Quantcast

Už „dovaną“ internetu galima gauti net 195 tūkst. litų baudą

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Laisvės atėmimas nuo trejų iki dešimties metų, o jeigu labai atgailausi – bauda iki 195 tūkst. litų. Tokią "dovaną" internetu gali parsisiųsti jūsų vaikas. Apie ją praneš į duris paskambinę Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai, atvykę su sankcija atlikti jūsų namuose kratą.

Laisvės atėmimas nuo trejų iki dešimties metų, o jeigu labai atgailausi – bauda iki 195 tūkst. litų. Tokią "dovaną" internetu gali parsisiųsti jūsų vaikas. Apie ją praneš į duris paskambinę Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai, atvykę su sankcija atlikti jūsų namuose kratą.

Laikas skelbti aliarmą

Visagalis internetas pradėjo traiškyti gabaus smalsaus jaunimo likimus. Tai su nerimu konstatuoja Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai ir jų pradėtus ikiteisminius tyrimus kuruojantys prokurorai.

Muitinės kriminalinės tarnybos Kauno skyriaus viršininko pavaduotojo Vadimo Dikčiaus duomenimis, prieš  trejus metus pastebėta nauja tendencija – jaunimas ėmė apsipirkinėti kvaišalais prekiaujančiose interneto parduotuvėse.

Pasak Kauno apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiojo prokuroro Egidijaus Zuzevičiaus, pastaruoju metu fiksuojamas šių nusikaltimų bumas. Jie padaromi net neišėjus iš namų. Pernai Muitinės kriminalinės tarnybos Kauno skyriuje dėl narkotikų kontrabandos buvo pradėti 36 ikiteisminiai tyrimai. Per pirmąjį šių metų pusmetį – 20.

Aukos vis jaunesnės

Pareigūnams ypač daug nerimo kelia, kad jaunėja kvaišalų virtualių parduotuvių klientų amžius. Tarp įtariamųjų narkotikų kontrabanda, parsisiunčiant juos internetu, daugėja šešiolikmečių septyniolikmečių.

Tarp su įkalčiais nutvertų pradedančiųjų narkomanų yra ir merginų. Ir tai – ne asocialių šeimų atžalos, o gabus perspektyvus jaunimas, gerai mokantis užsienio kalbą, turintis ne tik puikius naudojimosi internetu įgūdžius, bet ir pinigų.

V.Dikčiaus teigimu, dažnas jaunuolis randa kelią į šias parduotuves, užsukęs į interneto svetainę gaukdikai.lt, kurioje daug ką įsigyja nemokamai. Tai taip pat pavojinga, nes toks dažnai nereikalingų, tačiau dykai dalijamų daiktų kolekcionavimas gali išsivystyti į priklausomybę.

Smalsumas išbandyti kažką naujo (o kodėl ne narkotikų?) – šiuo atveju taip pat priskiriamas neigiamoms kuo toliau, tuo labiau klimpstančio jaunuolio savybėms. Ne mažiau pavojinga ir tai, kad tokia patirtimi mėgstama dalytis tarp bendraamžių.

Užsienio šešėlis

Užkrėsti šiuo virusu gali ir užsienio grįžę pažįstami, kartu su įspūdžiais parveždami į gimtinę ir tų parduotuvių elektroninius adresus bei naudojimosi jomis patirties.

Vienas šviežiausių pavyzdžių – iš Norvegijos grįžusio jaunuolio istorija. Užsisakęs haliucinogeninių grybų, kuriuos, kaip įtariama, buvo pabandęs dirbdamas užsienyje, jis mūsų teismų nubaustas beveik 8 tūkst. litų bauda.

V.Dikčiaus pastebėjimu, kvaišalus internetu užsisako pradedantieji narkomanai, kuriems Lietuvoje šios medžiagos – per brangios. Internete siūlomi jų pakaitalai – pigesni.

"Be to, dažnas psichotropinių medžiagų ieškantis jaunuolis klaidingai mano, kad pirkti jas internetu saugiau nei Lietuvoje iš perpardavinėtojų, nes šie jau gali būti teisėsaugininkų akiratyje", – dalijosi įžvalgomis E.Zuzevičius ir pabrėžė, kad rizikuojama abiem atvejais.

Gundo ir pavadinimai

Užsisakantieji kvaišalus internetu paprastai susivilioja galimybe bandomąją partiją gauti nemokamai.

Dažniausia tai būna nedideli kiekiai augalinių mėginių, kurių sudėtyje yra psichotropinį poveikį turinčių medžiagų. Gana gundantys ir jų pavadinimai: "Extreme smoke", "Atomic bomb", "Gold formula" ir ypač dažnai – su epitetu "Magic".

"Dažną suklaidina nuoroda, kad šios prekės nėra draudžiamos. Pamirštama, kad tai skelbia, pavyzdžiui, Olandijoje, kur tokie dalykai yra legalizuoti, registruota interneto svetainė", – perspėjo prokuroras.

Įvairios maskuotės

Pasak V.Dikčiaus, dažnai narkotinės medžiagos įvardijamos kaip visai kitos paskirties daiktai. Pavyzdžiui – kolekcinis rinkinys, neskirtas vartoti žmonėms. Arba įvairios vonios druskos, nors iš tikrųjų tai – įvairių rūšių sintetiniai narkotikai.

Kai kurios kvaišalais prekiaujančios nelegalios svetainės – net neaišku, kur registruotos. Iškalbingi ir jų pavadinimai, kuriuose dažnas epitetas – "Black".

Dažniausia internetu perkami haliucinogeniniai grybai ir kanapės. Rečiau – kokainas.

"Prekės atsiunčiamos per savaitę ar dvi. Už jas galima atsiskaityti dviem būdais: pervedant pinigus internetu arba sumokant vis labiau populiarėjančia virtualiąja valiuta. Užsakymas išsiunčiamas tik sumokėjus pinigus", – dalijosi žiniomis, sukauptomis kovojant su šiuo pavojingu reiškiniu, V.Dikčius.

Siuntėjas – anonimas

Kol kas visa tai užsisakoma nedideliais kiekiais – tik savo poreikiams. Platintojai šių prekių internetu neužsisako. Arba kol kas tiesiog nė vienas iš jų neįkliuvo.

Tokios siuntos atpažįstamos iš vieno beveik visoms joms būdingo požymio – nėra siuntėjo duomenų. Tik adresato. Nors ir šis vis labiau linkęs užsimaskuoti – nurodomas už penkis–dešimt litų išsinuomotos pašto dėžutės adresas arba anksčiau nuomoto buto.

Kartais bandoma parsisiųsti Lietuvoje draudžiamų psichotropinių medžiagų ir į studentų bendrabutį, kuriame į jas įjunkęs jaunuolis anksčiau gyveno.

"Tačiau kartu su vis naujas konspiracijos formas išrandančiais kvaišalų pirkėjais tobulėjame ir mes", – teigė V.Dikčius ir prisipažino, kad yra buvę atvejų, kai nepavyko nustatyti, kam tokia siunta skirta. Nors jie – reti.

Išmonės nestokojama

"Siuntėjo duomenų nenurodo ne tik užsakytus kvaišalus atsiunčiantys jų pardavėjai, bet ir užsienyje įsikūrę emigrantai, pirkę juos Lietuvoje gyvenančių pažįstamų prašymu. Šie dažnai linkę prisidengti šventiniu šurmuliu – įpakuodami narkotikus su dovanomis", – papildė muitinės kriminalistų atstovą jų ikiteisminius tyrimus kuruojančio Kauno apygardos prokuratūros skyriaus vadovas E.Zuzevičius.

"Konspiracijai pasitelkiama įvairiausia išmonė, – dalijosi patirtimi V.Dikčius. – Rašoma, kad siuntoje – gėlių sėklos, trąšos, dažų pavyzdžiai. Kartais bandoma apgauti nurodant, kad voke – dokumentai."

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

na gal tada

 na gal tada portretas
mentai ir zmogzudystes pagaliau priskirtu prie sunkiu nusikaltimu??? Kaip ten gavosi su tais keliu gaideliais is joniskio ir kauno, silainiu??
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių