Quantcast

Kaip langus montavę vyrai tapo didvyriais

Greita reakcija, šalti nervai ir greitosios medicinos pagalbos dispečerės nurodymų vykdymas gali išgelbėti gyvybę, net jei pats nesi medikas. Du viename Kaniūkų daugiabutyje langus montavę vyrai – Irmantas Narbutas ir Šarūnas Matijošaitis – palaikė septyniasdešimtmečio gyvybę, kol atvyko medikai.

Greita reakcija, šalti nervai ir greitosios medicinos pagalbos dispečerės nurodymų vykdymas gali išgelbėti gyvybę, net jei pats nesi medikas. Du viename Kaniūkų daugiabutyje langus montavę vyrai – Irmantas Narbutas ir Šarūnas Matijošaitis – palaikė septyniasdešimtmečio gyvybę, kol atvyko medikai.

"Išgirdau pagalbos šaukiančią moterį. Nulėkiau į aštuntą aukštą, iš kur sklido šauksmas. Pasirodo, jos vyras staiga prarado sąmonę ir sukniubo. Vyras gulėjo veidu į grindis, jo žmona buvo ištikta šoko. Supratau, kad vyrui sustojusi širdis ir reikia daryti dirbtinį kvėpavimą", – pasakojo I.Narbutas.

Iš paskos atlėkęs jo bendradarbis Š.Matijošaitis griebė telefoną iš moters, o I.Narbutas ėmėsi vyrą gaivinti. Š.Matijošaitis laikė telefoną prie kolegos ausies, kol šis, klausydamas dispečerės nurodymų, stimuliavo širdies veiklą.

"Moteris viena nieko nebūtų padariusi. Vyras buvo aukštas ir stambus, svėrė gal 130 kg. Patys vos jį atvertėme", – pasakojo Š.Matijošaitis.

Sudėtinga buvo vyrą nugabenti ir į greitosios pagalbos automobilį.

"Du žmonės nešė gyvybės palaikymo prietaisus, o dar šeši – patį ligonį", – pasakojo Š.Matijošaitis.

Vyrai neturėjo pirmosios pagalbos įgūdžių, su ja buvo susipažinęs tik I.Narbutas, kai dirbo medkirčiu Švedijoje, bet  sugebėjo suteikti pagalbą vien klausydami dispečerės nurodymų.

Deja, vyras dėl sunkių ligų, kuriomis sirgo, praleidęs ligoninėje penkias dienas, mirė.

"Nepaisant nelaimingos baigties, Š.Matijošaitį ir I.Narbutą pakvietėme į mūsų rytinę penkiaminutę ir nuoširdžiai padėkojome jiems už pilietiškumą, drąsą, atjautą ir pagalbą nelaimės ištiktai šeimai. Ligonis neišgyveno, nes buvo daug kitų priežasčių, bet tuo laiku jie tinkamai teikė pirmąją pagalbą, padėjo morališkai ligonio žmonai", – pasakojo Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja Irena Dabulskienė.

Gaivintojams įteiktos padėkos ir suvenyrai su įstaigos logotipais. Vyrai pakviesti jiems patogiu laiku kartu su šeimos nariais ar draugais atvykti į Kauno greitosios medicinos pagalbos stotį  pirmosios pagalbos mokymams.


Gaivinimas

Organizmo mirtis – tai pagrindinių funkcijų: kraujotakos, kvėpavimo, centrinės nervų sistemos veiklos išnykimas.

Tokiais atvejais žmogus yra nesąmoningas, nekvėpuoja (nėra kvėpavimo judesių), sustoja kraujotaka (neapčiuopiamas pulsas stambiųjų arterijų projekcijose).

Rekomenduojama veiksmų seka ištikus mirčiai:

Prieš pradėdamas gaivinti, gaivintojas turi labai greitai įvertinti situaciją ir galimus pavojus. Imtis visų įmanomų atsargumo priemonių.

Patikrinamas sąmoningumas, atsargiai žmogų pajudinant ir paklausiant: kas atsitiko?

Jeigu žmogus atsako ar sujuda, jei negresia pavojus, jo padėties keisti nereikia. Įvertinama jo būklė, kviečiama pagalba ir asmuo nuolat stebimas.

Jeigu žmogus kvėpuoja ir yra nesąmoningas, jį reikia paguldyti ant šono ir nuolat stebėti. Įtarus stuburo traumą, to daryti negalima. Būtina stebėti kvėpavimą, laukti, kol atvyks greitoji medicinos pagalba.

Jeigu žmogus neatsako (nesąmoningas), kviečiama pagalba.

Nustatoma, ar žmogus kvėpuoja: atveriami kvėpavimo takai, stebima, ar juda krūtinės ląsta, klausoma, ar girdėti kvėpavimas ir ar jaučiamas oro judėjimas skruostu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Giedre

Giedre portretas
Saunuoliai, kad daugiau tokiu butu. Sunkiai vyrai dirba. Aciu jiems

laimis

laimis portretas
Saunuoliai vyrai,nepaliko nelaimej.,kaip dauguma lietuviu.O ka padarysi kad vyras numire .

Taigi

Taigi portretas
Viskas saunu,bet kodel firma neisduoda specrubu.Dabar tikri murziai.Geda firmos vadovybiai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių