Quantcast

„Ryšių kiemelio“ įkūrėjo skaudi patirtis: kam kurti, jei gali pavogti

Kaip padidinti baro lankomumą? Šiek tiek pakeiti jau išpopuliarintą pavadinimą, "pasiskolini" reklaminės medžiagos. Taip pasielgusį Kauno verslininką sudrausmino tik teismas.

Netikėta tąsa

Populiarus baras "Ryšių kiemelis 837" uždarytas dar pernai, tačiau buvusi jo šlovė ir jo atstovų įdirbis suviliojo konkurentus.

Tai pačiai vietai Rotušės aikštėje, iš jos išsikrausčius barui "Ryšių kiemelis 837", buvo parinktas labai panašus pavadinimas. Ne gana to, naujų renginių reklamai naudota filmuota medžiaga, užfiksuota buvusio baro renginiuose. Už jų filmavimą mokėjo Ignas Bubnys, buvęs bendrovės "Laffa", valdžiusios barą "Ryšių kiemelio 837" akcininkas ir direktorius.

Kaip išaiškėjo, iš pradžių "Agentūra Kaunas", kurią teismui ir apskundė I.Bubnys, įregistravo interneto tinklalapio adresą rysiukiemelis.lt. Vėliau I.Bubnys buvo informuotas, kad naujieji patalpų, kuriose buvo įsikūręs baras "Ryšių kiemelis 837", šeimininkai jose planuoja tęsti koncertų organizmo veiklą. Prašyta leidimo naudoti I.Bubnio valdomą "Ryšių kiemelis 837" feisbuko paskyrą ir audiovizualinius kūrinius.

"Siūlė 400 eurų. Nesutikau. Vietoje to pasiūliau įsigyti visą prekės ženklą. Jų tai nedomino", – prisiminė I.Bubnys.

Nors sandorio jis atsisakė, kaip vėliau paaiškėjo, "Agentūrai Kaunas" tai buvo menka kliūtis. Feisbuke buvo sukurta paskyra pavadinimu "Ryšių kiemelis" ir joje bei svetainėje rysiukiemelis.lt buvo įdėtas 23 sekundžių trukmės reklaminis audiovizualinis kūrinys pavadinimu "Ryšių kiemelis grįžta! Ar laukiate?" Jame be I.Bubnio sutikimo ir panaudota jo užsakymu sukurta vaizdinė medžiaga.

"Buvo liūdna ir skaudu matyti, kad kažkas tiesiog naudojasi rezultatais, dėl kurių stengėsi daug kauniečių. Pagalvojau, gal visai verta paieškoti teisybės", – apie įdirbį organizuojant "Ryšių kiemelį 837" renginius ir juos populiarinant kalbėjo I.Bubnys.

Jis teigė, kad kartu norėtų ir pasidžiaugti, jog teismų sistema vis dėlto veikia: teisme pavyko įrodyti savo tiesą.

Ignas Bubnys/Evaldo Šemioto nuotr.

Teko vaikytis antstoliui

Bendrovės "Agentūra Kaunas" pavadinimas daug kam gal ir nieko nesako, tačiau ši bendrovė įregistruota tuo pačiu adresu kaip ir bendrovė "Mojo Lounge Kaunas", kuri šiuo metu valdo populiarų kokteilių barą ir naktinį klubą "Mojo Lounge".

Jau pernai "Agentūra Kaunas" reklamavo, kad "Kiemelis grįžta", nors pastaroji bendrovė savo "Kiemelio" renginius tais metais tik pradėjo rengti.

Abiem bendrovėms vadovaujantis Martynas Vildžiūnas, "Mojo Lounge" grupės bendraturtis, žiniasklaidoje yra deklaravęs modernų ir atsakingą požiūrį.

Šiuo atveju jo vadovaujamos "Agentūra Kaunas" veiksmus teismas pripažino ne tik kaip neatsakingus, buvo konstatuota, kad intelektualinė nuosavybė panaudota neteisėtai. Teismo nuomone, "Agentūra Kaunas" atstovai nebuvo linkę bendradarbiauti ir prisidėti prie greito bylos išnagrinėjimo.

Buvo liūdna ir skaudu matyti, kad kažkas tiesiog naudojasi rezultatais, dėl kurių stengėsi daug kauniečių.

Norint, kad jį pasiektų teismo dokumentai, teko kreiptis į antstolio kontorą, o šios darbuotojai buvo priversti žaisti detektyvus, kai leidosi į M.Vildžiūno paieškas. Su juo niekaip nepavyko susisiekti nei telefonu, nei elektroniniu paštu. Nuvykus į bendrovės biurą, niekas neatidarydavo durų. Tačiau dokumentus įteikti pavyko pastebėjus jo automobilį netoli vieno iš Kauno restoranų. M.Vildžiūnas, užkalbintas antstolio kontoros darbuotojų, buvo aiškiai nepatenkintas, kad yra trukdomas.

Sumokėti ir atsiprašyti

I.Bubnys prašė priteisti 1 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą, 9,5 tūkst. eurų kompensaciją už pažeistas autorių teises bei įpareigoti atsakovą nutraukti neteisėtus veiksmus – pašalinti iš visų informacinių sklaidos priemonių, kurios yra atsakovo žinioje.

Patenkinęs šiuos reikalavimus, teismas "Agentūrą Kaunas" taip pat įpareigojo socialinio tinko paskyroje pateikti viešą pranešimą, kuris būtų paskelbtas tokiu pat būdu, kaip ir atsakovės audiovizualinis kūrinys: "Ryšių kiemelis grįžta! Ar pasiilgote?" ir kuriame būtų išspausdintas tekstas: "2017 m. balandžio 17 d. įdėtą reklaminį klipą pašalinome iš šios paskyros, kadangi jam sukurti panaudojome vaizdo medžiagą, kurios neturėjome teisės panaudoti, nes ji priklauso buvusiems "Ryšių Kiemelis 837" baro savininkams. Informuojame, kad ši socialinio tinklo paskyra pavadinimu "Ryšiu kiemelis", kaip ir šių metų gegužės 12 d. atidarytas baras pavadinimu "Ryšių kiemelis", neturi nieko bendra su anksčiau Rotušės a. 20, Kaunas, veikusiu baru / klubu "Ryšių Kiemelis 837". Atsiprašome už neteisėtą intelektinės nuosavybės panaudojimą ir galimą suklaidinimą." Be to, priteisti bylinėjimosi išlaidas.

Teismo sprendimą "Agentūra Kaunas" dar gali skųsti.

Net jeigu bendrovė teismo sprendimo ir neskųstų, I.Bubnys sakė, kad naivu būtų tikėtis, jog atsakovai nevilkintų pinigų išmokėjimo klausimo.

Nemato problemų

Paskambinę M.Vildžiūnui norėjome išgirsti jo pateiktą įvykių versiją ir požiūrį į susiklosčiusią situaciją. "O apie ką šnekėti? Čia viskas jau pasibaigę", – sakė "Agentūros Kaunas" ir "Mojo Lounge Kaunas" vadovas. O kaip dėl priteistų kiek daugiau nei 10 tūkst. eurų? Planuoja juos mokėti?

O gal planuoja apskųsti nuosprendį? "Nežinau. Advokatai tvarko. Mes to pavadinimo nenaudojame, dirbame su kitu pavadinimu – viskas. (Dėl vaizdo įrašo – aut.past.) negaliu komentuoti, vyksta procesas", – kalbėjo M.Vildžiūnas.

Martynas Vildžiūnas/"Mojo Lounge" nuotr.

Jis pridūrė, kad veikla Rotušės aikštėje vyksta toliau. "Mes dirbame sau, žinokite. Turime naują pavadinimą, dirbame su nauju pavadinimu. Jį reklamuojame. "Kiemelis" puikiai veikia, jam puikiai sekasi. Labai geras pavadinimas, visiems labai tinkantis. Nematau šitoje vietoje jokių problemų", – regis, I.Bubnio reiškiamų priekaištų ir reikalavimų nesureikšmino M.Vildžiūnas.

"Mojo Lounge" interneto svetainėje tebereklamuojamos "Kiemelio" atidarymo dūzgės. "Agentūra Kaunas" puslapyje reklamuojami "Kiemelyje" vyksiantys koncertai ir parduodami bilietai į juos.


Grasino nužudyti

Regis, šiek tiek kitaip nei teismai tinkamą elgesį supranta ir kitas "Mojo Lounge" įkūrėjas Giedrius Ambrazevičius. "Kauno diena" jau yra rašiusi, jog Kauno prokurorams pavyko pasiekti, kad G.Ambrazevičius būtų nubaustas dėl "Kauno liftų" avarinės tarnybos darbuotojo terorizavimo.

Giedrius Ambrazevičius/Elijaus Kniežausko nuotr.

2015 m. spalio 4-osios naktį "Kauno liftų" budėtoja užregistravo pranešimą, kad G.Ambrazevičiui tuomet priklausiusiame naktiniame klube "Mojo Lounge", esančiame V.Putvinskio gatvėje, sugedo liftas. Atvykęs "Kauno liftų" darbuotojas Zigmas Bastys rado užrakintas klubo duris. Jam sugrįžus prie krovininio bendrovės automobilio, šį apstojo keturi gerokai įkaušę vyrai. Vienas iš jų – G.Ambrazevičius savavališkai įlipo vidun, tačiau jam nepasisekė įjungti variklio. Kompanija reikalavo, kad Z.Bastys nuvežtų ją į Karaliaus Mindaugo prospekte esančią piceriją. Pakeliui išsigandęs grasinimų, kad už blogą vairavimą gali sulaukti ir smūgio peiliu, vyras iššoko iš automobilio.

Kauno apylinkės teismas G.Ambrazevičių išteisino, tačiau Kauno apygardos teismas panaikino pastarąjį nuosprendį ir G.Ambrazevičių pripažinto kaltu dėl grasinimo nužudyti Z.Bastį bei skyrė baudą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TEISINGUMAS

TEISINGUMAS portretas
Idomu kodel taip stropiai bylos eiga nusvietes sudportalis pamirso parasyti apie LIETUVOS AUKSCIAUSIO TEISMO sprendima, kuris LIETUVOS RESPUBLIKOS VARDU 2018 M. SPALIO 4D. nutarė panaikinti Kauno apygardos teismo Baudziamuju bylu skyriaus teiseju kolegijos 2017m. lapkricio 29d. nuosprendi ir palikti galioti Kauno apylinkes teismo 2016m. spalio 3d. isteisinamaji nuosprendi be pakeitimu. Kauno apylinkes teismas 2016m. isteisino G.A, nes nepadaryta veikla, turinti nusikaltimo ar baudziamojo nusizengimo pozymiu.

Juozas

Juozas portretas
Bubnys apsimeta sventuoliu, nors pats aferistas dar didesnis. Nemoka uz statybinius atliktus darbus savo kiemely.

nuostaba

nuostaba portretas
Vargšai antstoliai! Reikėjo vaikytis visame Kaune!:) Kodėl nepasitelkė 240 pareigūnų?:)
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių