Quantcast

Dviejų kaimynių nužudymu kaltinamas kaunietis nuosprendžio neišgirdo

Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija, prieš pusantro mėnesio išėjusi rašyti nuosprendžio buvusiam teisės studentui Karoliui Neorui, kaltinamam dviejų savo kaimynių nužudymu, atėjus laikui skelbti savo sprendimą, ketvirtadienį pareiškė, kad atnaujina įrodymų tyrimą. Siekiant panaikinti prieštaravimus teismo ekspertų, tyrusių kaltinamąjį, ir anksčiau jį gydžiusių psichiatrų parodymuose, kaltinamajam skiriama nauja psichiatrinė-psichologinė ekspertizė.

Vieni pyko, kiti džiaugėsi

Remiantis šia nutartimi, kuri yra neskundžiama, teismo proceso dalyviai per septynias dienas turi pateikti klausimus naują ekspertizę atliksiantiems specialistams. O juos paskirs Valstybinė teismo psichiatrijos tarnyba – iš ekspertų, anksčiau nedalyvavusių tiriant K.Neoro psichikos būklę.

Į šią teisėjų Danutės Giačaitės, Arūno Paštuolio ir Valdo Vitunsko nutartį, priimtą, kaip deklaruota, siekiant pašalinti bet kokias abejones dėl teisiamojo kaltės, gausiai susirinkę žmonės reagavo nevienodai.

Teisiamasis, kuris buvo gerai nusiteikęs, šypsojosi. Kaip ir jo advokatas Ričardas Girdziušas. Be žinios dingusių moterų, kurių nužudymu iš savanaudiškų paskatų kaltinamas K.Neoras, artimieji bei draugės sunkiai tramdė nepasitenkinimą tokiu esą teismo akibrokštu.

Kitas teismo posėdis, po kurio bus paskelbta nežinia kiek truksianti pertrauka, numatytas gegužės 8-ąją. O išvežus teisiamąjį į pakartotinę ekspertizę, jis jau gali į Kauno apygardos teismą ir nesugrįžti – jeigu būtų pripažintas nepakaltinamu, ko ir siekia jo advokatas. Tokiu atveju teismas klausimą dėl priverčiamųjų medicininio poveikio priemonių taikymo jau spręstų jam nedalyvaujant.  

Ekspertai palaikė prokurorą

Kaip jau rašyta, kaltinimą šioje vienoje mįslingiausių pastarojo meto Kauno bylų palaikantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Virginijus Sokolovas, siūlęs įkalinti 24-erių K.Neorą iki gyvos galvos, teigė, kad įrodymų, jog teisiamasis padarė jam inkriminuojamus nusikaltimus, pakanka. K.Neoro kaltę jis įrodinėjo apie pusantros valandos.

Teisiamojo advokatas R. Girdziušas, kurio baigiamoji kalba nusitęsė net per du teismo posėdžius, prašė jo ginamąjį išteisinti. Esą kaltinimas remiasi tik prielaidomis – jokių įrodymų nėra. Be to, R.Girdziušas, nepaisant to, kad bylą nagrinėjusi teisėjų kolegija kartą jau buvo atmetusi jo prašymą skirti K.Neorui pakartotinę psichiatrinę ekspertizę, ir toliau įrodinėjo, kad dėl jo ginamajam ne vieno garsaus specialisto diagnozuotos šizofrenijos šis iš viso negali būti teisiamas.

Iki jam inkriminuojamų nusikaltimų dvejus metus teisę studijavęs K.Neoras stojo prieš teismą, gavus Utenos ekspertinio skyriaus, atlikusio jo stacionarią psichiatrinę ekspertizę, išvadą, kad jis šizofrenijos simptomus simuliuoja. Utenos ekspertai nustatė K.Neorui tik mišrius asmenybės sutrikimus, kurie jam leidžia atsakyti už galimai padarytus labai sunkius nusikaltimus.

Parodymų nedavė

K.Neoras kaltinamas 2015-ųjų sausio 23-ąją dėl savanaudiškų paskatų nužudęs 63-ejų Nijolę Vaškevičienę, gyvenusią virš jo tame pačiame S.Žukausko gatvės daugiabutyje.

Antrosios jam inkriminuojamos aukos – buvusios sodo sklypo prie Kauno marių kaimynės Valerijos Urmonienės – pasigesta dar po trijų dienų, 2015-ųjų sausio 26-ąją. Buvusiai ilgametei Kauno prekybos organizacijų valdybos vadovei, kurią K.Neoras taip pat kaltinamas nužudęs dėl savanaudiškų paskatų, po pusmečio turėjo sukakti 87-eri. Ir jos bute Maironio gatvėje, kaip ir R.Vaškevičienės namuose, buvo aptikta ne tik dingusiųjų kraujo, bet ir biologinių K.Neoro pėdsakų.

Dingusiųjų palaikai, kurie, kaip įtariama padalinti į dalis, nerasti iki šiol. Kaltinamasis jų nužudymu teisme parodymų nedavė. Vietoj jų perskaitė iš anksto pasirašytą tekstą.

„Nusprendžiau neduoti jokių parodymų, nes teisinasi tas, kas neteisus. O aš šioje byloje būsiu teisus visada. Be to, neprivalau nieko įrodinėti – tai privalo prokuroras. Ir ekspertų išvada dėl mano psichinės būklės yra niekinė. Ar turite klausimų?“ – pakeltu tonu pats save citavo K.Neoras.

Net neatsiprašė

Nepasinaudojo K.Neoras ir teise į paskutinį žodį, pareiškęs, kad šio nebus, galutinai sužlugdydamas nukentėjusiaisiais šioje byloje pripažintų N.Vaškevičienės sūnaus bei V.Urmonienės dukterėčios viltis išgirsti bent atsiprašymą.

V.Urmonienės dukterėčia prašo priteisti iš K.Neoro 150 tūkst. eurų moralinį atlygį ir beveik 8500 eurų už padarytą turtinę žalą – pasigesta ir brangių tetos papuošalų: auksinio žiedo su deimantais, 250 eurų vertės perlų vėrinio.

N.Vaškevičienės sūnus prašo 100 tūkst. eurų moralinio atlygio ir 290 eurų – turtinio. Dingo ne tik motinos mobiliojo ryšio telefonas, bet ir pinigai.


Šiame straipsnyje: Karolis Neoras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal?

Gal? portretas
Taigi Gordejevas nurodė, kad kūnai Kauno marių dugne.Nepigi procedūra, bet radus išsispręstų ir problema ...

Anonimas

Anonimas portretas
kur žydai,ten ir dideli pinigai...

Jonas

Jonas portretas
Išteisins... Nekaltas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių