Quantcast

Kauniečiai stojo ginti mušamą moterį

Vidurdienį Laisvės alėjoje vyko neįprasta akcija – imituotas smurtas prieš moterį. Rezultatas raminantis – praeiviai netoleruoja smurtautojų.

Kiekvienais metais lapkričio 25 – gruodžio 10 d. vyksta tarptautinė 16 d. smurto prieš moteris kampanija.

Nuo 1991 metų ši akcija organizuojama visame pasaulyje. Toks laikotarpis pasirinktas neatsitiktinai. Lapkričio 25-oji – Tarptautinė smurto prieš moteris diena, o gruodžio 10-oji – Tarptautinė žmogaus teisių diena. Toks simbolinis laikotarpio įrėminimas rodo, jog smurtas prieš moteris yra žmogaus teisių pažeidimas.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai kartu su Kauno apskrities vyrų krizių centro atstovais ir Kauno dramos teatro aktoriais pirmadienį surengė baigiamąjį „16 dienų be smurto“ akcijos etapą - performansą, kurio metu buvo suvaidintas smurto atvejis ir buvo stebima aplinkinių praeivių reakcija bei elgesys.

Smurtautojo rolė patikėta profesionaliam Kauno dramos teatro aktoriui Vaidui Maršalkai. Nesitvardančio vyro įtūžį teko priimti jo kolegei aktorei Martynai Gedvilaitei.

Pirmieji poros susistumdymai Laisvės alėjoje pradžioje tik patraukė praeivių dėmesį. Vyro apsikabinimas, stebint iš toli, neatrodė meilingai. Po kelių sekundžių moters akyse pasirodžiusios ašaros išdavė situaciją esant tikrai nedraugišką.

Aktorių vaidinama scena truko vos kelias minutes. Drebiant šlapiam sniegui galvas į paltų apykakles įtraukę praeiviai atrodė abejingi aplinkai, tačiau kai tik smurtautojas pakėlė ranką, akimirksniu moterį krūtine užstojo pro šalį ėjęs vyras.

Vėliau jis aiškino nė akimirkai nesuabejojęs stoti ginti mušamos moters. „Ko čia bijoti. Vieša vieta. Šitaip neturi elgtis vyras“, - kuklinosi Kauno apylinkės teismo teisėjas Edvardas.

Ko čia bijoti. Vieša vieta. Šitaip neturi elgtis vyras.

Aktoriai tęsė jų vaidinimą, tik veiksmą perkėlė kiek arčiau visuomeninio transporto sustojimo. Čia mušamos moters ginti stojo moterys.

Viena praeivė prisipažino taip išsigandusi, kad nesumojusi, ką čia greitai padaryti, užvažiavo smurtautojui skėčiu.

Pro šalį E. Ožeškienės gatve važiavusi mašina sustojo. Policijos atstovai vos spėjo lakstyti prie susirūpinusių, dėkoti už jų reakcijas ir aiškinti, kad čia vyksta akcija, smurtas prieš moteris yra inscenizuojamas.

Tačiau sumanymas sulaukė ir kritikos. „Man spaudimas pakilo. Kam čia gąsdinti žmones reikia“, - pareigūnų aiškinimų nesiklausė garbaus amžiaus kaunietė.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus viršininkės Agnės Greblikaitės vertinimu, akcija pasiekė tikslą, o praeivių reakcija maloniai nustebino.

„Per dieną policiją pasiekia 12-20 pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje. Tačiau šiandieninės akcijos sukelta reakcija buvo pilietiškos visuomenės reakcija“, - dėstė A.Grėblikaitė.

Kauno apskrities vyrų krizių centro vadovė Dovilė Bubnienė apgailestavo, kad emocijų ir veiksmų nevaldantys vyrai į krizių centrą ateiną tik vykdydami teismo jiems skirtą įpareigojimą.

„Labai norėtųsi, kad žmonės nelauktų ir pagalbos kreiptųsi dar nepasiekę kraštutinumų. Tų 3-4 mėnesių, kuriuos skiria teismas, mokytis valdyti emocijas yra gerokai per mažai. Teigiamų rezultatų galima tikėti po metų ar net daugiau“, - Vyrų krizių centre teikiamos pagalbos naudą pabrėžė D.Bubnienė.

Smurto sceną suvaidinę aktoriai savaip išgyveno kuriamą situaciją. Aktoriai prisipažino specialiai nerepetavę - pasitarė ir leidosi improvizuoti.

„Žmonės labai greitai reagavo. Mes tik pradėdavome, o mus jau skiria“, - šyptelėjo M.Gedvilaitė.

Jos kolega rizikavo gerokai daugiau. „Tik jaučiau, kad kažkas trinktelėjo per nugarą“, - apie nuraminti smurtautojui sulaužytą skėtį tepasakė V.Maršalka.

Aktorius sutiko, kad aktyvi žmonių reakcija nuteikė maloniai, tačiau jis svarstė ir tai, kad tokia reakcija Laisvės alėjoje yra tikėtina, tačiau ar tokia pat reakcija būtų kokiame nors tolesniame mikrorajone ir tamsesniu paros laiku, verčia abejoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

koks skirtumas

koks skirtumas portretas
jo jo butum atjunges :d butum ejas ir praejas visi tik sako kad oi buciau mates buciau padares,.o dazniau tokie tik liezuviu ir mala

KEMBRIKAS

KEMBRIKAS portretas
Gaila nebuvau ,buciau atjunges,butu eksperimetas ,ar tikrai atjungiau.

>Virginija ir blyn

>Virginija ir blyn portretas
T O K I E kaip jūs nesikiša bei būna abejingi ir kai vyksta tikri įvykiai ar dramos. T O K I E patys bjauriausi...
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių