Quantcast

Mįslingiausios Kauno žudynės: kas sutrukdė apsimesti nepakaltinamu?

Mįslingiausiomis Kauno žudynėmis kaltinamo Karolio Neoro advokatui nepavyko nei pergudrauti jo ginamąjį pakartotinai tyrusių ekspertų, nei išsiprašyti jam dar vienos ekspertizės.

Dukart pakaltinamas

Kauno apygardos teisme toliau nagrinėta dviejų savo kaimynių nužudymu kaltinamo buvusio teisės studento K.Neoro byla. Pirmadienį apklausti pakartotinę psichiatrinę-psichologinę ekspertizę jam atlikę Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos specialistai.

To prašė teisiamojo advokatas Ričardas Girdziušas, jo ginamajam pareiškus, kad ekspertų išvada – suklastota.

Dar balandį atnaujindama šioje byloje įrodymų tyrimą ir skirdama 24-erių K.Neorui pakartotinę ekspertizę, teisėjų kolegija siekė panaikinti prieštaravimus anksčiau jį gydžiusių Kauno psichiatrų ir prieš perduodant bylą teismui jį tyrusių Utenos ekspertinio skyriaus specialistų parodymuose, duotuose teisme.

Gavus pastarųjų išvadą, kad dvejus metus teisę studijavusiam K.Neorui nustatyti tik mišrūs asmenybės sutrikimai, šizofrenijos simptomus jis tik simuliuoja, todėl gali atsakyti už inkriminuojamus labai sunkius nusikaltimus, ši byla ir buvo perduota teismui.

Pakartotinės ekspertizės išvadoje, kurią pasirašė Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos teismo psichiatrai ekspertai ir psichologas, taip pat konstatuota, kad K.Neoras dvejus metus simuliavo psichikos sutrikimus – nėra jokių duomenų, kad inkriminuojamų nusikaltimų metu jis sirgo psichikos liga ar turėjo laikiną psichikos sutrikimą. Anot išvados autorių, ir šiuo metu K.Neoras gali suvokti savo veiksmus ir juos valdyti.

Dėjosi klano auka

Šioje ekspertų išvadoje cituoti ir kai kurie teisiamojo pasisakymai apie jam inkriminuojamus nusikaltimus.

Teisėjų kolegijos pirmininkei paprašius parodymų teisme nedavusio K.Neoro paaiškinti kai kurias citatas, jis ėmė šių gintis. Labiausiai – teiginio: "Kas keisčiausia – žvėriškai sekėsi, kad niekas nematė ir negirdėjo, nors aš nelabai slėpiausi."

Kaltinamasis žmogžudystėmis tikino, kad niekada nėra to ištaręs. Esą rašiusieji šį ekspertinį aktą viską, pasak jo, išvartė ir pritempė jo žodžius iki to, ko reikėjo. Kam, jis tikino pasakysiantis, kai jam bus suteikta teisė į paskutinį žodį.

Nėra nė vieno šia liga sergančio asmens, kuris pats sau deklaruotų sutrikimus. Ir tai vienas ryškiausių K.Neorui konstatuotos simuliacijos požymių.

Tačiau pirmadienį apklausius ši aktą pasirašiusius specialistus ir suteikus jam teisę į paskutinį žodį, K.Neoras paprašė pertraukos. Jis teigė, kad yra pasirašęs gana ilgą kalbą, tačiau į šį posėdį jos neatsinešė. Jo prašymas patenkintas.

Prieš tai atmestas K.Neoro advokato prašymas skirti teisiamajam dar vieną – jau trečią ekspertizę. Esą abejonių kelia ir antrosios išvada. Jo ginamasis teigė, kad dar vienos ekspertizės nenorėtų, nors ir toliau tvirtino, kad pakartotinė –  suklastota.

Pasiųsti į nokdauną

Stebint iš šalies, pakartotinę ekspertizę K.Neorui atlikusių specialistų apklausa iš esmės atsakė į klausimą, kas čia vyksta.

"Tokios greitos simptomų kaitos šizofrenija neturi. Jai nebūdinga ir tokia jų gausa", – akcentavo apklaustieji, kurių išvadoje cituojami K.Neoro nusiskundimai anksčiau jį tyrusiems psichiatrams ir psichologams.

Šiems jis teigė, kad jau nuo aštuonerių metų kovojo su jį persekiojančiu įkyriu skaičiavimu. Pavyzdžiui, jeigu skaičiuojant medžius jie baigiasi nelyginiu skaičiumi, jį apima sunkiai valdomas nerimas. Kitą kartą jis skundėsi, kad jį kamuoja vaizdiniai, kaip jį su močiute užpuola banditai arba ant jų namo nukrenta lėktuvas. O likus penkiems mėnesiams iki inkriminuojamų nusikaltimų esą jį pradėjo persekioti įkyrios sadistinio pobūdžio mintys – išstumti mamą pro langą, paskandinti šunį ar pan.

Tačiau, specialistų pastebėjimu, visa tai jis aiškino specifiniais terminais, kurie naudojami literatūroje apie šizofreniją. "Nėra nė vieno šia liga sergančio asmens, kuris pats sau deklaruotų sutrikimus. Ir tai vienas ryškiausių K.Neorui konstatuotos simuliacijos požymių", – dar kartą pasiuntė teisiamąjį ir jo advokatą į nokdauną ne vieną šią psichikos liga sergantį asmenį per savo darbo metus tyrę apklaustieji. Anot jų, net ir garsusis Kauno psichiatras, kuriam K.Neoras teigė vieninteliam iš visų jo sutiktų šios srities specialistų galintis parašyti dešimtuką, dėl šios diagnozės dvejojo. Šiam taip pat kilo tokių pačių įtarimų, kaip ir jiems. Todėl šis psichiatras ir davė jam siuntimą į Kauno klinikas, iš kurių K.Neoras išėjo su minėta diagnoze.

Įkalčių pakanka?

Kaip jau rašyta, prokuroras Virginijus Sokolovas siūlo įkalinti K.Neorą iki gyvos galvos, bausmę atliekant kalėjime.

Teisiamojo advokatas R.Girdziušas prašo jo ginamąjį išteisinti. Esą kaltinimas remiasi tik prielaidomis – jokių įrodymų nėra. Netgi, kad be žinios dingusios K.Neoro kaimynės yra nužudytos. Kas tai matė? Anot R.Girdziušo, ši byla jam primena juodos katės ieškojimą tamsiame sandėliuke, kuriame jos nėra.

K.Neoras kaltinamas 2015-ųjų sausio 23-iąją nužudęs 63-ejų Nijolę Vaškevičienę, gyvenusią virš jo tame pačiame S.Žukausko gatvės daugiabutyje. Antrosios jam inkriminuojamos aukos – buvusios sodo sklypo prie Kauno marių kaimynės Valerijos Urmonienės – pasigesta dar po trijų dienų – sausio 26-ąją. Šiai buvusiai ilgametei Kauno prekybos organizacijų valdybos vadovei po pusmečio turėjo sukakti 87-eri. Ir jos bute Maironio gatvėje, kaip ir N.Vaškevičienės namuose, buvo aptikta ne tik dingusiųjų kraujo, bet ir biologinių K.Neoro pėdsakų.

V.Urmonienės dukterėčia taip pat prašo skirti jam pačią griežčiausią bausmę ir priteisti 150 tūkst. eurų moralinį atlygį ir beveik 8 500 eurų už padarytą turtinę žalą. N.Vaškevičienės sūnus prašo 100 tūkst. eurų moralinio ir 290 eurų turtinio atlygio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vila

Vila portretas
Nereikia rasineti cia tu kvailu pasiulymu advokatui skirti laisves atemimo bausme. Teise i advokata turi kiekvienas teisiamasis, net zudikas,o advokatas tik dirba savo darba. Na, o teisiamajam linkeciau iki gyvos galvos, parazitas, kokiu reta.

Anonimas

Anonimas portretas
banditui -zmogzudziui ---auksciausia bausme---kaip zudikams daktariniams agurkiniams,,tiek proviso maitvanagiu jog butina mirties bausme o ne eeeesti mokesciu moketoju pinigus ir dar vitamin ,medaus ,vynuogiu reikalauti zmogzudziu yra gimstama kas jo gimdytojai?

skaitytoja

skaitytoja portretas
bejokio gailescio teisti iki gyvos galvos girdziusui geda ginti toki bandyta kaip jis galejo tokia nuostabia moteri kaip p.urmoniene
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių