Quantcast

Asilo bylos paslaptys: apsišaukėliai žiurkių nuodytojai ir net NASA šešėlis

Su Agurkiniais sieto Igorio Laškevičiaus nužudymas atskleistas klausantis šiuo nusikaltimu kaltinamo Mindaugo Mažeikos, pravarde Asilas, pokalbių telefonu.

Slėptis nuo pareigūnų, apsimetusių žiurkių nuodytojais, šis tada bandė ne pas vieną moterį.

Tokios šios rezonansinės bylos paslaptys aiškėja ją jau kelis mėnesius nagrinėjančiame Kauno apygardos teisme. Šią savaitę parodymus davė kai kurie liudytojai, bendravę su M.Mažeika lemtingąją 2016-ųjų kovo 29-ąją arba netrukus po jos.

Vienas iš jų – garsios mašinvagių šeimos atstovas, prisipažinęs, kad, sulaukęs 40-ies, dar nemoka nei skaityti, nei rašyti. Jis patvirtino davęs tą vakarą pas jį į namus Radikiuose atvykusiam M.Mažeikai automobilį "VW Golf". Anot teisėsaugininkų, juo į šiukšlynu paverstą pušynėlį netoli Lapių apylinkių Šatijų kaimo ir buvo nuvežtas kažkur Kaune nušauto I.Laškevičiaus kūnas.

Šio liudytojo žmona, savo ruožtu, pasiskolinusi minėtą automobilį iš draugės motinos, tada policijos tyrėjui teigė, esą M.Mažeika, prašydamas transporto priemonės, sakė, kad jam atsitiko bėda – neturi kuo grįžti namo. Esą grąžins automobilį rytoj, bet kitą dieną šis buvo rastas vienoje Domeikavos sankryžoje, kaip įtariama, sudegintas. Kaip jau rašyta, nužudytojo kūnas buvo rastas dar už 10 km. Ekspertai ant jo aptiko ne vieną įrodymą, kad jis buvo gabenamas šio "VW Golf" bagažinėje.

Kitas liudytojas – buvusios M.Mažeikos draugės sūnus pasakojo, kaip tą naktį teisiamasis brovėsi į jų butą Kauno centre. Anot motinos, visas purvinas ir, kaip manoma, jau po žmogžudystės. Pasak šios sūnaus, kuris tada dar buvo nepilnametis, jam bandant apginti motiną, agresyvusis svečias buvo ne kartą užsimojęs virš jo galvos vyno buteliu. Įsibrovėlį teko tramdyti net jį atlydėjusiam draugui, kuris prašė nedaryti jam gėdos.

M.Mažeika/Vilmanto Raupelio nuotr.

Dar du tyrimai

Kita liudytoja, prisipažinusi, kad buvo ryšininke tarp M.Mažeikos ir jau ištekėjusios savo draugės, pasakojo, kad tą vakarą teisiamasis turėjo atvažiuoti į svečius pas ją. Jau buvo sutarta, kad svečias atveš ir sušių.

Tačiau jis atvyko tik kitą naktį ir savo beldimu į langus pakėlė iš miegų ir kitus vieno V.Krėvės prospekto daugiabučio kaimynus. Esą svečias buvo toks girtas, kad iš karto paguldytas miegoti. O ryte į šio buto duris jau skambino nepažįstami vyrai, esą atvykę nuodyti žiurkių. Buto šeimininkei atsisakius juos įsileisti, nekviesti svečiai pagrasino iškviesiantys ugniagesius – kad šie išlaužtų duris. Liudytoja jiems atsakiusi, kad kviečia policiją. Tik tada į jos namus brovęsi vyrai prisipažino, kad patys yra pareigūnai. Ir netrukus išsivežė su savimi M.Mažeiką, kurio pėdsakais, peržiūrėję vaizdo kamerų įrašus, ir buvo atsekę.

Rasti kamerų, galėjusių įamžinti I.Laškevičiaus nužudymą, nepavyko. Kaip ir automobilio, kuriame, kaip įtariama, jis buvo nušautas dviem šūviais į pakaušį, ir paties nusikaltimo įrankio – anot ekspertų, savadarbio arba perdirbto 9 mm kalibro pistoleto ar pistoleto kulkosvaidžio.

Tačiau, klausantis M.Mažeikos pokalbių telefonu, buvo užfiksuota, kaip I.Laškevičius ir dar vienas su jais buvęs asmuo važiuoja pirkti kokaino. Fone girdisi ir nelabai draugiškas jų tarpusavio bendravimas. O apie devintą vakaro M.Mažeika jau skambino tėvui ir pranešė turintis problemų. Šio pokalbio fone jau girdisi kažkoks gargaliavimas, panašus į žmogaus agoniją.

Iš M.Mažeikos pokalbių pasiklausymo atsirado dar du ikiteisminiai tyrimai: narkotikų platintojas jau išgirdo teismo nuosprendį. Stojo prieš teismą ir M.Mažeikos tėvas – dėl per kratą jo namuose pareigūnų aptikto alkoholio gamybos fabrikėlio.

Mįslingas sugėrovų vaidmuo

Deja, pagrindinių liudytojų, buvusių su M.Mažeika ir I.Laškevičiumi tą lemtingą vakarą, prisišaukti į teismą nepavyksta.

Kaip jau rašyta, po I.Laškevičiaus nužudymo jie buvo sulaikyti kartu su M.Mažeika. Tačiau vėliau ikiteisminis tyrimas jų atžvilgiu nutrauktas nepavykus surinkti įrodymų, kad jie galėjo būti M.Mažeikos bendrininkais tiek nušaunant I.Laškevičių, tiek pervežant jo palaikus į kitą vietą. Po tokio teisėsaugininkų sprendimo abu minėti asmenys skubiai dingo iš Lietuvos.

Vienas iš jų – Dainius Paldavičius – šiuo metu Norvegijos kalėjime atlieka penkerių metų laisvės atėmimo bausmę už nusikaltimą, susijusį su narkotikais. Jį bus bandoma apklausti nuotoliniu būdu.

Kito – Ramūno Pakutkos – nepavyko atvesdinti ir policijai. Pareigūnai pranešė teismui, kad nepavyko nustatyti jo buvimo vietos. "Nuimkite draudimą bendrauti su juo ir aš jį rasiu!" –  siūlėsi į pagalbą M.Mažeika. Jis teigė žinantis, kad ir R.Pakutka – užsienyje, iš kurio grįš ne anksčiau kaip vasarą.

Aštuonis kartus teistas M.Mažeika duoti parodymus ikiteisminio tyrimo metu atsisakė. Tačiau, stojęs prieš teismą, jau buvo linkęs papildyti net kai kurių liudytojų parodymus. Beveik visais atvejais jis buvo linkęs akcentuoti, kad tą lemtingą vakarą kartu su juo buvo ir jau minėtas R.Pakutka, kurį iš policijos pateiktų nuotraukų atpažino ir teisme liudijęs jo draugės, atsisakiusios suteikti tąnakt pastogę, sūnus.

42-ejų M.Mažeika kaltinamas ne tik devyneriais metais jaunesnio I.Laškevičiaus nužudymu ir automobilio, kuriuo pervežė jo palaikus, sunaikinimu visuotinai pavojingu būdu, bet ir policijos pareigūnų papirkimu. M.Mažeika linkęs prisipažinti tik davęs policininkams, konstatavusiems eilinį jo Kelių eismo taisyklių pažeidimą, 50 eurų kyšį. "Dėl kitko esu nekaltas", –  teigė teisiamasi po kaltinamojo akto paskelbimo ir pareiškė, kad duos parodymus tik po visų liudytojų.

NASA šešėlis

I.Laškevičius buvo nužudytas po trijų dienų, kai M.Mažeikai buvo diagnozuota sunki onkologinė liga, dėl kurios jis nuosprendžio laukia būdamas laisvėje. Į šią jis buvo paleistas už 20 tūkst. eurų užstatą.

Tačiau, anot kai kurių šio teismo proceso dalyvių, M.Mažeikai diagnozuota liga kažkodėl paūmėja pamačius žiniasklaidos atstovus. Esą, kol jų nėra teismo salėje, jis atrodo sparčiai sveikstantis. Tačiau, vos pasirodžius žiniasklaidai, vėl tampa sunkiu ligoniu, tegalinčiu sėdėti užsikniaubus ant stalo.

Prieš dvejus metus M.Mažeikai diagnozuota viena iš aršiausių šios ligos formų tapo jo skydu ir susiklosčius kitoms iškalbingoms situacijoms. Pavyzdžiui, per pastarąjį teismo posėdį, nepaisant to, kad jis dar nėra davęs parodymų, bylą nagrinėjantis teisėjas Gytis Večerskas jau palaimino beveik dviejų savaičių M.Mažeikos išvyką į Angliją – esą gydytis.

O planuojant tolesnius posėdžius, teisiamasis prabilo ir apie kitus savo planus, susijusius su užsieniu. Esą birželį–liepą jis  greičiausiai jau gydysis vienoje labai rimtoje Norvegijos klinikoje, susijusioje su NASA (JAV valstybine agentūra, atsakinga už visas nekarines kosmoso tyrimo programas – aut. past.).

M. Mažeika ir advokatas R.Girdziušas/ Vilmanto Raupelio nuotr.

I.Laškevičiaus našlė prašo priteisti iš M.Mažeikos ne tik vyro laidotuvių išlaidas, bet ir po 45 tūkst. eurų moralinį atlygį jai bei sūnui, kuriam tėvo žūties valandą nebuvo nė dvejų metų. Ir – dar po 200 eurų kas mėnesį – pastarajam išlaikyti, kol šis baigs mokslus.

Suveikė pražūtingas kokteilis?

Jokio apčiuopiamo I.Laškevičiaus nužudymo motyvo teisėsaugininkams nustatyti nepavyko. Po M.Mažeikos sulaikymo teužsiminta, kad tai greičiausiai per ilgai ne tik su alkoholiu, bet ir su psichotropinėmis medžiagomis švęstų Velykų padarinys.

I.Laškevičiaus našlė teismui teigė siejanti vyro nužudymą su mįslinga byla, iškelta po kažkokio įvykio M.Mažeikos namuose. Po jo pastarasis buvo pripažintas nukentėjusiuoju, o jos vyras – kaltinamuoju, nors esą tik buvo ten, bet nieko nedarė. O prieš pat savo žūtį jis jau buvo tapęs tik liudytoju.

Nužudytojo našlei paklausius M.Mažeikos, kas tada atsitiko, teisiamasis atsakė, kad buvo apšaudytas. Tačiau tikino, kad jo santykiams su nukentėjusiosios vyru tai neturėjo jokios įtakos.

Anot I.Laškevičiaus našlės, vyras jai buvo apibūdinęs M.Mažeiką kaip keistą neprognozuojamą žmogų – dėl to šis ir turėjo Asilo pravardę. Tačiau vis tiek kažkodėl su šiuo draugavo, nors kurį laiką, jau po minėto mįslingo įvykio, jiedu ir buvo susipykę. O tą lemtingą vakarą vyras buvo pažadėjęs M.Mažeikai parvairuoti iš Vilniaus šio automobilį. Paskambinus po poros valandų, jis telefonu jau neatsiliepė. O dar po valandos šis buvo išjungtas. Vyrui negrįžus iki ryto, ji prašiusi, kad šio draugai paskambintų M.Mažeikai, bet pastarasis jiems taip pat neatsiliepė.

Teisėsaugininkai nustatė, kad M.Mažeika jam inkriminuojamo nusikaltimo išvakarėse svečiavosi Vilniuje, iš kurio grįžo su taksi, nes dėl girtumo vairuoti BMW, su kuriuo ten nuvyko, jau nebegalėjo. Kitą dieną jis paprašė Kaune draugų, kad šie padėtų parvairuoti iš Vilniaus automobilį. Tarp jų buvo ir I.Laškevičius. Tačiau vyrai į Vilnių taip ir neišvažiavo, nes pakeliui užsuko į parduotuvę. Girtauta ir važinėta po visą Kauną apie keturias valandas.

Anot I.Laškevičiaus našlės, jos vyras buvo gana karšto būdo. Tačiau išprovokuoti jį vien žodžiais buvo sudėtinga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Siaip tai,nusikalteliai dirba savo darbus,o policija,savo darbus.Jei nebutu nusikalteliu,ka policija dirbtu? o teisejai irgi savo darba dirba,juk ne piniguose laime,bet ju kiekyje...

Gazele

Gazele portretas
Oi ištvirkelis tas Mažeika :D

kaip jam leista is vaziot .mistika.

kaip jam leista is vaziot .mistika. portretas
Teisejas humaniskas.policija gaudo .o teisejei laimina zudiku norus.kaunas stebukligu teiseju mestas
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių