Quantcast

Detektyvas Eiguliuose: dukrą gynusiam tėvui policija kurpia bylą?

Nuo jaunuolių gaujos dukrą su draugu gynęs neįgalus kaunietis staiga tapo įtariamuoju, o užpuolikai – liudininkais. Policijos pareigūnai įtartinai kitos konflikto versijos net nenori girdėti?

Penki prieš tris

Į "Kauno dieną" kreipėsi nuo jaunuolių gaujos nukentėję kauniečiai. Tėvas Antanas, dukra Urtė ir jos vaikinas Kamilis (tikrieji vardai ir pavardės redakcijai yra žinomi) pasakojo, kad kovo pradžioje visi vyko į Sukilėlių prospekte esantį prekybos centrą "Iki-Topolis". Šeima apsipirkti nusprendė vakare, kai parduotuvės darbo laikas jau ėjo į pabaigą.

Pasak Antano, jis paprašė vaikų jį palydėti į parduotuvę, kadangi pats turi negalią: patyręs infarktą, kelis insultus, todėl sunkiai vaikšto ir jam sudėtinga panešti pilnus pirkinių krepšius.

Automobilį pastatė pirmoje neįgaliesiems skirtoje vietoje. Tik išlipusi iš jo, trijulė pastebėjo, kad prie įėjimo į parduotuvę stovi keli jaunuoliai ir įtartinai į juos žiūri. Kauniečiai, nekreipdami per daug dėmesio, įėjo į parduotuvę. Tėvas joje šiek tiek ilgiau užtruko, o išėjęs pamatę šokiruojantį vaizdą.

"Kai priėjau prie laiptų, pamačiau, kad Kamilį vienas jaunuolis tiesiog purto pagriebęs už striukės, kuri net suplyšo. Urtė šaukė, kad paleistų vaikiną, tačiau įsiaudrinęs užpuolikas jai trenkė į krūtinę. Dukra iš skausmo pasitraukė prie sienos. Aš vos paeinu, tačiau kiek įmanoma greičiau nulipau laiptais. Liepiau paleisti, tačiau pasipylė įžeidinėjimai", – įvykius prisiminė Antanas.

Automobilis buvo visai šalia, tačiau nė vienas negalėjo jo pasiekti, nes kelią pastojo, kaip vėliau paaiškėjo, dar trys nepilnamečiai, o vienas jaunuolis atsistojo ant laiptų. Pabėgti nebuvo galimybės: iš kelių pusių stovėjo užpuolikai, kitoje pusėje – siena.

Išsitraukė ginklą

Tėvas apsižodžiavo su jaunuolių gauja, tačiau ši atsitraukti neketino – iš Kamilio reikalavo pinigų, visus gąsdino, kad sumuš. Antanas pasakojo, kad vieno paauglių rankose sublizgėjo metalas.

"Mažiausiai tikėtina, kad ten buvo plati grandinėlė, todėl iš karto pamaniau, kad tai kastetas arba peilis. Išsitraukiau legaliai išduotą ginklą ir pasakiau, kad nešdintųsi iš čia. Užpuolikai nereagavo. Atvirkščiai, pradėjo artėti prie mūsų. Pavaidinau, kad užtaisau ginklą, – savo veiksmus aiškino Antanas. –  Kadangi dėl savo ligų geriu kraują skystinančius vaistus, man bet kokios muštynės ar dūris gresia nukraujavimu. Dėl to savigynai ir įsigijau ginklą, turiu visus dokumentus."

Jis tikino, kad užpuolikams net kelis kartus pakartojo, kad pirmą šūvį paleis į orą, jei to bus maža, antrą – į koją. Tada paaugliai atsitraukė.

Šoko ištikti kauniečiai sėdo į automobilį ir grįžo į namus, nes Antanui pradėjo smarkiai plakti širdis, sutriko ritmas.

Nukentėjęs – kaltas?

Palikusi tėvą namuose, dukra ir jos vaikinas nusprendė viską papasakoti policijos pareigūnams ir parašyti pareiškimą dėl užpuolimo. Kadangi jau buvo apie 22.30 val., pora nusprendė važiuoti į Savanorių prospekte esantį policijos komisariatą. Čia juos nusiuntė į Laisvės alėją, tačiau ir ten pareiškimų niekas nepriėmė. Jaunuoliams teko važiuoti į Žaliakalnio policijos komisariatą, esantį Islandijos plente.

Kai priėjau prie laiptų, pamačiau, kad Kamilį vienas jaunuolis tiesiog purto pagriebęs už striukės, kuri net suplyšo. Urtė šaukė, kad paleistų vaikiną, tačiau įsiaudrinęs užpuolikas jai trenkė į krūtinę.

"Čia sužinojome, kad byla jau užvesta, nes neva draugės tėvas grasino tuos nepilnamečius nužudyti. Mes toje byloje buvome įvardyti kaip liudytojai, o ne nukentėjusieji. Mūsų pareiškimo  nepriėmė", – kaip užpuolikai tapo aukomis, pasakojo Kamilis.

Kitą dieną jis sulaukė tyrėjos Rimos Mažeikienės skambučio. Atėjo ir šaukimas tiek Kamiliui, tiek Antanui atvykti į policijos komisariatą. Abiem asmenims šaukimas buvo surašytas ant vieno lapo ir paskirtas tas pats laikas, tačiau Antanui vis dar streikavo širdis, jis buvo susitaręs su gydytojais, kad atvyks apžiūrai, todėl Kamilis su advokatu, bet be draugės tėvo nuvyko pas tyrėjus.

"Advokatas pasakė, kad negali būti ant vieno lapo surašytas šaukimas dviem asmenis, tad tyrėja šaukimą išmetė. Bendravo su mumis labai nemandagiai, nenorėjo manęs apklausti. Advokatui dar kartą paraginus išklausyti ir mūsų versiją, tyrėja mane apklausė, tačiau pareiškė, kad aš meluoju", – pasakojo konflikto metu gaujos stumdytas Kamilis.

Vaikinas pridūrė, kad tyrėjai primygtinai norėjo apklausti  Antaną, nors advokatas buvo paaiškinęs, kad dėl ligos jis negali atvykti. Tuomet, anot Kamilio, tyrėja pareiškė, kad jis su draugės tėvu yra susitaręs ir abu meluoja.

Atėmė ginklą

Kamilis pasakojo, kad tyrėja iškvietė kriminalistus ir liepė atvesdinti ginklą įvykio metu išsitraukusį Antaną. Pastarasis  buvo užsukęs į darbą pasiimti dokumentų ir ruošėsi vykti pas gydytojus, tačiau kelią pastojo trys pareigūnai. Anot Antano, jie pradėjo šaukti, kad būtina kartu vykti į komisariatą apklausai.

"Buvo keista, kai tyrėja pareiškė, kaip Antanas gali sirgti, jei jo namuose nėra, nors jai buvo paaiškinta situacija ir pateikti negalią įrodantys dokumentai", – prisiminė Kamilis.

"Kriminalistai įlėkė į mano kabinetą, pradėjo šaukti, kodėl aš slapstausi, paėmė ginklą, surašė protokolą. Šiaip keista, kad paėmė, nes pagal nustatytą tvarką ginklas paimamas tuo atveju, kai buvo panaudotas. Per tą konfliktą ginklas buvo tik ištrauktas, bet nesipriešinau, atidaviau, tačiau jie tada turėjo ir dokumentus, ir leidimą ginklui paimti", – stebėjosi Antanas.

Atvykus į Žaliakalnio komisariatą pareigūnai, ilgam paliko vyrą sėdėti. Jis buvo apklaustas pralaukęs maždaug 5 val. Po apklausos teko raštu patvirtinti, kad neišvyks iš šalies. Vyras džiaugėsi, kad bent jau savo automobiliu buvo atvykęs, tad patogiai galėjo grįžti į namus.

"Mane paleido, aš spėjau namo grįžti, apsitvarkyti, o jo dar net nebuvo apklausę. Kai Urtei pasakiau, kad tėvas vis dar komisariate, ji pradėjo stresuoti", – prisiminimais dalijosi Kamilis.

Nepriėmė pareiškimų

Kauniečiai pasakojo, kad jų pareiškimai nebuvo priimti, ikiteisminiai tyrimai nebuvo pradėti. Po parašyto pareiškimo Žaliakalnio policijos komisariate, Kamilis gavo vyriausiojo specialisto Mindaugo Stašausko raštą, kuriame buvo nurodyta, kad policija netirs jo skundo.

"Vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso 168 straipsnio 3 dalimi, siunčiame 2017 03 14 nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl jūsų 2017 03 06 pareiškimo", – buvo rašoma rašte.

Tuomet Kamilis kreipėsi į Kauno apygardos prokuratūrą ir apskundė ikiteisminio tyrimo nepradėjusius policijos pareigūnus. Iš prokurorės Eglės Sangavičiūtės gavo atsakymą, kad  institucija nesiims nagrinėti šios situacijos.

"Kauno dienai" susisiekus su šia prokurore, ji patikslino, kad ikiteisminio tyrimo teisėjas grąžino Kamilio skundą policijai, kad ši patikslintų. Tačiau pabrėžė, kad pradėtas tyrimas Antano atžvilgiu, kuris neva grasino nepilnamečius nužudyti.


Šiame straipsnyje: Eiguliainusikaltimaipolicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Kad tas Kamilis (Karolis) didziausias banditas su N teistumu,skolu iki kaklo prisidares pusei kauno. Vaidina angela nors senai vagis uz grotu turetu puti. Pasidomekit zurnalistai ka jo artimieji kalba apie ji,gimines jo issizadeja.

Anonimas

Anonimas portretas
Juk nei iš šio nei iš to nepradėjo grasinti ginklu. Juk tam buvo pagrindas.

Auksiniai laikai "bezpredelščikams"

Auksiniai laikai "bezpredelščikams" portretas
AUKSINIAI. Visos teisės ir jokios atsakomybės už nieką. Gal nebent žmogų užmušę gautų lygtinai.
VISI KOMENTARAI 50

Galerijos

Daugiau straipsnių