Quantcast

Kauniečiai aprūpina ES albanais?

Po gaudynių, per kurias apgadintas ne vienas automobilis ir geležinkelio pervažos užtvaras, Kauno policija sulaikė du kauniečius, įtariamus padedant albanams su suklastotais lietuviškais dokumentais pasklisti po ES.

Sulaikyti su įkalčiais

Du albanai sulaikyti praėjusią savaitę vienoje už keliasdešimt kilometrų nuo Kauno esančioje kavinėje-viešbutyje savo pirmąją atvykimo į Lietuvą dieną.

Pas juos rastos suklastotos Lietuvos Respublikos asmens tapatybės kortelės su jų nuotraukomis, bet išgalvotų asmenų vardu.

Kaip ir žadėta internetu užsisakant padirbtus lietuviškus dokumentus, oro uoste juos pasitiko šio nusikalstamo verslo atstovas, nuvežęs juos į kavinę-viešbutį.

Sulaikomi su įkalčiais, albanai nesipriešino ir papasakojo, kad tokį būdą patekti į ES, kokiu bandė pasinaudoti jie, žino dauguma jų tautiečių. Pirminiais duomenimis, už suklastoto dokumento pagaminimą reikia pervesti 500 eurų išsiunčiant ir savo nuotrauką.

Bandė pabėgti

Minėtoje kavinėje-viešbutyje atvykėlių laukė dar vienas asmuo, turėjęs jų užsisakytus suklastotus dokumentus. Albanai prisipažino ketinę vykti su jais į Didžiąją Britaniją.

Sulaikomi jie nesipriešino, tačiau jų talkininkai buvo sulaikyti tik po įspūdingų gaudynių, prasidėjusių gruodžio 13-osios pavakarę Kazlų Rūdos apylinkėse ir finišavusių Kauno rajone prie Narsiečių gyvenvietės.

Per jas ne tik apgadinti keli automobiliai, vienas iš jų – policijos, bet ir geležinkelio pervažos užtvaras. Nepaisant to, bėglių automobilis kirto pervažą prieš pat atvažiuojantį traukinį. Pakeliui buvo atsikratoma ir kitos nusikalstamos veiklos įkalčių – pirminiais duomenimis, narkotinių arba psichotropinių medžiagų. Ekspertams perduotas ne vienas jų paketas.

Įtariami ir svarų sterlingų klastojimu

Praėjusį penktadienį Kauno apylinkės teismas leido suimti albanus ir jų talkininkus iš Kauno vienam mėnesiui.

Pastarieji, pirminiais duomenimis, turėjo dar du bendrininkus, kaip įtariama, taip pat susijusius ne tik su lietuviškų dokumentų, bet ir su Didžiosios Britanijos svarų sterlingų klastojimu. Su jais siejamų 20 svarų sterlingų klastočių aptikta vieno banko Kauno skyriuje, įsikūrusiame viename iš didžiųjų prekybos centrų.

Visi su minėtais nusikaltimais siejami kauniečiai – žinomi policijai. Yra tarp šių jaunų vyrų ir teistų. Tačiau suimti tik du pasprukti nuo policijos bandę asmenys. Kitiems dviem skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Prireikė dviejų vertėjų

Atsižvelgiant į tai, kad albanai prisipažįsta ir gailisi, ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Kauno apylinkės prokuratūros prokuroras Vidas Kilinskas nusprendė išskirti tyrimą jų atžvilgiu į atskirą.

Artimiausiu metu jų bylą planuojama perduoti teismui. Tačiau susidurta su problema – albanai moka tik gimtąją kalbą, o kaltinamasis aktas turi būti jiems suprantamas.

Ši problema sprendžiama netradiciškai – iš pradžių lietuvių kalba parašytas kaltinamasis aktas verčiamas į anglų kalbą, o iš šios – jau į albanų, nes rastas vertėjas į šią kalbą – sulaikytųjų tėvynainis – taip pat nesupranta lietuviškai, supranta tik angliškai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kai musu salyje svarbius postuose ir

kai musu salyje svarbius postuose  ir portretas
seime sedi daug zuliku tai ko noret.

senelis

senelis  portretas
O tai kaip su kauniečiais susirenka,irgi vertėją samdo?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių