Quantcast

„Vilijos“ baseine neįgalieji nepageidaujami?

Po rekonstrukcijos "Vilijos" baseinas bus pasiekiamas ne visiems. Taip tvirtina neįgaliųjų atstovai, kurių teigimu, įrengtas keltuvas neatitinka reikalavimų. Baseinas problemų nemato.

Pakeitė projektą

Į "Kauno dieną" kreipėsi negalią turinčių žmonių atstovai ir papasakojo, su kokia problema susiduria naujai rekonstruotame "Vilijos" baseine, įsikūrusiame Vilijampolėje. Žmonės, nejudinantys ar sunkiai judinantys kojas ir rankas, negali patekti į šį baseiną, nes jis įrengtas ne pagal reikalavimus. Sunkią fizinę negalią turintys žmonės važinėja su elektriniais neįgaliojo vežimėliais, todėl ant naujai įrengto keltuvo tiesiog netelpa.

"Pagal projektą buvo numatyta įrengti vertikalų keltuvą, kuris išsiskirtų į dvi zonas – vyrų ir moterų. O dabar yra įrengtas kito tipo keltuvas. Elektromobilus neįgaliojo vežimėlio tarpas tarp ratų yra platesnis, o ir pats vežimėlis – sunkesnis, todėl įrengtas keltuvas neatitinka reikalavimų. Dėl tokių projekto pakeitimų sunkią fizinę negalią turintiems žmonėms durys į baseiną užsidaro", – stebėjosi Lietuvos žmonių su negalia aplinkos pritaikymo asociacijos vadovas Artūras Romualdas Zumaras.

Sukėlė nerimą

Jis nežinojo, kodėl buvo pakeistas projektas ir apribotas kai kurių asmenų patekimas į baseiną. A.R.Zumaras pastebėjo, kad, priduodant objektą valstybinei komisijai, jų asociacija nepasirašys tol, kol nebus įrengtas vertikalus keltuvas. Tai garantuotų patekimą į baseiną ir sunkią negalią turintiems  žmonėms.

"Vilijos" baseino rekonstrukcijos darbus atliko bendrovė "Stafas". Buvęs Kauno plaukimo direktorius Šarūnas Mažutaitis taip pat nepasirašė objekto priėmimo akto, nes atlikti darbai neatitiko projekto.

Dėl tokių projekto pakeitimų sunkią fizinę negalią turintiems žmonėms durys į baseiną užsidaro.

Pasikeitus direktoriui, neįgalieji sunerimo, kad naujasis vadovas pasirašys dokumentus ir baseinas bus priduotas valstybinei komisijai. Tai reikštų visišką rekonstrukcijos pabaigą. Kartu liktų ir ne visiems negalią turintiems tinkantis keltuvas.

Nieko nekeis

"Vilijos" baseino vadovai bando įtikinti, kad keltuvai atitinka visus reikalavimus.

"Esu girdėjęs, kad keltuvo platforma yra šiek tiek per maža, kad ji atitiktų visus reikalavimus. Tačiau negali griauti pagrindinės sienos dėl kelių centimetrų. Nesu specialistas, bet projektuotojai, statytojai, savivaldybės atstovai žiūrėjo, viską derino, tad turėtų tikrai viskas būti gerai. Man atrodo, kad dabar įrengti keltuvai yra tikrai šiuolaikiški. Jie tvirtinami prie laiptų turėklų, atsilenkia ir užkelia neįgalųjį į viršų, -– kalbėjo "Vilijos" baseino direktoriaus pavaduotojas Erikas Skyrius. – Projekto priėmimas vyks artimiausiu metu, tad specialistai galės įvertinti, ar viskas atitinka reikalavimus."

Šiuo metu keltuvai įrengti vestibiulyje, galima pasikelti į drabužines, dušus ir trečiąjį aukštą. "Vilijos" baseinas iš Kūno kultūros ir sporto departamento gavo finansavimą dar vienam keltuvui įrengti. "Liepos ir rugpjūčio mėnesį įrengsime keltuvą, skirtą neįgaliesiems įkelti į baseiną", – sakė E.Skyrius.

Skirta solidi suma

"Kauno diena" primena, kad Vilijampolėje įsikūrusio "Vilijos" baseino renovacija prasidėjo dar 2013-aisiais.

Atnaujinti dušai, tualetai, drabužinės. Atsirado sutvarkytas medicinos kambarėlis. Praėjusiais metais baigta pagrindinio fasado apdaila, trečiame aukšte įrengta sporto salė, rekonstruotas pirmas aukštas, kuriame yra metodinis ir trenerių kabinetai, drabužinė, vestibiulis ir tualetas. Sutvarkyta ventiliacijos sistema.

Kūno kultūros ir sporto departamentas "Vilijos" baseino pertvarkoms skyrė beveik 145 tūkst. eurų, o miestas šiam projektui skolinosi daugiau kaip 1,34 mln. eurų.


Šiame straipsnyje: Vilijos baseinasneįgalieji

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Jei visa tai naujai įrengta-tada belieka tik atsiprašyti ir pasidžiaugti,kad galėsim ten apsilankyt.

Lina

Lina portretas
Apsidžiaugiau,kai šalia vyrų ir moterų tualetų jau yra įrengtos atskiros patalpos neįgaliesiems.Manau,ir baseinuose turėtų būti tokia rūbinė ir dušas.Ką daryt skirtingų lyčių neįgaliajam ir padėjėjui?Autistui netinka,net jei baseino personalas sutiktų jį perrengti nuprausti pervesti...autistas turi priprasti ir pažinoti žmogų...Sakysit,daug norim?..galbūt.Bet norėti juk nedraudžiama...nei cinamono,nei baseino...

Lina

Lina portretas
Turiu sūnų autistą.Jam jau 23 metai.Kol buvo mažas,jam labai patikdavo maudytis.Dažnai eidavom į baseiną.Tačiau kol buvo mažas.Vaikui paaugus visi baseinų lankymai pasibaigė.Dėl paprastos priežasties.Jei žmogus yra neįgalus-ar fizinė,ar proto negalia,ir jam reikalingas pagalbininkas-neišspręstas klausimas-jei pagalbininkas ir neįgalusis yra priešingų lyčių-kurioje rūbinėje persirengti ir į kuriuos dušus eiti.Jei vesiuos į moterų rūbinę 23metų vaikiną,kaip jaustis moterims?Ar man su juo eiti į vyrų dušus?Nes žmogui reikalinga pagalba,jis vienas nesugeba susitvarkyt .Jei žiūrėt su jumoru-yra variantas man pasirinkti vyrišką lytį...Tai va ir nustojom lankyti baseinus...Dar kurį laiką buvau įsigudrinusi prašyti ir baseino darbuotojai leisdavo mums abiems persirengti žaidimų kambario tualete,paskui per bendras patalpas apsisukus rankšluoščiais ir užmetus vaikui rankšluostį ant galvos per moterų dušus skubėdavom į baseiną.Bet sūnui augant pavargau nuo šitokių bėgiojimų...
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių