Quantcast

V. Liaudanskaitė-Vaitkevičienė: muzika ugdo žmogų (Metų kaunietės finalas)

  • Teksto dydis:

"Metų kaunietės" finalas tęsiasi. Kviečiame palaikyti finalo dalyves ir išrinkti nugalėtoją. Pristatome dar vieną finalo dalyvę.

20 VITA LIAUDANSKAITĖ-VAITKEVIČIENĖ – dirigentė, vargonininkė, pedagogė, sakralinės muzikos specialistė, giesmių ir dainų autorė, renginių organizatorė, Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos ir šv.Cecilijos chorų vadovė, Marijos Radijo muzikos redaktorė. Ji buvo muzikos meno vadovė ir vyriausia dirigentė per popiežiaus Pranciškaus aukotas šv.Mišias Kauno Santakoje.

"Metų kaunietės" projekto finalo dalyvė džiaugiasi, kad Kaune tiek daug kūrybingų ir darbščių žmonių, ir visi jie verti padėkos.

"Metų kaunietės" projektą ji vadina išskirtiniu. "Akcentuojamas ne laikinas grožis, bet per tam tikrą moterų veiklos sritį atkreipiamas dėmesys į įvairias profesijas, per kurias galima padėti kitiems žmonėms atrasti kelią į tikrą, paremtą dvasinėmis vertybėmis grožį", – džiaugėsi kaunietė.

Moteris mano, kad didžiulis kauniečių palaikymas šiuose rinkimuose yra susijęs ne vien tik su jos asmeninėmis pastangomis, talentu. "Išreikšto žmonių palaikymo nesisavinu tik sau – džiugu, kad rūpi kultūra, muzika, o šiuo atveju kalbama ir apie sakralią muziką. Negaliu išskirti vienos savo veiklos kaip prasmingiausios, nes visos yra susijusios ir papildo viena kitą. Tačiau 2018-ieji buvo tikrai išskirtiniai, ir ne tik man – popiežiaus Pranciškaus vizitas Lietuvoje palietė daugelio žmonių širdis ir paskatino veikti. Organizuodama muzikinį vyksmą programai Kauno Santakos parke, galėjau sujungti 20 metų profesinę patirtį tarnaudama Kauno arkikatedroje bazilikoje su dar neįgyvendintomis muzikinėmis idėjomis. Jeigu mano veiklos rezultatai atnešė prasmingų vaisių, džiaugiuosi, ir už visa tai esu dėkinga savo Tėvams (šiuo metu jau esantiems Amžinybėje), visiems nuostabiems kūrybiniams bendrakeleiviams ir manimi pasitikinčiais žmonėms. Norėčiau nenuvilti jų ir ateityje", – dėstė finalo dalyvė, save pristatanti muzikante, dirigente, besigilinančia į sakralios muzikos sritį.

Vargonų muzikos aidą suvokiu kaip man suteiktą šansą tuos gražius vidinius potyrius sudėti į visą savo profesinę, kūrybinę veiklą.

Dažniausiai naudojami jos instrumentai – žmogaus balsas ir gebėjimas įsiklausyti. "O šiais instrumentais tinkamai groti įmanoma tik radus kelią į žmonių širdis ir neuždarant savosios", – mintimis dalijosi V.Liaudanskaitė-Vaitkevičienė ir pridūrė, kad muzika yra menas, galintis ugdyti žmogų, o bažnytinėje muzikoje susijungia du elementai – muzikinis bei tikėjimo, todėl ji kiekvieną žmogų paliečia savaip ir labai asmeniškai.

Sakrali muzika ją žavi savo įsipareigojimu, kad "muzikinis garsas turi įprasminti tekstą, kuris žmogui padėtų įsisavinti vilties žinią". "Juk iš Dievo gavęs viltį žmogus nebijo mylėti ir nori kurti grožį", – teigė V.Liaudanskaitė-Vaitkevičienė.

Jai didžiulė laimė yra matyti smalsų mokinį, ryžtingą studentą ar garbaus amžiaus žmogų, norintį tobulėti. "Gera stebėti, kaip plečiasi kito žmogaus muzikos žinios, kaip savimi nepasitikėjęs ir kadais neišdrįsęs muzikuoti pradeda dainuoti, o galiausiai – skambantį rezultatą geba padovanoti kitiems", – pasakojo moteris. Užsiimdama plačia kūrybine veikla ji įrodo, kad gyvenime galima daug ką suspėti nuveikti, reikia tik noro, pastangų ir mylinčių artimų žmonių.

"Dirbdama Marijos radijuje turiu galimybę ne tik kalbinti klausytojus eteryje skambančiais muzikos įrašais, bet ir sutikti daug įdomių žmonių, kurių profesinės žinios bei dvasinė patirtis praturtina ir mane", – džiaugėsi muzikantė.

Iššūkiai, su kuriais neretai susiduria, V.Liaudanskaitei-Vaitkevičienei patinka. "Popiežiaus Pranciškaus pasitikimui Kaune reikėjo sukurti iškilmingą muzikinę nuotaiką ir pasiruošti giedoti šv.Mišiose. Norėjau, kad Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiu besidžiaugiantys tautiečiai Šventajam Tėvui padovanotų kuo daugiau lietuviškos muzikos akordų. Tai buvo didžiausias kūrybinis įsipareigojimas, paskatinęs sutelkti visas jėgas. Šis iššūkis suteikė ne tik patirties, bet ir dovanojo ypatingą dovaną – draugystę su choristais, muzikais ir visa organizacine komanda", – pasakojo kaunietė.

Paklausta apie įtaką kūrybinei veiklai, V.Liaudanskaitė-Vaitkevičienė prabilo apie Kauno grožį apskritai. "Gyvenu gamtos apsuptame Marvelės rajone, o mano darbovietės ir repeticijų salės yra pačioje Kauno širdyje – Senamiestyje, kuris mane labai įkvepia. Galimybę kiekvieną dieną žingsniuoti Kauno miesto istoriją menančiu Senamiesčio grindiniu, matyti daug architektūros šedevrų, gėrėtis miesto rotušės elegancija ir per praviras bažnyčių duris girdėti vargonų muzikos aidą suvokiu kaip man suteiktą šansą tuos gražius vidinius potyrius sudėti į visą savo profesinę, kūrybinę veiklą", – kalbėjo pretendentė į "Metų kaunietė" titulą.


Finalinis balsavimas tęsiasi iki kovo 5 d.

Kovo 6–7 d. susumuosime rezultatus, o kovo 8 d. šventiniame renginyje, kuris vyks Kauno valstybiniame muzikiniame teatre, paskelbsime Metų kaunietę bei pagerbsime visas finalo dalyves. 

BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite, užpildykite specialų kuponą ir siųskite jį adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas; arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis. Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKN XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 euras. SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gerai ja žinanti

Gerai ja žinanti portretas
Neapsirikit žmones po šiuo veideliu slypi didelè gyvatė ji nenusipelno šio apdovanojimo ji nieko del žmoniu nepadare tik pakenkė. Balsuokit kas tikrai nupelnė.

Choristė

Choristė portretas
Iš tiesų atsidavusi , pasišventusi savo pašaukimui moteris. Ir puiki kaip žmogus - laikosi duoto žodžio, kukli, paprasta, sugebanti įsiklausyti , patarti, suprasti , atjausti...Sėkmės!

bosas

bosas portretas
labai jau nereali, jaunos panelės nuotruka. Sunku net pažinti. Sekmės.....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių