Quantcast

Dvikovą su mirtimi laimėjo medikai

  • Teksto dydis:

Klastinga žaibinė meningokokinė infekcija pakerta ne tik mažamečius vaikus, bet ir suaugusiuosius. Kauno klinikinės ligoninės medikams pavyko išgelbėti 50-metės pacientės gyvybę.

Išplėšė iš mirties

Kauno klinikinės ligoninės medikams pavyko stabilizuoti 50 metų Raseinių rajono gyventojos sveikatos būklę, kuriai įtarta sunki meningokoninė infekcija.

"Gal ir per skambu sakyti, kad pacientę išplėšėme iš mirties gniaužtų, tačiau būklė buvo išties labai sudėtinga", – pasakojo Kauno klinikinės ligoninės Suaugusiųjų intensyviosios terapijos ir reanimacijos II skyriaus gydytojas Liucijus Ambraška.

Į šią ligoninę pacientė atvyko su meningokokinei infekcijai būdingais požymiais: buvo išbertos rankos, kojos, pilvas, todėl, sakė L.Ambraška, ligą diagnozuoti nebuvo sunku. Tereikėjo atlikti kai kuriuos tyrimus.

Ligonei nustatytas meningokokinis sepsis ir pūlingas meningitas.

Pagrindinis požymis

Gydytojas L.Ambraška sakė, kad moteris susirgo staiga. Ligonę pradėjo pykinti, sutriko sąmonė, pakilo aukšta temperatūra.

Iš Raseinių rajono ligoninės moterį pervežus į Kauno klinikinę ligoninę, šios gydytojams pavyko greitai ir laiku diagnozuoti susirgimą.

"Susirgus žaibine meningokokine infekcija, viskas gali pasibaigti labai liūdnai. Šią pacientę lydėjo sėkmė. Artimieji iš karto kreipėsi į medikus, pastebėję pirmuosius meningokokinės infekcijos požymius", – pabrėžė Kauno klinikinės ligoninės Suaugusiųjų intensyviosios terapijos ir reanimacijos II skyriaus vedėjas Kazimieras Vėželis.

Jis pridūrė: labai svarbu, kad artimieji ar pats ligonis atkreiptų dėmesį į bėrimus, kurie paprastai siunčia signalą apie galimą meningokokinę infekciją.

Labai pikta bakterija

Raseinių rajono gyventojai buvo nustatyta B serogrupės meningokokinė infekcija, sukelianti itin neigiamų simptomų, o gijimas paprastai būna sudėtingas.

"Lietuvoje dažniausiai diagnozuojami B serogrupės meningokokai, tačiau aptinkami ir C bei W grupių. Pastebėtina, kad B ir W serogrupių meningokokai yra labai pavojingi. Tai labai pikta bakterija", – pastebėjo K.Vėželis.

Kiek laiko bus gydoma moteris, susirgusi šia infekcija? Medikai trukmės neprognozavo.

"Svarbu, kad mums pavyko būklę stabilizuoti, bet norime atkreipti visuomenės dėmesį į meningokokinės infekcijos svarbiausius simptomus", – pabrėžė K.Vėželis.


Itin sunki liga

Lietuvos užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, praėjusiais metais šalyje buvo diagnozuoti 76 susirgimai meningokokine infekcija, 8 ligoniai dėl jos mirė.

Nuo 2010 m. mūsų šalyje meningokokinė infekcija diagnozuota 523 ligoniams. Iš jų 54 mirė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bambraska

Bambraska portretas
Prisimenu mazdaug pries 15 metu reikejo tureti reikalu su Ambraska.Atveziau i 2 ligonine labai persalusia mama su plauciu uzdegimu kaip tik papuoliau Ambraskai i priemima.Ir ka gi jis man pasake-jokiu sansu ruoskites blogiausiam...Jau praejo daug metu,gal 15-18,o mano mama 92 metu sveika ir gyva .Vat taip,ir nereikia kelti juos kaip suda ant pagaliuko-niekada nepamirsiu to "visazinio,konkursu dalyvio" Ambraskos,niekada...

Anonimas

Anonimas portretas
gal geri medikai dirba 2ligonineje bet parasykit apie tvarka joje.visi daktarai keikia vadova bet bijo tyli zodi pasakyt.parasykit kas ten blogai gal perskaitys

vida

vida portretas
baisusis urorogas kerpauskas kuris atejo apsimiegojes nakti apreke ir isvare.baisesnio daktaro nesu macius.o infekcines ligonines poliklinikoj3m dariau tyrimus kraujo ir nerado laimo ligos.kiek pinigu uz analizus sumokejau.kai jau visai nepaejau pasakiau darykit viska ka galima.tai po3m padare antikunius ir rado.buciau numirus tikrai.poliklinikoj sedejo senos pensininkes kuriom nusibodes darbas.nera laimo ir eikit.baisus primamasis zmones labai blogai dirba.ten ligonis neidomus niekam.sedek sau jos sedi rasineja.gulejau 1k 2ligoninej.maistas neblogas.patalpos nemaciusios remonto.tik naujas liftas bet jis su kortele gali tik darbuotojai.iki15val vezioja su rankiniu liftu zmogus.veliau ligoniai ir lankytojai laipioja laiptais5aukstus,nera ten tvarkos niekur.urologiniam skyriuj ir kituose nakti diena langai atidari tualete.kaip nakti zmogui nueit i tualeta.isvedinai uzdaryk langus.po ten gulejimo uz savaites ir buvo pusles uzdegimas.bet jau namie buvau kai prasidejo
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių