Quantcast

Žiema įgauna pagreitį: kurie keliai bus valomi pirmiausia?

Prasidėjus žiemos sezonui ir kylant diskusijoms dėl kelių priežiūros Lietuvoje, pateikiame atsakymus, kokia tvarka valomi šalies keliai ir kam teikiamas prioritetas.

Nuolatinė priežiūra

Lapkritį buvo įvykdyta reorganizacija – vienuolika valstybės įmonių, prižiūrinčių kelius, sujungtos į vieną "Kelių priežiūra". Šis sprendimas leidžia užtikrinti, kad veikla būtų organizuojama nuosekliai visame Lietuvos kelių tinkle.

"Kelių priežiūra tiek technologiniu, tiek organizaciniu požiūriu visiškai priklauso nuo oro sąlygų. Siekiant užtikrinti saugumą kelyje pirmiausia kruopščiai renkama ir tikrinama informacija iš Kelių oro sąlygų informacinės sistemos (KOS) stotelių, iš kelio stebėjimo kamerų, "Kelių priežiūros" budinčiųjų tarnybų ir Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos. Visa gauta informacija apibendrinama ir ja remiantis atliekami prevenciniai barstymai – šiemet jų daugiau nei įprastai", – pasakoja VĮ "Kelių priežiūra" vadovas Darius Aleknavičius.

Pasak įmonės vadovo, kelininkų darbas prasideda prieš 4 val. – vyksta parengiamieji darbai: naudojantis specialia technika yra tikrinami keliai, fiksuojama jų būklė, informacija tikrinama ir virtualioje erdvėje. Tuomet organizuojama kelių priežiūra. Kai kuriuose padaliniuose darbas vyksta visą parą.

"Visos regioninės įmonės dar prieš žiemos sezoną ėmėsi nuodugnios sniego valytuvų, druskos barstytuvų ir kitų mechanizmų patikros, tvarkymo, parengė budėjimo grafikus, derino naujus maršrutus. Darbai koordinuojami taip, kad kelių priežiūros procesas nenutrūktų. Kelininkai gerai žino apie savo regiono silpnąsias vietas ir kur kokie pavojai tyko, todėl šios vietos nuolat stebimos, priklausomai nuo oro sąlygų vykstama į tas vietas tikrinti realios situacijos. Darbo grafikai derinami su padaliniais, kaimyninių rajonų tarnybomis, kad vairuotojai dėl kelių dangos priežiūros, esant vienodoms oro sąlygoms, nepajustų skirtumų, kirtę rajonų ribas. Žiemos tarnybos budėtojai budi visa parą", – teigia D.Aleknavičius

Skirtingi lygiai

Lietuvos valstybinės reikšmės keliai, atsižvelgiant į eismo intensyvumą bei svarbą, yra suskirstyti į magistralinius, krašto ir rajoninius kelius. Kadangi nuo visų prižiūrimų kelių vienu metu nuvalyti sniegą ir juos pabarstyti nėra galimybių, žiemos priežiūros darbai skirstomi į priežiūros lygius (I, II ir III) pagal kelių svarbą.

Pirmiausia valomi ir barstomi didžiausio eismo intensyvumo keliai, t.y. tvarkomi I ir II priežiūros lygių magistraliniai keliai. Baigus darbus šiuose keliuose, tvarkomi I, II ir III priežiūros lygio krašto keliai. Baigus darbus krašto keliuose, tvarkomi I, II ir III priežiūros lygio rajoninės reikšmės keliai.

"45 proc. kelių yra valomi ir barstomi, 55 proc. – valomi. Magistraliniai, rajoniniai ir krašto keliai barstomi natrio chloridu, natrio bei kalcio chloridų mišiniu ir frikcinėmis barstomosiomis medžiagomis. Žiemai įsibėgėjus, esant storesniam sniego sluoksniui, apledėjusi žvyro danga yra šiaušiama specialiomis frezomis, kad būtų padidintas kelio dangos ir ratų sukibimas. Per parą į Lietuvos kelius išvažiuoja apie 290 technikos, skirtos barstyti, valyti kelius, vienetų. Per pastaruosius mėnesius jau išbarstėme per 23 tūkst. tonų druskos. Magistraliniuose keliuose A5 ir A8 ("Via Baltica") ir A1 (Vilnius–Kaunas–Klaipėda) darbai vykdomi visą parą – tai patys pavojingiausi ir sudėtingiausi ruožai", – kalba VĮ "Kelių priežiūra" vadovas.

Atsakomybė ir vairuotojams

Po kelininkų atlikto tyrimo metu Lietuvos keliuose užfiksuoti 174 pavojingi ruožai, kurių bendras ilgis beveik 413 km. Magistraliniai keliai sudaro 1 750 km, krašto – 4 927 km, rajoniniai – 14 586 km. 7 170 km kelio dengia žvyras.

Vairuotojams reikėtų atminti, kad šlapia kelio danga yra savaime slidi, todėl reikia pasirinkti saugų greitį – nebūtina važiuoti maksimaliu leistu greičiu. Be to, vairuojant žiemą reikėtų vengti staigių vairo judesių. Pavojingais kelio ruožais laikomi tiltai, viadukai, sankryžos, įvažos į pagrindinius kelius, miško proskynos, viešojo transporto stotelės, rajoniniai keliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietė

Kaunietė portretas
šiek tiek pakentekit tuoj sniegas tuoj ištirps !!!

piktoji

piktoji portretas
o kaip su saligatviais? pav. Dainavos raj.?preita sest. Partizanu g. patyriau koju trauma vien del nebarstyto saligatvio!!!! ir taip kiekvienais metais-pravaziuoja, nusluoja, o apacioj slidu, ner kur kojos padet, tenka eiti sunu apkakotais pakrasciais!!!! tas pats ir prie namu!!

Pirstukas

Pirstukas portretas
Prie savivaldybes !!!!!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių