Quantcast

Kaune gripas pasiglemžė medikės gyvybę

Kaune gripas pražudė moterį. "Kauno dienos" šaltinių duomenimis, 56 metų moteris dirbo Kauno klinikinėje ligoninėje slaugytoja. Ji mirė Kauno klinikose praėjusį sekmadienį, vasario 7 dieną.

Neaišku, ar buvo pasiskiepijusi

Kaip „Kauno dienos“ žurnalistams sakė Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė, šiuo metu yra patvirtintas tik kliniškai, pagal simptomus, diagnozuotas gripas, kuris dar nepatvirtintas laboratoriniais tyrimais. Juos atlieka Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, įsikūrusi Vilniuje. Anot specialistės, atsakymas bus gautas negreitai – tyrimas atlikti gali užtrukti ir porą parų.  

Ar mirusi kaunietė skiepijosi gripo vakcina, iki galo neaišku. Tačiau pas savo savo šeimos gydytoją dėl skiepo nesikreipė.

Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis, kaunietė sirgo arterine hipertenzija, o peršalimo ligos simptomus jautė ir negalavo maždaug savaitę, tačiau medicininės pagalbos kreipėsi tik praėjusį penktadienį.

BNS žurnalistams antradienį Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikos vadovas Vidas Pilvinis patvirtino, kad savaitgalį kaunietė atvyko į Kauno klinikas. Pasak jo, moteris į ligoninę atvyko labai sunkios būklės, su ryškiu kvėpavimo funkcijos nepakankamumu.

Reanimacijoje – aštuoni pacientai

Kauno klinikų reanimacijoje šiuo metu yra gydomi aštuoni pacientai, kuriems yra nustatytas arba įtariamas A tipo gripo sukeltas kvėpavimo funkcijos nepakankamumas, reikalaujantis dirbtinės plaučių ventiliacijos.

„Tai yra labai sunkūs pacientai, jų gyvybei yra tikrai pavojus“, – BNS sakė V.Pilvinis.

Pasak mediko, pirmasis toks pacientas atvyko prieš devynias paras, paskutinis iš aštuonių ligonių atvyko pirmadienį. Antradienį kitos ligoninės dėl pavojingų gripo atvejų į Intensyviosios terapijos kliniką nesikreipė.

Anot V.Pilvinio, šis gripas savo komplikacijomis – kvėpavimo funkcijos nepakankamumu – primena prieš penkerius metus siautusį pandeminį gripą.

Pasak jo, vienintelis patikimas būdas apsisaugoti nuo gripo ir jo komplikacijų – skiepytis.

Antroji gripo auka

Tai antroji gripo auka šį sezoną. Pirmadienį pranešta, kad Vilniuje nuo šios ligos komplikacijos mirė 65 metų vyras.

Kaip pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), sergamumas gripu toliau auga, o gripo epidemiją jau paskelbė 19 savivaldybių. Gripo epidemiją yra paskelbusios Alytaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Klaipėdos miestų, Druskininkų ir Alytaus, Marijampolės, Prienų, Šakių, Ukmergės, Jurbarko, Lazdijų, Klaipėdos, Telšių, Kretingos, Varėnos, Švenčionių ir Visagino rajonų savivaldybės.

Kauno visuomenės sveikatos centras perspėja – sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) yra labai aukštas. Šių metų penktąją savaitę sergamumas gripu ir ŪVKTI Kauno mieste perkopė daugiau kaip 200 atvejų/10 000 gyventojų per savaitę, iš kurių 21 proc. visų susirgusiųjų – susirgę gripu.  

Gripo epidemijos metu ypatingą dėmesį į savo sveikatos būklę ir gripo prevencines priemones turėtų atkreipti asmenys, sergantys lėtinėmis (širdies kraujagyslių, plaučių ligomis, bronchine astma, metabolinėmis, inkstų ligomis, cukriniu diabetu, asmenims, kuriems yra imunodeficitinė būklė) ligomis; vyresni nei 65 m. asmenys; nėščiosios; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Šių grupių asmenų imuninė sistema nėra tokia pajėgi, todėl stebima didesnė rizika susirgti gripu, labiau tikėtina, kad išsivystys gripo komplikacijos.


Gripo epidemijos metu svarbu laikytis nespecifinių profilaktikos priemonių:

dažnai plauti rankas su muilu tam, kad jei gripo virusas pateko ant rankų, jis nebūtų platinamas toliau;

vengti rankomis liesti veidą – jei ant rankų pateko gripo virusas, liečiant veidą jis gali būti lengvai įtrinamas į akių, nosies gleivines, kurios yra tiesioginis gripo viruso taikinys;

vengti akivaizdžiai negaluojančių (čiaudinčių, kosinčių) asmenų, rekomenduojama išlaikyti bent minimalų 1 metro atstumą nuo jų;

vengti masinių žmonių susibūrimų, renginių;

sunegalavus likite namuose, telefonu pasitarkite su savo šeimos gydytoju dėl gydymo ir tyrimų pasirikimo.


Šiame straipsnyje: gripassveikatamirtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

mh

mh portretas
visus medicinos darbuotojus Lietuva sugeba paskiepyti nuo spėjamos gripo pandemijos NEMOKAMA VAKCINA. Paskykit man durnam ar ta, RIP jai , moteriškė buvo pasiskiepijus, jeigu ne, tada paskelbkite kiek darbuotoju skiepijosi šitoje garbingoje ligoninėje. KIek dar žaisim metų? kiek mirčių dar bus dėl kažkokios propogandos?

iš esmės

iš esmės portretas
klausimėliui - niekaip. Paprastai yra daromas mikstas iš pastarųjų metų padermių, vertinant tikėtinumą ir mutacinių pakitimų tendencijas bei dinamiką

klausimėlis

klausimėlis portretas
girdėjau per radiją gydytojas sakė, kad dabar siaučia gripas, kuris buvo 2009 metais. O kokia vakcina mus agituoja skiepytis nuo gripo? Ar ta, kuri pagaminta 2015 metais? Tai kokį ryšį ji turi su 2009 metų gripu? Iš kur žinojo pernai gamindami vakciną, kad gripo štamas bus 2009 metų?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių