Quantcast

Sekso skandalą globos namuose vainikavo nuosprendis

Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį ne mažą atgarsį sukėlusio sekso skandalo Vilijampolės socialinės globos namuose byloje. Seksualiniu mažamečių bei nepilnamečių neįgalių šių namų gyventojų prievartavimu kaltintas buvęs šios įstaigos auklėtinis Dovydas Bikus įkalintas daugiau kaip ketveriems metams. Tačiau daugiau kaip trečdalį bausmės jis jau atlikęs.

Demaskavo psichologė

Kaip jau rašyta, bylon sugulusių įvykių metu, kaip ir jo aukos, nepilnamečiu buvęs D.Bikus pernai rudenį tapo pilnamečiu. Tačiau maksimali jam grėsusi bausmė už inkriminuojamus nusikaltimus buvo laisvės atėmimas dešimčiai metų. O ne iki trylikos metų, kas grėstų, jeigu jis įvykių metu būtų buvęs pilnametis.

Šis skandalas iškilo viešumon pernai vasario pradžioje. Dėl jo Kauno teisėsaugininkai surengė net dvi spaudos konferencijas per tris dienas, ko iki šiol dar nėra buvę.

Jie neslėpė, kad apie galimus D.Bikaus nusikaltimus prieš kitus globotinius pranešė pati įstaigos vadovė. O perduodant bylą teismui patikslinta, kad įtarimų dėl nederamo jo elgesio per pokalbius su galimomis aukomis kilo šių globos namų psichologei.

Dovydas Bikus

Nustatytos devynios aukos

D.Bikus, kuris nuosprendžio laukė suimtas, dėl jam inkriminuojamų nusikaltimų prisipažino. Teisėsaugininkams pavyko nustatyti devynias jo aukas. Keturi iš jų – mažamečiai, jauniausiajam iš kurių tuo metu buvo dvylika. Keturi – nepilnamečiai nuo šešiolikos iki septyniolikos metų. Ir vienas – pilnametis, kuriam įvykio metu buvo 20. Visi jie, kaip ir D.Bikus, turi protinę negalią ar psichikos sutrikimų bei sunkų ar vidutinį neįgalumo lygį ir specialųjį nuolatinės slaugos ar priežiūros poreikį.

Kaltinime, kuris buvo pareikštas D.Bikui, buvo akcentuojama, kad dėl sveikatos būklės jie negalėjo pasipriešinti savo skriaudikui. D.Bikus kaltintas seksualiai prievartavęs bejėgiškos būklės savo aukas.

Siekiant išsiaiškinti, ar D.Bikus pakaltinamas, jam buvo skirta psichiatrinė ekspertizė. Specialistai konstatavo, kad, nepaisant turimų sveikatos sutrikimų, jis gali atsakyti už savo veiksmus.

Ikiteisminis šios sudėtingos – dėl nukentėjusiųjų apklausų bylos tyrimas truko vos devynis mėnesius. Kauno apygardos teisme ji išnagrinėta per penkis mėnesius.

Dvikovą laimėjo prokuroras

Kaltinimą šioje rezonansinėje byloje palaikęs prokuroras Andrius Kiuršinas siūlė įkalinti D.Bikų septyneriems metams. Teisiamojo advokatas Erikas Rugienius prašė nesiųsti jo ginamojo už grotų, o skirti šiam gydymą psichiatrinės paskirties ligoninėje. Suteikus teisę į paskutinį žodį, jam antrino ir pats D.Bikus.

Erikas Rugienius

Jo aukos į teismo posėdžius nebuvo kviečiamos – remtasi šių apklausomis pas ikiteisminio tyrimo teisėją, dalyvaujant psichologui.

Nukentėjusiuosius atstovavę Kauno, Kauno rajono bei Alytaus vaiko teisių apsaugos tarnybų atstovai prašė priteisti iš D.Bikaus ir moralinį atlygį. Didžiausias buvo septynių tūkstančių eurų ieškinys. Dar keli – mažesni, tačiau taip pat keturženkliai. Ir du triženkliai. Pilnai patenkinti tik du pastarieji, kuriais prašyta 700 bei 500 eurų moralinio atlygio. Kitiems nukentėjusiesiems priteista po 1 tūkst. eurų.

Griežčiausia bausmė – dvejų metų ir dviejų mėnesių laisvės atėmimas D.Bikui skirta už seksualinį dvylikamečio prievartavimą. Tačiau subendrinus visas bausmes už visus padarytus nusikaltimus, galutine tapo ketveri metai ir du mėnesiai pataisos namuose. Tačiau į ją įskaičiuoti ir iki nuosprendžio už grotų D.Bikaus praleisti vieneri metai ir beveik trys mėnesiai.

Kadangi byla nagrinėta už uždarų durų, savo nuosprendžio motyvų teisėjas Giedrius Endriukaitis žiniasklaidai nekomentavo.

Darbuotojų kaltės neįžvelgta

Kaip jau rašyta, kilus įtarimui, kad galimai tinkamai savo pareigų neatliko kai kurie globos namų darbuotojai, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas ir dėl tarnybos pareigų neatlikimo.

Tačiau, apklausus virš 200 buvusių ir tebedirbančių šios įstaigos darbuotojų, pernai prieš Naujuosius jis buvo nutrauktas, neįžvelgus nusikalstamos veikos požymių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių