Quantcast

Su Kauno policija galynėjęsis izraelietis: išgėriau aštuonis bokalus alaus

Prieš Kauno apylinkės teismą stojo 66-erių metų Izraelio pilietis Vladimiras Rozentalis, antradienio naktį, būdamas gerokai įkaušęs, bandęs nuginkluoti Kauno kelių policijos patrulį. Jis prašė atleidimo ir, priešingai, negu jam skirtas Lietuvos valstybės advokatas, sutiko atlyginti pareigūno, pripažinto nukentėjusiuoju, prašomą 500 eurų moralinį atlygį.

Prabilo lietuviškai

Teismo salėje Izraelio pensininkas V.Rozentalis, kuriam ši akistata su Temide buvo pirmoji gyvenime, nebuvo panašus į prieš pusantros paros pavojų kėlusį chuliganą. Jis sėdėjo susigūžęs, tačiau atsakinėjo į žiniasklaidos klausimus, patikslindamas, kad jaunystėje gyveno Kaune, į kurį atvyko su tėvais po tremties Igarkoje. Ten jo tėvas, vienos Kauno gimnazijos mokytojas, buvo išsiųstas už antisovietinę agitaciją, vedė jo motiną rusę ir susilaukė vaikų.

Iš Lietuvos viengungis V.Rozentalis, dirbęs suvirintoju ne vienoje garsioje statyboje, viena iš jų – Kruonio elektrinė, išvyko į Izraelį 1993-iaisiais. Ten iki pensijos dirbo šaltkalviu. Atvyko į Lietuvą, kurioje tebegyvena brolis ir sesuo, po beveik 25 metų. Tuo V.Rozentalis aiškino, kodėl jam teisme reikia vertėjo į rusų kalbą – per tiek laiko lietuvių jau visai primiršo. Nors, baigiantis teismo posėdžiui, jis jau visai neblogai davė parodymus ir lietuviškai.

"Gailiuosi dėl to, ką padariau. Mano amžiuje tai negražu", – teigė V.Rozentalis, antradienio ryte po kelių mėnesių viešnagės Lietuvoje turėjęs išskristi į Tel Avivą, kur jo laukė iš anksto suderintas sveikatos patikrinimas. Tačiau viską aukštyn kojomis apvertė per pustrečios valandos oro uosto bare išgerti aštuoni bokalai alaus.

Gviešėsi ginklo, kandžiojosi

Kaip jau rašyta, likus penkioms valandoms iki skrydžio, V.Rozentalis buvo sulaikytas Kauno oro uoste dirbančių policijos pareigūnų dėl to, kad šlitinėjo neblaivus viešoje vietoje.

Anot liudininkų, oro uosto bare jis surengė skandalingą politinį šou, kurio metu kaltino lietuvius šaudžius žydus. Vos ant kojų pastovėjusį rusakalbį politikuotoją bandė raminti kiti baro lankytojai. Galiausiai buvo iškviesta policija.

Į policijos suvestines V.Rozentalis pateko ne vien dėl tąnakt jam nustatyto 2,86 promilės girtumo. Apie 1 val. 30 min. vežant sulaikytąjį tarnybiniu automobiliu į Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą (AVPK), prie Savanorių ir Pramonės prospektų sankryžos V.Rozentalis surengė neeilinį profesionalumo egzaminą jį lydėjusiems Kauno kelių policijos valdybos Eismo įvykių registravimo skyriaus patruliams.

Vienas iš jų, pripažintas šioje byloje nukentėjusiuoju, teisme neslėpė, kad jų tarnybinis automobilis nepritaikytas vežioti tokius pažeidėjus. Be to, V.Rozentaliui net nebuvo uždėti antrankiai, nes iš pradžių jis nerodė jokio agresyvumo. Tačiau, kai minėtoje sankryžoje teko sustoti, nes degė raudona šviesoforo akis, automobilio gale šalia kito kolegos sėdėjęs sulaikytasis staiga atsidarė savo dureles ir iškišo kojas į važiuojamąją kelio dalį. Nukentėjusysis teigė iššokęs laukan bandęs bėglį, kurį kolegai pavyko nutverti už rankos, sulaikyti. Tačiau V.Rozentalis tada stvėrė už jo ginklo dėklo. O grumtynių metu, prieš paguldant jį ant žemės, nurovė nuo tarnybinės liemenės radijo stotį ir bandė šia suduoti jį tramdančiam pareigūnui į galvą. Nepavykus, sviedė radijo stotį ant kelio, dar bandydamas nukentėjusiajam įkąsti.

V.Rozentalis buvo sutramdytas tik atvykus pastiprinimui ir panaudojus kovinių imtynių veiksmus bei antrankius.

Skundėsi žiniasklaidai

Iki teismo posėdžio V.Rozentalis buvo laikomas Kauno policijos areštinėje.

Žiniasklaidai jis teigė buvęs patalpintas į vieną kamerą su dar dviem asmenimis, kurie taip pat buvo neblaivūs. Vienas vairavo automobilį. Kitas dalyvavo muštynėse. Tačiau abu buvo paleisti anksčiau už jį.

Iš Kauno policijos areštinės V.Rozentalis buvo paleistas tik prieš pat teismo posėdį už 1200 eurų užstatą. Be to, iš jo paimtas pasas ir areštuoti sulaikymo metu turėti 215 eurų. Apie jo sulaikymo aplinkybes buvo informuota Izraelio ambasada, iš kurios niekas, anot V.Rozentalio, su juo nesusisiekė.

Ši nemažo žiniasklaidos dėmesio sulaukusi byla perduota teismui pagreitinto proceso tvarka, išnagrinėta per pusvalandį.

Teismo proceso dalyvius domino tik tai, kas įvyko V.Rozentalį vežant į Kauno AVPK. Dėl to, kaip jis elgėsi Kauno oro uoste, teisiamasis turės atsakyti pagal Lietuvos administracinių nusižengimų kodeksą. Ir tai spręs jau Kauno rajono policija. 

Prokuroro ir advokato ginčas

Prieš teismą V.Rozentalis stojo ne tik dėl pasipriešinimo policijai, bet ir dėl jos turto sugadinimo. Suplėšytą tarnybinę liemenę bei sugadintą radijo stotį Kauno AVPK įkainavo daugiau nei 640 eurų.

Civilinį ieškinį dėl 500 eurų moralinio atlygio teisiamajam pareiškė ir grumtynių nukentėjęs Kauno kelių policijos valdybos vyriausiasis patrulis. Taip jis teigė įvertinęs tada patirtą fizinį skausmą, baimę, kad ginklas gali patekti į neblaivaus asmens rankas, bei artimųjų išgyvenimus po plataus šios istorijos išviešinimo.

Prokuroras Mindaugas Šukys prašė teismo ne tik visiškai patenkinti šiuos abu ieškinius, bet ir skirti V.Rozentaliui 150 MGL baudą, sumažinant ją trečdaliu, nes byla išnagrinėta pagreitinta tvarka. Taigi, liko 100 MGL arba beveik 3800 eurų bauda.

V.Rozentalis teigė sutinkantis su visais ieškiniais. Tačiau jį ginantis valstybės paskirtas advokatas Valerijus Karpovas prašė teismo baudos dydį jo ginamajam sumažinti iki tiek, kiek jis sumokėjo už užstatą bei kiek turėjo su savimi sulaikymo metu. O nukentėjusiojo ieškinį dėl moralinio atlygio siūlė atmesti. Esą pastarasis žinojo, kad eina dirbti į policiją ir kad šis darbas rizikingas. Tačiau su tuo nesutiko prokuroras, teigdamas, kad, jeigu policininko profesija pavojingesnė už kitas, tai nereiškia, kad su juo galima elgtis kaip su šiukšle. Pats nukentėjusysis šioje diskusijoje nedalyvavo.

Savo sprendimą bylą nagrinėjusi teisėja Audronė Levinskienė planuoja skelbti penktadienį. Atsižvelgta, kad priverstinai Lietuvoje užtrukęs teisiamasis, kol bus išnagrinėta jo byla, turi glaustis pas Elektrėnuose gyvenančią seserį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

h20

h20 portretas
... kad tik nereiketu veliau mums visiems atsiprasyti sios personos... sutrukdem pauliavot, paselti, sukelem emocines traumas...

Gėda

Gėda portretas
Siūlau įvesti jam įvažiavimo apribojimus į Lietuvą ilgam laikui, spjauna į šulinį iš kurios gėrė

Anonimas

Anonimas portretas
imkit vaikai pagaliuka ir primuskit ta zyduka
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių