Quantcast

Lietuvės žagintojui padėjo maldos?

„Pirmą kartą susidūriau, kad kaltinamasis išžaginimu važiuotų pas nukentėjusiąją į namus su dviem gėlių puokštėmis ir tortu“, - taip savo sprendimą nubausti lietuvaitės išžaginimu kaltintą Nigerijos pilietį David Njoku palyginti švelnia bausme aiškino Kauno apylinkės teismo teisėjas Bronislovas Liatukas, kurio stažas šiose pareigose – jau 20 metų.

Bausmė nesiekė net vidurkio

22-ejų D.Njoku, iki šio nusikaltimo studijavusiam Kauno technologijos universiteto (KTU) Ekonomikos ir verslo fakultete, pirmadienį skirta tik pustrečių metų laisvės atėmimo bausmė, nors už išžaginimą Lietuvos įstatymai numato laisvės atėmimą nuo trijų mėnesių iki septynerių metų.

„Buvo ir išžaginimas, ir smurtas, tačiau pastarasis – ne toks, kaip kitose išžaginimo bylose“, - teigė B.Liatukas.

Kaip jau rašyta, buvęs KTU antrakursis D.Njoku kaltintas pernai, gruodžio 12-osios ryte, išžaginęs Prancūzijos piliečio, su kuriuo kartu nuomojo butą Ramybės parko prieigose, merginą, pirminiais duomenimis, taip pat studijuojančią vienoje iš Kauno aukštųjų mokyklų. Pastarosios vaikinas tą rytą buvo išskubėjęs į Vilniaus oro uostą, iš kurio išskrido artėjančioms šventėms į tėvynę, palikęs draugę nakvoti savo kambaryje. Išvakarėse čia vyko audringos, anot kaimynų, jo išleistuvės.

Nukentėjusiosios teigimu, D.Njoku jėga vertė ją lytiškai santykiauti. O jai priešinantis, siūlė už tai pinigų – 100 eurų. Tačiau ji nesutiko ir Nigerijos pilietis pasiekė savo prievarta.

Kaltę neigė

D.Njoku savo kaltę neigė. Esą lietuvaitė jam keršija už tai, kad jis atsisakė su ja šokti per vakarėlį.

Tačiau pastarajai, kad praneštų apie įvykį policijai, teko nusileisti iš jos draugo ir D.Njoku nuomojamo buto antrajame aukšte lietvamzdžiu, nes šis buvo ją užrakinęs. Teisiamasis teigė išskubėjęs pirkti šampano ir picos – susitaikymui. 

Nukentėjusiosios taksofonu iškviesti policininkai į nusikaltimo vietą pateko tik su ugniagesių gelbėtojų, įlipusių per balkoną, pagalba. Tačiau D.Njoku buvo sulaikytas tik vakare, kai, grįždamas į namus po bergždžių nukentėjusiosios paieškų, pateko į policijos pasalą. Anot pastarosios sesers, pas kurią D.Njoku ieškojo dingusiosios, jis atvyko su šampanu bei gėlėmis. Ir perdavė jai sesers telefoną.

Sulaikymo metu D.Njoku buvo blaivus. Ar toks buvo ir nusikaltimo, kuriuo kaltinamas, metu, liko nenustatyta.

Motina ragino melstis

D.Njoku nuosprendžio laukė už grotų.

Skirtingai negu išžaginimais kaltinami mūsų tautiečiai, jis į žiniasklaidos fotoobjektyvus reagavo labai ramiai ir savo veido, vedamas į teismo posėdžių salę, neslėpė. D.Njoku byla buvo nagrinėjama uždaruose teismo posėdžiuose.

Iš pradžių šį Nigerijos pilietį gynė mūsų valstybės paskirta advokatė. Tačiau vėliau D.Njoku motina, pirminiais duomenimis, padedama Švedijoje gyvenančio giminaičio, nusamdė sūnui privatų advokatą. 

D.Njoku motinos per advokatą perduotame ir teismo posėdyje pagarsintame laiške sūnui buvo teigiama, kad jį palaiko visi giminaičiai. Motina ragino D.Njoku laikytis savo pozicijos ir melstis. Dėl pastarojo raginimo buvo kilę problemų Kauno tardymo izoliatoriuje, kuriame nuosprendžio laukė D.Njoku. Jo kameros kaimynai skundėsi, kad šis musulmonas naktimis meldžiasi ir trukdo jiems miegoti. D.Njoku teko perkelti į vienutę.

Trečdalį bausmės jau atlikęs

Prokuroras Andrius Kiuršinas siūlė įkalinti D.Njoku penkeriems metams.

Tačiau teisėjas B.Liatukas Nigerijos pilietį dėl vagystės išteisino. „Vagystė būtų tik tada, jeigu besąlygiškai būtų nustatyta, kad jis turėjo tikslą užvaldyti telefoną visam laikui. O jis šį paėmė tik tam, kad nukentėjusioji niekam nepaskambintų ir vėliau grąžino savo valia“, - toliau dėjo savus akcentus teisėjas.

Tačiau nukentėjusiosios 2 tūkst. eurų ieškinį D.Njoku B.Liatukas patenkino pilnai. „Šis buvo proto ribose, todėl pilnai ir priteistas“, - teigė teisėjas, akcentuodamas, kad palieka D.Njoku laikinąjį teisių apribojimą į įvykio metu jo banko sąskaitoje buvusius daugiau kaip 366 eurus.

Prieš nuosprendį buvęs neįprastai įsitempęs D.Njoku, išgirdęs teismo verdiktą, atrodė liūdnas. Kol vertėjas jam vertė nuosprendį, kartkartėmis atrodė, kad jis tuoj pravirks. Labiausiai nuteistąjį domino, kiek jis turi laiko nuosprendžio apskundimui ir kiek jam dar liko kalėti.

Kadangi nuteistasis suimtas jau beveik metus, trečdalį bausmės jis jau atlikęs. Taigi, kitų metų vidury, kai bus atlikęs jos jau du trečdalius, gali prašytis būti lygtinai anksčiau laiko paleistas į laisvę. Ši aplinkybė ir vertė D.Njoku advokatą abejoti, ar verta skųsti B.Liatuko nuosprendį. Šoką patyręs nuteistasis niekaip negalėjo dėl to apsispręsti. Prokuroras taip pat teigė, kad dar nežino, ar nuosprendį skųs.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

lorenzo

lorenzo portretas
vienas dalykas, teisėją į apkaltą už istatymų nesilaikimą,o antrą šis vaikinas gal ir nekaltas,bet tokie nuosprendžiai yra mūsų lietuvių teisų pažeidimas,dar negirdėjau,kad už išžaginimą baltasis gautu tokią bausmę

Nugi

Nugi portretas
Ale pamaldus žmogus, ne koks ateistas ;) Turbūt sekmadieniais bažnyčią lanko, o kitomis dienomis tratijasi ne su savo žmona. Galbūt kokiems liberalams koalicijos partneriu tiktų? ;)

Bet

Bet portretas
O ta mergina irgi negrė, ar kokia vietinė?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių