Quantcast

Advokatė: įtariama D. Kedžio bendrininkė turi būti išteisinta

  • Teksto dydis:

Įtariamos Drąsiaus Kedžio bendrininkės Eglės Barauskaitės gynėja sako, kad jos klientė turi būti išteisinta dėl kaltinimų kurstymu ir padėjimu nužudyti.

Vilniaus apygardos teismo posėdyje pirmadienį advokatė Inga Blaževičienė kalbėjo, kad kaltinamasis aktas yra ydingas, byla su šiuo kaltinamuoju aktu turi būti grąžinta prokurorui, arba teismas turi priimti išteisinamąjį nuosprendį.

Kaltinimai E.Barauskaitei susiję su mestais įtarimais Drąsiui Kedžiui – esą ji padėjo D.Kedžiui nužudyti teisėją Joną Furmanavičių ir Violetą Naruševičienę. Gynėja sako, kad bendrininko veiksmai teisiškai turi būti įvertinti tik tada, kai išspręstas nusikaltimo vykdytojo atsakomybės klausimas.

„Kaltinimas mano ginamajai pareikštas nepagrįstai. D.Kedys yra miręs, tik nustačius, kad D.Kedys nužudė ar rengėsi nužudyti, būtų galima spręsti dėl atsakomybės, procesas E.Barauskaitės atžvilgiu yra neįmanomas“, – sakė advokatė I.Blaževičienė.

Ji sako, kad mirus D.Kedžiui, teismai negali nagrinėti jo bylos, nes teismai anksčiau yra išaiškinę, kad procesas, kai asmuo yra miręs, gali vykti tik reabilituojančiais pagrindais. Šiuo atveju teismas neturi teisės konstatuoti, kad D.Kedys padarė nusikalstamą veiką.

„Nėra tokio įstatymo kuris leistų teisti ir nuteisti mirusįjį“, – sakė gynėja.

Advokatė mano, kad valstybės kaltintojas šioje byloje pažeidė nekaltumo prezumpciją, ėmėsi teisėjo vaidmens teigdamas, kad dabar miręs asmuo šaudė iš pistoleto su duslintuvu.

I.Blaževičienė stebėjosi, kad jos klientei inkriminuojamas pritarimas D.Kedžio sumanymams, nes pritarimas nėra priskiriamas prie nusikalstamų veikų, be to, nėra objektyvių ir neginčijimų duomenų, kad kaltinamoji pritarė Kedžio veiksmams.

„Iš Kauno į Vilnių vežė D.Kedį susitikti su M.Žalimu – kas šiuose veiksmuose nusikalstamo? Be to, E.Barauskaitė sako, kad mašiną vairavo D.Kedys. Tikslas kelionės buvo M.Žalimo vaiko sveikinimas“, – stebėjosi gynėja.

Šioje byloje kaltinimai yra pareikšti ir Raimundui Ivanauskui.

Abiem kaltinamiesiems prokuratūra siūlo teismui skirti aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmes. R.Ivanauską, kuris serga sunkia ir nepagydoma liga, prokuroras Redas Savickas siūlo atleisti nuo bausmės. Tuo metu E.Barauskaitei siūloma skirti realią laisvės atėmimo bausmę.

Prokuroro siūloma aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė yra minimali įstatymo bausmė už šiems asmenims inkriminuotus nusikaltimus.

Prokuratūros duomenimis, kauniečiai R.Ivanauskas ir E.Barauskaitė kaltinami kurstę padaryti labai sunkią nusikalstamą veiką – D.Kedį raginę 2009 metų rudenį nužudyti teisėją Joną Furmanavičių, Violetą Naruševičienę, Laimutę Stankūnaitę ir Andrių Ūsą.

Jie kaltinami dar ir tuo, kad planuojant rengiamų nužudymų detales, davė patarimų dėl nužudymų eigos, rado galimą bendrininką, kartu su D.Kedžiu aptarinėjo slapstymosi vietas bei atsitraukimo kelius, policijos darbuotojų suklaidinimo taktiką, dalyvavo užtikrinant D.Kedžio slapstymąsi po jo planuojamų nužudymų. Anot prokuratūros, R.Ivanauskas ir E. Barauskaitė dalyvavo išbandant nužudymuose numatytą naudoti pistoletą su garso slopintuvu bei neperšaunamas liemenes.

„Neprisipažįstu – melas, nesveikas baisus melas“, – apie kaltinimus yra kalbėjęs R.Ivanauskas.

E.Barauskaitė yra sakiusi, kad kaltinimus supranta, tačiau kalta neprisipažįsta, mano, kad „tai – absurdiški dalykai“.

D.Kedys įtariamas nužudęs J.Furmanavičių ir V.Naruševičienę. Vėliau ir jis, ir A.Ūsas, prokuratūros duomenimis, žuvo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JO

JO portretas
Vyksta epochos cirkas, kurį pradėjo Lietuvos teisėsauga.kai kieno užpakalį ir po 10 metų suras.

NAGI

NAGI portretas
Ilgai laukia dar palauksit ilgokai Venckienės iš Amerikos. Pirma teks įrodyti Amerikos teisėsaugai dėl ko jos reikalaujama. Greičiau jau mūsų teisėsauga bus išaiškinta kas organizavo tą persiokiojimą.

Virgai

Virgai portretas
Palauk venckienės, kai ją atvilks iš Amerikos, sužinosi kas visko režisierius. Beje, protingi jau seniai suprato, o jūsų smegenėlės taip ir liko padžiautos ant tvoros, nes budelių parankinius bandote nekaltais avinėliais paversti.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių