitraukė į šią kampaniją prieš merą. Kaip besakysi, Kaunas šiuo metu tikrai gražėja, atsistato, jaunėja ir viso to ,,kaltininkas" - čia gamtos, atseit mylėtojų keikiamas meras.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių