Quantcast

Teisėsauga krečia grožio klinikas

300 tūkst. eurų – tiek chirurgo Tautrimo Aštrausko bendrovė gali būti nuslėpusi mokesčių. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo ir sukčiavimo. Medikas kaltinimus neigia.

Didžiulės sumos

Dar vasarą T.Aštrausko namuose ir grožio klinikoje teisėsaugininkai atliko kratas. Pareigūnams įtarimų sukėlė, kad labai daug operacijų T.Aštrausko vadovaujama jo plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinika pateikė kaip gydomąsias, o joms taikomas lengvatinis pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas.

Įtariama, kad klinika kaip gydomąsias galėjo pateikti estetinės operacijas, procedūras ir taip išvengti prievolės mokėti didesnius mokesčius. Skaičiuojama, kad taip galėjo būti nuslėpta apie 300 tūkst. eurų mokesčių.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Stundžienė informavo, kad T.Aštrausko klinikos valstybei galbūt padarytos žalos mastai skaičiuojami atliekant ūkinės finansinės veiklos dokumentinį tyrimą.

"Tyrimas apima laikotarpį nuo 2013 m.", – teigė R.Stundžienė.

Tyrimą kontroliuojančio Kauno apygardos prokuratūros prokuroro Haroldo Mulevičiaus teigimu, šioje tyrimo stadijoje daugiau nieko negalima komentuoti.

Užkliuvo kelios klinikos

Kauno apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininkė Judita Stankienė "Kauno dienai" teigė, kad jų įstaiga kontrolės veiksmus šiuo metu atlieka kelių grožio klinikų atžvilgiu, tačiau neįvardijo kurių.

"Kol procesas nebaigtas, o jo rezultatai neįsiteisėję, konkretizuoti įmonių, jose atliekamų veiksmų ar detalizuoti sumų Kauno apskrities VMI negali", – aiškino J.Stankienė.

VMI atstovai atkreipė dėmesį, kad sveikatos priežiūros paslaugos PVM neapmokestinamos, todėl PVM lengvata gali būti taikoma tik tokioms sveikatos priežiūros paslaugoms, kurių tikslas – diagnozuoti, prižiūrėti ir gydyti ligas bei sveikatos sutrikimus.

"Jeigu teikiamų paslaugų tikslas kitoks (t.y. nesusijęs su sveikatos priežiūra, pavyzdžiui, estetinės grožio procedūros), tokioms paslaugoms taikomas standartinis 21 proc. PVM tarifas", – nurodė J.Stankienė.

Nesijaučia kaltas

"Į "Kauno dieną" pirmą kartą pateksiu kaip neigiama persona. Bet galiu drąsiai atvirai pareikšti, kad elgiuosi tikrai pagal įstatymus. Neslepiu mokesčių. Pas mus viskas yra balta ir gražu", – tikino T.Aštrauskas.

Chirurgas neslėpė, kad pas jį buvo atliktos kratos, tačiau nerasta jokių neapskaitytų grynųjų.

T.Aštrauskas "Kauno dienai" aiškino, kad vien 2016 m. atliko apie 600 operacijų, iš kurių tik 200 – estetinės. "Nori, kad primokėčiau 300 tūkst. eurų mokesčių. Paėmė mano deklaraciją ir suskaičiavo visas pajamas apmokestinant 21 proc. PVM tarifu", – teigė gydytojas.

VMI "Kauno dienai" pateiktais duomenimis, 2016 m. bendrovė Tautrimo Aštrausko klinika sumokėjo beveik 121 tūkst. eurų mokesčių.

Ne tik grožio chirurgija?

T.Aštrauskas pasakojo penkiolika metų dirbęs nudegimų skyriuje, dvylika – Onkologijos ligoninėje.

Kai atsisakiau valstybinės gydymo praktikos, pacientai ateina pas mane privačiai ir dėl onkologinių dalykų.

"Kai atsisakiau valstybinės gydymo praktikos, pacientai ateina pas mane privačiai ir dėl onkologinių dalykų. Ateina ir dėl sudėtingiausių atvejų, kurie, akivaizdu, kad nėra kosmetinės korekcijos. Atlieku daugiausia operacijų Lietuvoje. Virš 600 per metus. Iš jų tik apie 200 estetinių", – skaičiavo kaunietis.

Pasak jo, dažniausios operacijos – krūtų atkūrimas onkologine liga sirgusioms moterims.

"Kitose šalyse nulinio ir A dydžio krūtinės didinimas priskiriamas prie gydomųjų operacijų. Pas mus įstatyme įrašyta, kad kiekvienu atveju gydytojas sprendžia, ar estetinė, ar gydomoji", – komentavo chirurgas.

"Vienintelis pateiktas VMI išaiškinimas, kurį esu matęs, yra absurdiškas: vokų plastika neva yra estetinė operacija, o nėštumo nutraukimas jau liga. Bet juk net ir pats nėštumas nėra liga. Tai normali žmogaus būsena", – stebėjosi kaunietis.

Grasina emigruoti

"Gaila, kad švaistomi mokesčių mokėtojų pinigai. Be to, tokie VMI ir ekonominės policijos išsišokimai labai kerta per prestižą, finansus", – sakė T.Aštrauskas ir pridūrė, kad krata namuose buvo elegantiška ir kultūringa, bet iš klinikos paėmus visus dokumentus, bylas, kompiuterius, buvo visiškai paralyžiuotas darbas. Tiesa, popierines bylas leido nusikopijuoti.

"Į Lietuvą parvežu milijonus. Tiek čia išleidžia klientai, kuriuos konsultuoju užsienyje. O esu įtarinėjamas tuo, ko iš tiesų nėra", – tikino T.Aštrauskas.

Kas toliau? "Yra galimybė kaip ir kiekvienam Lietuvos patriotui išvykti ir dalį verslo perkelti į užsienį", – kaip vieną variantų įvardijo T.Aštrauskas.

Komentaras

Kristina Malevskienė, Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vadovė

Siekiant nustatyti, ar konkrečiu atveju minėta lengvata gali būti taikoma teikiamai sveikatos priežiūros paslaugai, t.y., ar ši paslauga yra priskiriama prie PVM neapmokestinamų paslaugų, turi būti vertinama aplinkybių visuma. Šiuo konkrečiu atveju mes nežinome visų aplinkybių, todėl pateikiame komentarą apie teisinį apmokestinimo PVM reglamentavimą.

PVM neapmokestinamos sveikatos priežiūros paslaugos, kurių tikslas diagnozuoti, prižiūrėti ir tiek, kiek įmanoma, gydyti ligas bei sveikatos sutrikimus.

Taigi, tais atvejais, kai sveikatos priežiūros paslaugos, įskaitant plastinės chirurgijos ar panašias paslaugas pagal medicinines indikacijas, yra būtinos terapiniams tikslams pasiekti (pavyzdžiui, po traumų ar nudegimų atsiradusių randų pašalinimas, krūtų korekcijoms, kai pagal ligonių kortelių duomenis šios paslaugos teikiamos su tikslu pašalinti onkologinio susirgimo defektus ir pan.) pagal dabartinį Lietuvos ir ES reglamentavimą jau šiuo metu yra PVM neapmokestinamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Jau net nežinau ką daryti. Bandau išsirinkti tinkamą plastikos chirurga, bet apie juos tokie blogi atsiliepimai, tokie baisūs straipsniai, net negaliu atsigauti po tokios informacijos ! Mane šokiruoja. Labai ačiū visiems už paliktus atsiliepimus, gerus ir blogus tinklapyje pincetas.lt. tikrai esu visiškai pasimetus ir išsigandus. Net nenutuokiu , kuriam chirurgui save patikėti. Bet jeigu žinot kokį gerą, Būkit malonus parašykit. Man tai svarbu. Reaguoju I visas nuomones ačiū visiems. Mano kontaktai .juodakate200@gmail.com

BIRUTE ,BRIGHTON ,UK

BIRUTE ,BRIGHTON ,UK portretas
NESAMONES RASOTE YRA NUOSIRDUS GERAS GYDYTOJAS ,SAZININGAS ,ESU TUREJUSI DAUG OPERACIJU ,BE CEKIO NIEKADA NEISEJAU ,SMEIZTAS GEDA JUMS ,PAVYDAS KAD GYDYTOJAS SAZININGAS .

A. London

A. London portretas
Gydytojas yra geras. Straipsnis uzsakytas 100% ir manau is Jam artimu zmoniu, kurie kazkuo nepasidalina ar negauna, daugiau tai skamba kaip shantazas. Stiprybes ir sekmes emigruojant
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių