Quantcast

Kauno policijos vadas: dėl bombų patarčiau nejuokauti

  • Teksto dydis:

Dėl melagingų pranešimų apie padėtus sprogmenis šį mėnesį buvo sutrikdytas Kauno oro uosto darbas, o užvakar teko evakuoti žmones ir iš Kauno apygardos teismo. Abiem atvejais Kauno policijos pareigūnai operatyviai sulaikė įtariamuosius.

Išsisukti nepavyks

Kauno apskrities policija perspėja, kad ir ateityje neketina nuolaidžiauti, ketinantiems nevykusiai papokštauti ir pranešti apie tariamus sprogmenis įvairiose institucijose.

"Kadangi gyvename tokiu laikotarpiu, kai Europoje vyksta įvairūs teroristiniai aktai, tad tikrai negalime žinoti, ar tai yra iš tikrųjų, ar tai melagingas pranešimas. Operatyvų skambinančiųjų nustatymą ir sulaikymą lemia pareigūnų profesionalumas ir skiriamas didelis dėmesys nusikaltimui. Be to, pastarieji įvykiai parodo, kad greitai nusprendžiama, kokią bausmę skirti, nes  maždaug per savaitę buvo surinkti visi duomenys ir bylos pasiekė teismą", – kalbėjo Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Darius Žukauskas.

Jo teigimu, melagingų pranešimų dėl padėtų sprogmenų tendencijos išlieka panašios ir jau kelerius metus mažai kinta. Tačiau jis pabrėžė, kad didžioji dauguma atvejų Kaune yra išaiškinami ir apie tariamą užminavimą pranešę asmenys sulaukia įvairių sankcijų. Vis dėlto neatmetama prielaida, kad baudos galėtų būti dar griežtesnės, kad niekam nekiltų net mintis, jog gali pranešti apie nesamą sprogmenį.

"Žmonės turi suprasti, kad tokie skambučiai nėra pokštai. Pareigūnai gaišta laiką, evakuojami žmonės. Oro uoste ypač daug žmonių nukentėjo nuo šios veikos, nes buvo ir reisai atidėti, ir sugadintos kelionės, ir veltui sugaištas pareigūnų laikas. Žinoma, atsakomybė turėtų būti didesnė, nes žmonės turi suprasti, kad tai kriminalinė veika ir juokauti neverta. Melagingų skambučių galėtų sumažėti, jei būtų taikoma griežtesnė atsakomybė: didesnė bauda bei laisvės apribojimas", – sakė D.Žukauskas.

Kadangi gyvename tokiu laikotarpiu, kai Europoje vyksta įvairūs teroristiniai aktai, tad tikrai negalime žinoti, ar tai yra iš tikrųjų, ar tai melagingas pranešimas.

Operatyviai sulaikė

Kauno apygardos teismo darbas buvo sujauktas trečiadienį. Anonimo pranešimas, kad sprogmuo padėtas A.Mickevičiaus gatvėje esančiame teisme, gautas 10.44 val. Buvo įvestas planas "Skydas", iš pastato evakuota apie 180 žmonių. Atvykę "Aro" rinktinės išminuotojai apžiūrėjo teismo patalpas ir sprogmenų jose nerado. Popiet teismo darbuotojams leista grįžti į darbo vietas.

Tą patį vakarą, apie 23 val., Kauno apskrities policijos pareigūnai sulaikė anksčiau ne kartą teistą, policijai žinomą 42-ejų G.Z.

Žaliakalnyje sulaikomas vyras pareigūnams nesipriešino. Jis buvo blaivus. Paaiškėjo, kad susprogdinti teismą grasinęs vyras maždaug prieš tris mėnesius paleistas iš įkalinimo įstaigos dėl turto gadinimo, viešosios tvarkos pažeidimo. "Kauno dienos" žiniomis, jis pjaustė automobilių padangas.

Jau išgirdo nuosprendį

Praėjusį penktadienį nuosprendį išgirdo birželio pradžioje apie tariamą sprogmenį Kauno oro uoste pranešęs Denisas Kupreščenkovas. Kauno apylinkės teismas jam skyrė aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, atidedant jos vykdymą pusantrų metų ir priteisiant Valstybės įmonės "Lietuvos oro uostai", Antiteroristinių operacijų rinktinės "Aras" ir Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos jam pareikštus ieškinius. Bendra suma – beveik 2 tūkst. eurų.

Finansiniai D.Kupreščenkovo nuostoliai dėl šio išsišokimo dar gali didėti. Neatmetama prielaida, kad, perdavus jo bylą teismui pagreitinto proceso tvarka – per keturiolika dienų, bendrovės "Ryanair" ir "Wizzair", kurių lėktuvų skrydžiai tądien buvo sutrikdyti, tiesiog nespėjo suskaičiuoti savo nuostolių. Ateityje jos, kaip ir šių lėktuvų keleiviai, dar gali kreiptis dėl to į teismą civilinio proceso tvarka.

D.Kupreščenkovo bylą teismui rengę teisėsaugininkai teigia fiziškai negalėję apklausti apie pusę tūkstančio šių lėktuvų keleivių – ar jie nepatyrė nuostolių dėl vėlavusių ar iš viso atšauktų skrydžių.

"Pasigailėjau iš karto po to, ką padariau", – portalui kauno.diena.lt, laukdamas nuosprendžio paskelbimo, teigė D.Kupreščenkovas.


Šiame straipsnyje: melagingas pranešimassprogmuo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai jo

Tai jo portretas
Vairuotojas lenkdamas vištą kerėplinančią ant 40 gauna baudą, ir praranda teises- nes niekam nesutrukdė... Čia dalbajobas papokštavęs gauna apie2 tūkst, ir šiaip stebėsenos 8 mėnesius. Gal vieną kart pradėkit taikyt bausmes adekvačias padarytam nusikaltimui.Motina pasmaugusi dukrą gauna 4 metus, bomžas nupisęs 4 vištas- irgi gauna 4 metus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių