Quantcast

Mažylį pėsčiųjų perėjoje pražudęs vairuotojas belangės išvengė

K.Baršausko gatvės pėsčiųjų perėjoje į darželį mamos vestą dvejų metų mažylį partrenkęs vairuotojas išvengė belangės. Viešai atgailavęs kaltininkas įsipareigojo atlyginti žuvusiojo tėvams sutartą moralinį atlygį.

Kalčiausia saulė?

Ši skaudi nelaimė įvyko pernai rugsėjo 8-osios rytą, apie 7.40 val.

Nustatyta, kad žuvusio mažylio mama, vedina sūneliu, įžengė į pėsčiųjų perėją degant žaliam šviesoforo signalui. Ir netrukus buvo partrenkti prie pėsčiųjų perėjos net nestabtelėjusio, nors jam degė raudona šviesoforo akis, automobilio "BMW 320D".

Pastarąjį vairavęs Kaišiadorių rajone gyvenantis Kauno technologijos kolegijos antrakursis Kęstutis Bartnikas prisipažino nepastebėjęs nei raudono šviesoforo signalo, nei per perėją einančių motinos su mažyliu. Esą jį apakino rytinė saulė.

Nustatyta, kad K.Bartnikas buvo blaivus. Ir tai oficialiai buvo pirmas jo padarytas šiurkštus Kelių eismo taisyklių pažeidimas.

Sužaloti motina ir sūnus greitosios pagalbos medikų buvo nuvežti į Kauno klinikas. Mažyliui konstatuota sunki galvos trauma. Jo 22-ejų metų motinai – dubens kaulų ir delnakaulio lūžiai bei stuburo slankstelio sužalojimai.

Po penkių dienų mažylis, kuriam tebuvo vos dveji metai ir keli mėnesiai, mirė. Motina dar ilgai gydėsi. Nepaisant to, kad jai iš naujo reikėjo mokytis vaikščioti, teismo medicinos ekspertai, skirstantys traumas į sunkias, nesunkias ir nežymias, konstatavo jai nesunkų sveikatos sutrikdymą.

Ieškinių atsisakyta

Pagal pareikštą kaltinimą K.Bartnikui grėsė laisvės atėmimas iki aštuonerių metų. Solidžius ieškinius dėl sūnelio netekties prieš perduodant bylą teismui jam buvo pareiškę ir mažylio tėvai. Motina prašė 100 tūkst. eurų moralinio atlygio. Tėvas – 50 tūkst.

Tačiau prieš atverčiant šią bylą teisme, pastarųjų advokatas pareiškė, kad jo atstovaujamieji atsisako savo ieškinių. Esą posėdžio išvakarėse pavyko susitarti su teisiamuoju dėl žalos atlyginimo – dalis jos jau atlyginta, sutarta, kad bus atlyginta ir likusioji.

Prieš teismą stojęs K.Bartnikas savo kaltę pripažino. Jis teisinosi, kad važiuodamas tą lemtingą rytą į darbą mamos vardu registruotu automobiliu pateko K.Baršausko gatvėje į spūstį. Norėdamas greičiau ją apvažiuoti, ties pėsčiųjų perėja persirikiavo iš antrosios juostos į pirmąją. Tačiau dėl apakinusios saulės nepastebėjęs, kokia tuo metu dega šviesoforo akis. Nepaisant to, greičio nesulėtinęs, nors, teturėdamas apie dvejų metų vairuotojo stažą, buvo viršijęs leistiną šioje vietoje – prisipažino skubėjęs 60 km/val. greičiu.

Žuvusio mažylio motina, tada partrenkta kartu su sūneliu, teigė, kad jie netikėtai buvo kliudyti bebaigiant pereiti pirmąją juostą.

Iškalbingi ginčai

Prokuroras Osvaldas Stadalius, akcentavęs, kad tragedija įvyko dėl to, kad K.Bartnikas ne tik viršijo leistiną greitį, bet ir buvo itin neatsargus, tačiau jo padarytas nusikaltimas priskiriamas neatsargiems, siūlė jam skirti trejų metų laisvės atėmimo bausmę.

Nors už eismo įvykio, per kurį žuvo žmogus, sukėlimą numatyta tik reali laisvės atėmimo bausmė, čia pat buvo paprašyta siūlomos bausmės vykdymą atidėti dvejiems metams. Anot prokuroro, yra pagrindo teigti, kad bausmės tikslai bus pasiekti ir nesiunčiant tragedijos kaltininko už grotų, bet skiriant jam papildomas baudžiamojo poveikio priemones: uždraudžiant vairuoti automobilį, įpareigojant tęsti mokslą bei dirbti ir sumokėti 500 eurų į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą.

K.Bartniko advokatas Audrius Pėstininkas tikino teismą, kad prokuroro prašoma bausmė per didelė. Esą tragiškus padarinius lėmė tik momentinis atsipalaidavimas ar jauno vairuotojo nepatyrimas. Anot A.Pėstininko, jo ginamajam galima taikyti ir atleidimą nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Prieštaravo K.Bartniko advokatas ir dėl prokuroro siūlomos jo ginamojo įmokos į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą. Esą teisiamasis ir taip turės atlyginti žuvusio mažylio tėvams šių prašomos žalos dydį.

Teismas stojo prokuroro pusėn

Bylą nagrinėjusi teisėja Živilė Bliūdžiuvienė patenkino prokuroro prašymą skirti K.Bartnikui trejų metų laisvės atėmimo bausmę, kuri, pritaikius sutrumpintą įrodymų tyrimą, nes jis pripažino savo kaltę ir gailėjosi, sumažinta iki dvejų metų, atidedant jos vykdymą pusantrų metų.

Visą bausmės atidėjimo laikotarpį K.Bartnikas, kuriam nuosprendžio paskelbimo išvakarėse sukako 22-eji, įpareigotas neišvykti iš gyvenamosios vietos be institucijos, prižiūrėsiančios, kaip jis vykdo skirtą bausmę, leidimo ir tęsti mokslą arba dirbti.

Be to, jam dvejus metus uždrausta vairuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hena

Hena portretas
Prokuroro prašoma bausme per didele? Ar advokatas buvo praradęs vaiką ?

Anonimas

Anonimas portretas
Pinigų "atsegė" kiek ir kam reikia ir tiek....

Anonimas

Anonimas portretas
protu nesuvokiamas apsurdas ; pesciuju perejoje nuzudes zmogu ir suluosines mama --niekingas "gaidelis" atsiperka ;butina teisejo artimuosius suluosinti ir anuka uzmusti ---..ir susitikti su juo teismo saleje;;;neleistinas pasityciojimas is pesciuju!! kaip afrikoje tarp drambliu .nusikaltelis privalo buti baudziamas [okai pasigimdys vaika te lydi ji toks pat "gaidelis ";juk ir tam gal bus pirmas sutraiskytas kudikis [ teisejau!!kur pasukai??]
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių