Quantcast

Sunkios žudiko pagirios: senatvė už grotų ir ieškiniai aukos vaikams

Žmogžudystę Aukštųjų Šančių "Iki" įvykdžiusį 63-ejų Raimondą Orantą siūloma įkalinti vienuolikai metų.

Pataikė į širdį

R.Oranto advokatas įrodinėja, kad šis vienos pakaunės bendrovės tekintojas-frezuotojas padarė lengvesnį nusikaltimą, negu yra kaltinamas. Ir prašo jam arba beveik perpus mažesnės arba lygtinės bausmės.

"Kauno diena" rašė, kad 39-erių Dariaus R., kurio nužudymu kaltinamas R.Orantas, kūnas su durtine-pjautine žaizda krūtinėje buvo aptiktas prie Medvėgalio gatvės "Iki" 2017-ųjų gruodžio 12-osios vakare.

Ekspertai konstatavo, kad jis buvo nudurtas vieninteliu smūgiu peiliu, pataikius į širdį.

Netoli pėsčiųjų perėjos, esančios maždaug už 15 m nuo parduotuvės, sukniubusį nelaimėlį pastebėjo pravažiuojančio automobilio vairuotojas. Atsukus atgal parduotuvės vidaus vaizdo kamerų įrašus, paaiškėjo, kad velionis jos vestibiulyje – prie daiktų saugojimo spintelių apsistumdė su kitu vyru.

R.Orantas kaltinamas nužudęs Darių R. dėl menkavertės priežasties – supykęs, kad šis prašo pinigų.

Išdavė Stalino ūsai

Įtariamasis žmogžudyste buvo nustatytas pagal savo išskirtinį požymį – Stalino ūsus.

Būtent juos akcentavo vienas teisėsaugininkų rastas liudytojas, teigęs matęs tą vakarą nužudytąjį su tokius ūsus turinčiu asmeniu. Abu jie – pagarsėję vietos girtuokliai.

Netoli įvykio vietos – toje pačioje Medvėgalio gatvėje gyvenantis R.Orantas buvo sulaikytas nepraėjus nė parai. Savo namuose ir neblaivus.

Išsiblaivęs tada areštinėje prieš 22-ejus metus už vagystę jau teistas R.Orantas neigė nužudęs kvartalo kaimyną. Tik suimtas trims mėnesiams jis jau ėmė teigti galėjęs nužudyti Darių R., kuris esą kažkada buvo jį užpuolęs. Tačiau ir toliau tikino, kad buvo toks girtas, kad daug ko nepamena. Nors prisimena, kad su jais dar buvo ir trečias asmuo.

Teisme – jau kita versija

Teismo nuosprendžio R.Orantas laukia laisvėje. Jam skirtas namų areštas bei įpareigojimas naktimis būti namuose ir nesilankyti vietose, kuriuose prekiaujama alkoholiu.

Stojęs prieš teismą, jis apie Dariui R. lemtingo vakaro įvykius jau pasakojo kitaip – kad jo auka vėl jį persekiojo ir reikalavo pinigų. Būtent tada jis ir pajutęs kojos piršto skausmą, po kurio nieko neprisimena. Kai atsigavo, Darius R. jau buvo nukritęs, o jis turėjo rankoje peilį. Esą per pačią įvykio kulminaciją dėl patirto smurto net du kartus buvo praradęs sąmonę.

Tačiau kaltinimą šioje byloje palaikantis prokuroras Andrius Kiuršinas įsitikinęs, kad per kelias minutes tai neįmanoma. O būtent per tiek laiko, remiantis vaizdo įrašu, ir įvyko mįslingas teisiamojo bei nužudytojo susistumdymas parduotuvės vestibiulyje, po kurio pirmas laukan išėjo teisiamasis, o paskui jį išvirtusiam nužudytajam, kuris netrukus pargriuvo aukštielninkas, buvo iškviesta greitoji.

Jeigu teisiamasis nebūtų prisipažinęs, šioje byloje nebūtų jokių įrodymų.

Advokato argumentai

Anot prokuroro, R.Orantas prisimena tik tai, kas jam naudinga. O jo versiją apie tai, kad prieš mėnesį iki lemtingų įvykių Darius R. jau buvo jį užpuolęs ir, taip pat reikalaudamas pinigų, buvo pargriovęs bei spardė, patvirtino tik R.Oranto sūnus. Tačiau, tada R.Orantas kažkodėl į policiją nesikreipė.

Nėra liudytojų, kad prieš jį buvo smurtauta ir Dariui R. lemtingą vakarą. O nubrozdinimai, kuriuos po sulaikymo R.Orantui konstatavo ekspertai, galėjo būti patirti ir šiam iškritus iš autobuso, kaip jis pats buvo prisipažinęs šios apžiūros metu.

R.Oranto advokatas Linas Stanislavas Bagdonas linkęs akcentuoti kitką – kad bylon sugulusių įvykių metu jo ginamasis dėl stuburo ligų ir kojų skausmų vos paėjo. Ir tikėtina, kad, nebegalėdamas apsikęsti Dariaus R. smurto, užčiuopė kišenėje turėtą peilį. R.Oranto teigimu, be šio jų mikrorajone vakare geriau neišeiti iš namų. Todėl, anot L.S.Bagdono, jo ginamasis neturėtų būti kaltinamas nužudymu dėl chuliganiškų paskatų, nes tai buvo tarpusavio konflikto padarinys.

Be to, tokį jo poelgį išprovokavo įžeidžiantis pačios aukos elgesys, dėl kurio vertėtų pagalvoti, ar neperkvalifikuoti R.Orantui pareikšto kaltinimo į nužudymą labai susijaudinus, o už tai gresia jau tik laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Nukentėjusiųjų – daug

Nužudytojo našlė, su kuria jis buvo sudaręs tik bažnytinę santuoką, prašo, kad iš R.Oranto judviejų su velioniu vaikams būtų priteista po 30 tūkst. eurų, o jai pačiai – 10 tūkst. Pastarosios sumos, kaip moralinio atlygio, iš teisiamojo reikalauja ir nužudytojo brolis.

Anot Dariaus R. našlės advokatės Snieguolės Užganavičienės, teisiamasis bylon sugulusių įvykių metu buvo ne negyvenamoje saloje, o parduotuvėje, kurioje buvo įmanoma prisišaukti pagalbą. Be to, jis, nors ir pripažino iš dalies savo kaltę, keitė parodymus. Ir iki pat baigiamųjų kalbų neatsiprašė nukentėjusiųjų. O prieš pat minėtas kalbas atlygino tik labai nedidelę dalį – vos 900 eurų prašomų ieškinių, tai įrodo, kad jis nėra nuoširdus ir tik bando sušvelninti savo padėtį, kartu  versdamas kaltę ir nužudytajam.

Ieškiniai, kurių prašoma mažamečiams Dariaus R. vaikams, vienam iš kurių – aštuoneri, kitam – šešeri, yra normalūs, netekus esant tokio amžiaus tėvo.

Nutylėtos bylos šešėlis

Anot R.Oranto advokato, jo ginamajam pareikšti ieškiniai – aiškiai per dideli.

Ir ne tik dėl to, kad teisimasis teturi bendros nuosavybės teisėmis pusę buto Aukštuosiuose Šančiuose. Bet ir todėl, kad prieš ketverius metus Darius R. jau buvo teistas dėl smurto prieš savo vaikų motiną ir grasinimą ją nužudyti.

"Jeigu teisiamasis nebūtų prisipažinęs, šioje byloje nebūtų jokių įrodymų", – linkęs reziumuoti R.Oranto advokatas.

Pats teisiamasis, suteikus jam teisę į paskutinį žodį, pagaliau atsiprašė nukentėjusiųjų ir teigė, kad labai gailisi dėl to, kas atsitiko. "Yra, kaip yra, tačiau prašau kiek galima švelnesnės bausmės", – vos girdimai prašė teismo tiesiog akyse, vykstant šiam teismo procesui, sublogęs R.Orantas.

Teisėjų kolegija savo sprendimą planuoja skelbti po mėnesio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Manau kad teismas atsizvelgs kad velionis smurtaudavo pries sugyventine ir siaip piktybinis bomzelis buvo, o 11 metu kaliuzes pensininkui kaip bebutu per daug

šlykštūs "pinigų prašytojai"

šlykštūs "pinigų prašytojai" portretas
šlykštūs "pinigų prašytojai" nebaudžiami chamiškai kaulija pinigų vos pinigines neatiminėja. Petrašiūnų benzino kolonėlėj 7,30 iš ryto net į mainą brovės, kai pamatė ,kad aš pinigus imu benzinui. Kai išlipęs iš mašinos griebiau už "gerklės" tai kaukia ..."nu i čto nu i čto" bet nešę kudašių iš kolonėlės nes atvažiavo dar kelios mašinos. Vasario 16 d per minėjimą Rumunės apsimetusios "invalidėmis" geros artistės Laisvės al, iš praeivių "kaulino" PINIGŲ, bet POLICIJA nesusidomėjo, kad ir Lietuvos šventinė diena, leido toms aferistėms GADINT šentinę nuotaiką. Jau eilė metų..

Ieškinys

Ieškinys portretas
Gali būti, bet kaip iš tokio išieškoti tokią sumą? Juk nieko jis neturi?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių