Quantcast

Garsaus nužudymo Kaune pėdsakai veda į Estiją (išskirtinė medžiaga)

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Paslaptingiausios pastarojo meto kriminalinės mįslės spėlionės baigtos: pagaliau paaiškėjo tikrosios kauniečio Deimanto Bugavičiaus žudikų dueto iš Estijos tapatybės.

Tamsi paslaptis, jau beveik trejus metus gaubianti su Agurkinių nusikalstama gauja sieto prieštaringai vertinamo veikėjo, buvusios popgrupės "Naujosios pupytės" narės Vitos Jakutienės mylimojo bei vaiko tėvo D.Bugavičiaus drastišką likvidavimą, artimiausiu metu gali būti praskleista iki pačių menkiausių smulkmenų.

Šio žurnalistinio tyrimo autoriui pavyko sužinoti, kad mirtinus šūvius į naujosios kauniečių nusikaltėlių kartos atstovą galėjo paleisti du specialiai į Lietuvą atsiųsti samdomi žudikai iš Estijos. Bet iki šiol vis dar nežinomas tikrasis nusikaltimo užsakovas.

Kai kuriomis galutinai nepatvirtintomis žiniomis, dėl D.Bugavičiaus mirties užsakymo galėjo būti suinteresuotas kol kas neįvardijamas, daugelį metų sėkmingai užsienyje nešvaria veikla besiverčiantis kaunietis.

Krito nesulaukęs trisdešimties

Šilainiuose surengtoje Holivudo kovinius trilerius primenančioje akcijoje dalyvavę asmenys nėra eiliniai žudikai už pinigus, nes autoriui pavyko aptikti tam tikrų duomenų, kad vienas iš jų yra glaudžiai siejamas net su vienoje rimtoje Estijos institucijų dirbančia darbuotoja, o kitas – augęs garsaus vietos kino bei teatro veikėjo šeimoje.

Aukštai galvą kėlęs ne tik tarp laisvėje Kaune siautėjusių naujosios kartos gangsterių, bet ir tarp Pravieniškių pataisos namuose kalėjusių itin sužvėrėjusių nuteistųjų, D.Bugavičius buvo pelnęs pakankamai tvirtą Agurkinių gaujos lyderio Sauliaus Velečkos, pravarde Agurkas, palaikymą. 2015-ųjų vasarą tiesiog Deima vadinamas vyras dalyvavo kaip liudytojas S.Velečkos ir Marinos Bui kuklioje tuoktuvių ceremonijoje, surengtoje Lukiškių kalėjime.

Nesulaukęs trisdešimties D.Bugavičius turėjo nemažą autoritetą ir tarp Pravieniškėse kalinčių asmenų. (Nuotr. iš D.Dargio knygos "Kriminalinė Agurkinių odisėja")

Nepaisant įtakingų pažinčių ir absoliučios šiuo metu už grotų sėdinčio bei tolesnių teismų laukiančio Agurko paramos, D.Bugavičius buvo nušautas 2015 m. lapkričio 7-osios vakarą prie įvažos į nuomojamo kotedžo kiemą Šilainių mikrorajone. Tuomet jam buvo 27 metai. Visą šią tik kino filmų scenas apie žiaurias italų mafijos tarpusavio rietenas primenančią egzekuciją savo akimis matė šalia aukos automobilyje buvusi V.Jakutienė. Atlikęs kruviną darbą, žudikų duetas iš įvykio vietos pasišalino automobiliu "Renault Megane". Praėjus 20 minučių, prie namo Vėtrungės gatvėje įtariamų žudikų automobilis buvo tyčia padegtas, siekiant nuslėpti nusikaltimo pėdsakus.

Kaip paaiškėjo, mirtinos dviejų galimų žudikų iš Estijos paleistos kulkos į D.Bugavičiaus kūną smigo, kai vyras nieko bloga nenujausdamas sėdėjo prie automobilio "Mercedes-Benz" vairo. Įdomi detalė: kiek anksčiau šiuo automobiliu naudojosi kitas skandalingai pagarsėjęs Agurkinių veikėjas – Algimantas Ringaila, pravarde Čikis. Vienu garsiosios grupuotės bosų laikytas vyras vėliau įdavė visus savo bendražygius Policijos departamento pareigūnams. Po daugiau nei metų, praleistų Lukiškių kalėjime, vos tik atgavęs laisvę Čikis spruko iš Lietuvos. Jau bemaž ketverius metus vyksta A.Ringailos tarptautinė paieška. Jis pažymėtas pačių ieškomiausių Europos nusikaltėlių sąraše. Praėjusiais metais jis buvo pastebėtas Ispanijos kurorte Marbeljoje.

Įtakinga globėja

Informacija apie D.Bugavičiaus nužudymo ikiteisminį tyrimą kruopščiai slepiama, tačiau pavyko sužinoti tikslius prie minėto nusikaltimo tariamai prisidėjusių asmenų vardus ir pavardes.

Vienas galimų šio nusikaltimo vykdytojų Arle Grabi (prieš tai buvęs Aud – red. past.) yra vienas pagrindinių Estijos viduramžių riterių turnyrų iniciatorių ir dalyvių. Netgi socialiniame tinkle "Facebook" ir vaizdo įrašų platformoje "YouTube" galima aptikti fotografijų ir vaizdo įrašų, kur aiškiai matoma, kaip masyviais šarvais pasipuošusius ir Rytų kovos menų elementus vienas prieš kitą naudojančius kovotojus aktyviai treniruoja pats pakankamai energingai ir sportiškai atrodantis A.Grabi. Jis minimas kaip vienas aktyviausių šios specifinės sporto šakos puoselėtojų Estijoje.

Gerai informuotų šaltinių teigimu, A.Grabi nuo senų laikų yra pagarsėjęs kriminaliniame pasaulyje, tad prieš kurį laiką pasikeitė pavardę iš Aud į Grabi. Yra duomenų, kad šio vyro likimu dabar aktyviai rūpinasi jo artima gyvenimo moteris, kuri užima ne paskutinės eilės pareigas vienoje rimtoje Estijos institucijų.

Ji dažnai darbo reikalais lankosi įvairių užsienio šalių ambasadose Estijoje ir kitose šalyse.

Lietuvoje įtariamaisiais tapę estai savo šalyje plačiai pagarsėję senovės riterių turnyrų dalyviai.("YouTube" stop kadras)

Esama duomenų, kad neva ji nepraleidžia progų kontaktuoti su mūsų šalies ministerijų darbuotojais ir per Estijos užsienio reikalų ministeriją nevengia pasiųsti nusiskundimų ir griežtos kritikos Lietuvos kriminalistų pradėtiems veiksmams jos mylimojo atžvilgiu.

Kai paskambinau šio esto interesams atstovaujančiai Vilniaus advokatei Galinai Kardanovskajai, iš pradžių išgirdau nemenką pašnekovės nuostabą. Teisininkė buvo akivaizdžiai nustebusi, kad žurnalistus pasiekė informaciją apie galimus D. Bugavičiaus žudikus.

G.Kardanovskaja nesikratė, kad atstovauja Estijos piliečiui A.Grabi, bet mandagiai išsisuko nuo platesnių komentarų paprašydama elektroniniu laišku atsiųsti žiniasklaidos priemonę dominančius klausimus, kurių atsakymus ji žadėjo parengti kartu su savo klientu.

Ilgisi kontaktų su motina

Kitas prie D.Bugavičiaus nužudymo galbūt prisidėjęs Estijos pilietis – Hansas Erikas Ehvertas – ne ką mažiau spalvinga asmenybė. Jis yra kilęs iš garsių menininkų šeimos. Kalbama, kad jo tėvas yra plačiai žinomas Estijos teatro, kino režisierius, o brolis – nemažų aukštumų pasiekęs aktorius.

Tačiau jam atstovaujantis vilnietis advokatas Kęstutis Stasiulis žurnalistui sakė, kad pirmąsyk girdintis apie minėtus savo kliento giminystės ryšius su Estijoje gerbiamais meno pasaulio žmonėmis. Advokato teigimu, anksčiau niekada neteistas 40 metų Hansas šeimos neturi, prieš tai kurį laiką Taline gyveno su pensinio amžiaus motina. Neva netgi per intymesnius pašnekesius sulaikytasis nė karto nebuvo užsiminęs apie tėvą.

Advokatą K.Stasiulį stebina D.Bugavičiaus žmogžudystės tyrimą kontroliuojančio Generalinės prokuratūros prokuroro Zdisvalo Tuliševskio kategoriškas draudimas H.E.Ehvertui neleisti pasimatyti su motina. Teisininkas skundėsi, kad jo klientui ne tik uždrausta pasimatyti gyvai, bet ir dažnai bendrauti telefonu su aplinkiniais. Vienintelė ryšio priemonė, kuria jis gali bendrauti su garbaus amžiaus motina, – tai ranka rašomi, tačiau griežtai cenzūruojami laiškai.

"Bet su klientu stengiamės bent kartą pasimatyti Lukiškėse. Aišku, kad čia kalinimo sąlygos ir atmosfera itin prastos užsienio piliečiams, tad mano kliento psichinė būsena nėra iš pačių geriausių, – pasakojo K.Stasiulis. – Šiame kalėjime užsienio piliečiams laikyti yra taikoma atskira tvarka, tad ir mano atstovaujamas asmuo yra kalinamas vienoje kameroje su suimtaisiais iš kitų šalių. Šiaip jis yra pakankamai išsilavinęs žmogus, su kuriuo galima pasišnekėti ir apie politiką, ir apie meną. Todėl didžiąją laiko dalį jis leidžia skaitydamas angliškas ir rusiškas knygas, kurias susiranda kalėjimo bibliotekoje."

Paklaustas, ar dėl viešai paskleistos informacijos apie dalyvavimą rezonansinio nusikaltimo padaryme nuo šiol estas nejaus grėsmės ir baimės iš D.Bugavičiaus patikėtinių pusės, teisininkas K.Stasiulis atsakė: "Natūralu, kad mano klientas viską kategoriškai neigia, kadangi, mano akimis, nėra jokių įrodymų, kad prie minėto nusikaltimo jis bent kažkaip galėjo prisidėti. Taip, netiesioginiai įrodymai yra, tačiau jie gana silpni. Pasakysiu atvirai: iki šiol nei ginklo, nei kitų svaresnių įrodymų, kurie leistų mano atstovaujamą užsienio pilietį susieti su nusikaltimo padarymu, nėra."

Mokytojas vykdė rimtus užsakymus

Manoma, kad abu minėti Estijos piliečiai įtariami prisidėję prie ne vienos užsakytos žmogžudystės visoje Europoje. Neretai jiems įvairias užduotis paskirdavo savotiškas jų bosas ir mokytojas – Estijos kriminaline garsenybe laikomas Imre Arakas. Neseniai sulaikytas Airijoje ir šiuo metu įtariamas vieno įtakingo airių kriminalinio pasaulio veikėjo žmogžudyste. Manoma, kad prieš pat suėmimą jis ketino nužudyti dar kelis airių nusikaltėlių šulus.

Iki sulaikymo I.Arakas sėkmingai vertėsi samdomo žudiko eksportui veikla ir gaudavo nemažai užsakymų daugelyje užsienio šalių. Jis kone du dešimtmečius gyveno prabangiame Ispanijos kurorte Marbeljoje, kuris pastaraisiais metais tapo gangsterių iš Rusijos ir Lietuvos prieglobsčiu. Yra duomenų, kad šioje pasaulio turčių pamėgtoje vietoje gyvena ir nemažai nuo teisingumo besislapstančių senosios ir dabartinės kartos lietuvių nusikaltėlių. Čia jie dažniausiai naudojasi suklastotais dokumentais, gyvena išnuomotose vilose, prie kurių sunku prisiartinti netgi Ispanijos kriminalinės policijos žvalgams. Ir tenai jų pėdsakai būna dažnai pametami. Tad iš Estijos Talino ir Tartu miestų į Marbelją atvykęs I.Arakas nuo pradžių jautėsi išties savas tarp panašaus plauko veikėjų.

Estijos kriminaline garsenybe laikomas I.Arakas galėjo konsultuoti garsųjį nužudymą Kaune vykdžiusius tautiečius.(Užsienio spaudos nuotr.)

Šiandien galvojama, kad specialiosios tarnybos estą paskatino tapti samdomu žudiku. Jis šį kelią pradėjo 1996 m., kai ėmė bendrauti su keliais Rusijos šešėlinio pasaulio atstovais. Tarp jų buvo ir keli praeityje su rusų žvalgybos agentais susieti veikėjai.

Pastaraisiais metais I.Arakas galėjo dalyvauti ir aršiame kare tarp dviejų ryškiausių Airijos gangsterių grupuočių. Vienas rimčiausių šio konflikto sukėlėjų yra plataus masto kokaino kontrabandininkas, airių mafijos bosas Danielis Kinahanas. Jis kurį laiką buvo apsistojęs Marbeljos kurorte. 2015 m. Ispanijoje paslaptingomis aplinkybėmis nušautas D.Kinahano pagrindinis konkurentas – Gary Hutchas. Iš viso per minėtą gaujų karą nuo žudikų kulkų krito net vienuolika G.Hutcho kriminalinės šeimos žmonių. Spėjama, kad prie minėtų nužudymų galėjo būti gerokai prisidėjęs ir I.Arakas. Šiuo metu I.Arako teismo procesai Airijoje tęsiasi, todėl neabejojama, kad jiems pasibaigus estas ilgiems metams sės už grotų.

Lukiškėse – nuo metų pradžios

Tam tikruose sluoksniuose kalbama, kad abu Deimos nužudymu įtariami estai ne kartą savo įkvėpėją I.Araką yra aplankę net keliose skirtingose Europos šalyse. Todėl, regis, neatsitiktinai šių metų pavasarį viename Airijos spaudos leidinyje buvo iškeltos versijos apie "Lietuvos sekso scenos simbolio ir popscenos garsenybės mylimojo nužudymą Kaune, prie kurio gerokai yra prisidėję I.Arako aplinkos vyrukai". Ar tą patį vakarą I.Arakas galėjo lankytis Kauno Šilainiuose, konkrečių žinių nėra. Tačiau mūsiškiai pareigūnai bet kokia kaina siekia apklausti I.Araką.

Kiek tiksliai pinigų galėjo uždirbti samdomi žudikai iš Estijos, neaišku. Bet teisėsaugininkai, įsiveržę į užsakymą nužudyti D.Bugavičių galbūt gavusių vyriškių namus, buvo smarkiai nustebinti. Kalbama, kad abu vyrai gyveno itin kukliuose sovietmečio laikų epochą primenančiuose Talino daugiabučių butuose, kuriuose nė iš tolo nesimatė jokios prabangos atributų. Stebino ir tai, kad nė vienas iš jų nesinaudojo banditų pamėgtomis itin prabangiomis transporto priemonėmis. Beje, vienas iš jų net ir neturi įgijęs žudiko darbui reikalingo vairuotojo pažymėjimo.

D.Bugavičiaus nužudymo aplinkybes tiriantys Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai vis dar susilaiko nuo bet kokių viešų komentarų ir pasisakymų šia tema, tačiau prieš mėnesį nutarė išplatinti oficialų pranešimą spaudai. Jame skelbta, kad Generalinė prokuratūra dar šių metų sausio 9 d. dviem užsienio šalies piliečiams išdavė Europos arešto orderius. Įtariamieji buvo sulaikyti ir pagal Europos arešto orderius išduoti Lietuvai. 2018 m. vasarį įtariamiesiems Vilniaus miesto apylinkės teisme buvo paskirtos griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimai. Vėliau suėmimo terminas Vilniaus apylinkės teismo teisėjų nutartimis buvo pratęstas dar trims mėnesiams. Suimti asmenys užsienio šalies teisėsaugai yra žinomi, vienas jų buvo teistas du kartus.

Kalbinti aukščiausio lygio šalies kriminalistai nesutiko nei patvirtinti, nei paneigti minėtų estų tapatybių. Žinoma tai, kad šiuo metu Lukiškėse kalintiems estams rugpjūčio 10 d. vėl buvo pratęstas suėmimas dar trims mėnesiams. Nors tyrimui artimi šaltiniai teigia, kad abu estai atsisako bendradarbiauti su sudėtingo nužudymo motyvus narpliojančiais pareigūnais, tačiau ypač baiminasi galimo D.Bugavičių palaikiusių asmenų keršto ir bauginimo akcijų, kurios, neatmestina, artimiausiu metu gali būti surengtos vienoje iš Lietuvos įkalinimo įstaigų. Iki šiol praeityje su D.Bugavičiumi artimai bendravę bendražygiai yra išskirtinai susitelkę Marijampolės zonoje. Neatmestina tikimybė, kad būtent čia gali atsirasti planas kada nors rimtai paauklėti seno bičiulio nužudymu įtariamą estų duetą.

Knyga – vis dar tarp populiariausių

Jau kone pusmetį tarp labiausiai graibstomų Lietuvos knygų esančioje žurnalisto, rašytojo Dailiaus Dargio (nuotr.) knygoje "Kriminalinė Agurkinių odisėja" yra paskelbta nemažai įdomių ir anksčiau niekur neskelbtų faktų apie Kauno Agurkinių ir Kamuolinių gaujų nusikaltimus.

Knygoje aptariamos ir D.Bugavičiaus bei bušido įžymybės Remigijaus Morkevičiaus nužudymų versijos, kurias komentuoja žinomi šalies kriminalistai.

"Kriminalinę Agurkinių odisėją" vis dar galima surasti šalies knygynuose, prekybos centruose. Jau kurį laiką prie šios knygos driekiasi skaitytojų eilės netgi Kauno viešojoje bibliotekoje.

Mažiau nei per dešimtmetį septynias knygas apie kriminalinę Lietuvą ir Kauną parašęs D.Dargis šių metų spalio–lapkričio mėnesiais planuoja išleisti naują knygą, kurioje bus sudėti aštrūs pasakojimai apie tamsiausias lietuviško verslo elito paslaptis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.Bijojo deimos .tas baika tas kanis

.Bijojo deimos .tas baika tas kanis portretas
BAILEI IR ZURKES.BUTU GAVIE PER DEZES TAS BAIKA IR TAS KANIS...

Aš portretas
Žurnalistai atsipeikėkit viena iš šimtų banditėli nudėjo ,o jūs čia reitingus keliat su savo durnom antraštėm.

:)))

:))) portretas
Mediniai gangsteriai, pripuciami autoritetei:)
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių