Quantcast

Atsakomybė už narkotikus – aiškesnė

Įsigaliojęs naujas Administracinių nusižengimų (AN) kodeksas pakoregavo kai kurių nusikalstamų veikų kvalifikaciją. AN kodekse neliko nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimo vertinimo, todėl net ir nedidelis kvaišalų kiekis bus vertinamas tik pagal Baudžiamąjį kodeksą (BK).

Panašūs straipsniai

Pirmą šių metų dieną, apie 20 val., Kaune, K.Baršausko gatvėje, pas 35 metų vyrą buvo rasta galbūt narkotinės medžiagos – marihuanos. Sustabdžius automobilį "Nissan" sausio 3 d., pas jauną 23 metų vyrą rasta galbūt augalinės kilmės narkotinė medžiaga kanapės. Tą pačią diena Vaidoto gatvėje sustabdžius automobilį "BMW"42 metų vyras taip pat buvo apsirūpinęs galbūt narkotinėmis medžiagomis.

Pirmąją naujų metų savaitę vainikavo Nuokalnės gatvėje sustabdytas vyras su narkotinėmis medžiagomis. Antra metų savaitė pradėta dviem tyrimais dėl galbūt narkotinių medžiagų. Visi šie ikiteisminiai tyrimai pradėti pagal Baudžiamojo kodekso 259 straipsnį.

Didelę patirtį kontroliuojant ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių medžiagų įgijimo ir laikymo turintis Kauno apylinkės prokuratūros prokuroras Donatas Jačiauskas atkreipė dėmesį, kad nuo naujų metų už nedidelį narkotinių medžiagų kiekį atsakomybė bus kvalifikuojama tik pagal Baudžiamąjį kodeksą.

Iki šių metų buvo galima rinktis, ar už nedidelį narkotinių medžiagų kiekį atsakomybę vertinti pagal Administracinį, ar Baudžiamąjį kodeksus. "Senojo Administracinės teisės pažeidimo kodekso 44 straipsnis buvo labai panašus į Baudžiamojo kodekso 259 straipsnio 2 dalį. Praktikoje netgi buvo problemų, kaip juos vieną nuo kito atriboti. Iš principo liko labai panašiai. Turėtų būti aiškiau, mažiau spekuliacijų ir subjektyvaus vertinimo kvalifikuoti pagal administracinius ar baudžiamuosius nusižengimus. Dabar viskas aišku – baudžiamasis, tik reikės luktelėti, kol susiformuos teismų praktika", – pokyčius aiškino prokuroras.

Pažymės registre

Atsakomybė, taikoma pagal Baudžiamąjį kodeksą, daugeliui asocijuojasi su biografiją darkančiu įrašu – teistas. Tačiau, prokuroro D.Jačiausko aiškinimu, realiai yra šiek tiek kitaip.

"2003 m. BK atsirado toks terminas kaip baudžiamasis nusižengimas, kuris neužtraukia teistumo. Baudžiamasis nusižengimas yra ta veika, už kurią nenumatytas laisvės atėmimas ir kuri neužtraukia teistumo, tačiau tai yra griežtesnis atsakomybės už nusikalstamą veiką įvertinimas nei pagal administracinių nusižengimų kodeksą", – dėstė D.Jačiauskas.

Prokuroras atkreipė dėmesį, kad pagal baudžiamąjį nusižengimą nubaustas žmogus nebus pasmerktas kaip nusikaltėlis, tačiau jo pavardė atsiras Ryšių departamento statistikoje. Jei biografijoje bus prašoma nurodyti teistumą, tai tas žmogus nebus laikomas teistu. Tik tiek , kad baudžiamasis nusižengimas sukelia daugiau padarinių nei administracinis nusižengimas. Padariniai, žinoma, priklauso nuo paties žmogaus nepriekaištingo arba ir toliau nusikalstamo elgesio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viktorija

Viktorija portretas
Liet paskendusi narkotikuose. Jonava ned miest o lizdu aibe. Žmoniu saugumas pavojuje. Jie plečiasi kaip maras. Lizdai veikia daugybe metu. Nera reidu. Nesimato kad vyktu kova prieš narkotikus. Policija yra kad palaikytu tvarka miestuose.Geriausias irodymas - dozes. Todel reikia patekti i lizdus ir visus ardyt. Šitas maras turi buti sustabdytas! Reikia strategiju ir didelio noro!. Viskas imanoma!!! Kitaip pilna degradacija. Atsimerkit ir blaiviai žiurekit i esama padeti. Daug metu aplaidumo atvede i tokia krize! Su alkoholizmu panaši problema! Galima priimti istat del priverstinio gyd.

Antanas

Antanas portretas
Artejame link policijos valstybes, patis isrinkote ta skverneli... Vartotojus reikia gydyti, ne bausti!

Anonimas

Anonimas portretas
cha ha ha ...tai gal jau dabar teisesmaukiniu mafija pagautus su 10 kg herojino nepaleis, uz gauta milijona euru y dantis, kartu su visais narkotikais y laisve ......visa ta ,,,,,kova,,,pries narkomafija tuscias darbas --kadangi pagrinde is to biznio didziausia nauda turi narko baronai ir teisesauga... zinoma del akiu ,,pagaus,,, narkosa perpardavinejany narkotikus , kury patys narko dileriai priduos teisesaugai del demonstracijos ,mkad jie neva stipriai kovoja pries narkomanija....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių