Quantcast

Zoologijos sode miegos 101 vėžlys

Lietuvos zoologijos sodo darbuotojai žiemos miegui ruošia 101 balinį vėžlį. Šie gyvūnai pabus po maždaug keturių mėnesių.

Žiemos miegas

73 vėžliai buvo paimti iš gamtos ir vasarą vėl bus ten grąžinti, o 28 vėžliai laikomi pačiame sode. Migdymo procesas užtrunka. Vėžlius žiemai specialistai pradėjo ruošti dar lapkritį.

Balinius vėžlius migdo tik Lietuvos, Latvijos ir dalies Lenkijos gyvūnų mylėtojai.

„Kolegos iš Prancūzijos nesupranta, kodėl to reikia, nes pas juos vėžliai nežiemoja. Pas mus vėžliams reikia miegoti žiemos miegu, nes kitaip yra rizika neišgyventi“, – tikino Šaltakraujų gyvūnų skyriaus vedėja Alma Pikūnienė.

Ji pasakojo, kad iš pradžių palaipsniui pradedama mažinti vandens temperatūra bei fotoperiodas. Šilumos kiekį sumažinus iki 16-17 laipsnių, vėžlius nustojama maitinti, nes jiems miegant būtina, kad jų virškinimo traktas būtų tuščias. Kitu atveju maistas suvirškintas nebus ir vėžliai žiemos neištvers.

Ketvirtadienį baliniai vėžliai perkelti į nuolatinę žiemojimo vietą. Čia sudėtose dėžėse vėžliai praleis nuo 12 iki 14 savaičių. Darbuotojai nuolat prižiūrės roplius bei dar mažins temperatūrą, kol ji pasieks 6 laipsnius šilumos.

„Ir gamtoje vėžliai žiemoja tokiose vietose, kurios neužšąla. Jei būna minusinė temperatūra, vėžliai žūsta. Jie žiemoja kiek kitaip nei meškos – kartais prasimerkia, šiek tiek paplaukioja ir vėl užmiega“, – aiškino A.Pikūnienė.

Ji tikino, kad žiemos miego metu vėžliams reikalinga tyla, tačiau darbuotojai lopšinių nedainuoja – vėžliai patys užmiega.

Susidūrė su  problemomis

Šaltakraujų gyvūnų skyriaus vedėja pasakojo, kad ruošiantis balinių vėžlių žiemojimo periodui teko ne tik ieškoti rūsio, kuriame jie galėtų miegoti, bet taip pat ir spręsti, kaip palaikyti tinkamą temperatūrą.

„Mes net negavome originalaus kondicionieriaus, kad palaikytų tokią šilumą. Visi pritaikyti aukštesnei pliusinei temperatūra, nes arba tokio nėra, arba kainuoja dešimtis tūkstančių, kurių mes neturime. Todėl atradome firmą, kuri iš užsienio užsakė termorelę ir kondicionierių perdarė pagal mūsų prašymą“, –sakė A.Pikūnienė.

Nykstanti rūšis

Baliniai vėžliai pripažinti kaip nykstanti rūšis, todėl yra įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą. 2011 metais visoje šalyje tokių roplių buvo tik apie 400, tačiau dabar populiacija gerokai padaugėjo, nes Lietuvos zoologijos sodas apsiėmė auginti vėžlius ir vėliau juos paleisti į laisvę.

„Ekologai pastebėjo, kad laisvėje vėžliai pradėjo neišgyventi, todėl mes vykstame į jų vietas, renkame išmėtytus kiaušinius, prižiūrime mažylius ir kai jie sustiprėja, paleidžiame atgal į gamtą tose vietose, kuriose paėmėme kiaušinius“, – kalbėjo vyresnysis zoologas Jonas Šimkus.

Per trejus metus zoologijos sodo darbuotojai į laisvę paleido apie tris šimtus balinių vėžlių. Tikimasi, kad pavyks padidinti vėžlių populiaciją visoje Lietuvoje, o ne tik tam tikruose regionuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Nesupratau, ar vėžlius žiemai visus surenkate peržiemoti, ar kai kuriuos paliekate?. O kaip su tais, kuriuos paliekate?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių