Quantcast

Vienybės aikštės skandalas: už teigiamą kauniečių nuomonę – 20 eurų

Kaune kilo dar negirdėtas skandalas. Už viešai išreikštą teigiamą nuomonę apie koncerno SBA įmonės "Urban Inventors" vystomą Vienybės aikštės projektą, siūlytas 20 eurų atlygis.

Nuomonė už 20 eurų

Vakar savivaldybės mažojoje salėje verslininkai ketino surengti Vienybės aikštės pristatymą, tačiau kilus skandalui jis buvo atšauktas.

Dar renginio išvakarėse "Facebook" vartotojai atskleidė, kad į šią diskusiją ieškoma žmonių, kurie už 20 eurų užduotų tinkamus klausimus ir viešai salėje reikštų pritarimą.

Koncerno SBA įmonė šiam renginiui surengti buvo pasamdžiusi reklamos agentūrą "Partizanas". Būtent šios bendrovės atstovai ir siūlė atlygį.

"Ateikite į renginį šiek tiek anksčiau. Atvykę galėsite apsitarti, ką kas komentuos/klaus. Dėl apmokėjimo klausimų kreiptis per FB į Karolis Butkevičius. Jis sutvarkys finansinius reikalus iš "Partizano" pusės". Primenu, kad jūsų rolė – atvykti į renginį, išklausyti pristatymą, užduoti klausimų ir teigiamai sureaguoti", – taip privačiame pokalbyje socialiniame tinkle "Partizano" atstovai aiškino apie Vienybės aikštės rekonstrukcijos projekto teigiamos nuomonės formavimo taisykles.

Šiuos "Partizano" darbuotojos Julijos pokalbius socialiniame tinkle paviešino kaunietis Rokas Laurinaitis. Įrašas žaibiškai paplito. Žmonės piktinosi, kad tokiais būdais siekiama sudaryti klaidingą įspūdį, kad kauniečiai vieningai pritaria vienos svarbiausių miesto aikščių projektui.

Griežtai atsiribojo

Į kilusį skandalą griežtai sureagavo ir Kauno savivaldybės atstovai, patikslinę, kad jie nebuvo šio renginio organizatoriai, o tik suteikė patalpas.

"Užbėgant spekuliacijoms už akių griežtai atsiribojame nuo šios situacijos. Vienintelis dalykas, mus siejantis su šia situacija, yra tai, kad pristatymas vyks Kauno savivaldybės patalpose. Projektą vykdo ir pristatymu rūpinasi "Urban Inventors", kurie į renginio organizavimo pagalbą pasikvietė reklamos agentūrą "Partizanas". Pamačius šiuos jų protu nesuvokiamus "tiesioginio marketingo metodus", nedelsiant atšaukiame leidimą rengti šį Vienybės aikštės projekto pristatymą Kauno savivaldybės patalpose", – toks atsakas dar trečiadienio vakarą buvo patalpintas Kauno miesto savivaldybės "Facebook" puslapyje.

(Vilmanto Raupelio nuotr.)

Nieko nežinojo?

"Kauno dieną" Vienybės aikštės projekto vystytojų bendrovės "Urban Inventors" atstovai bandė įtikinti, kad apie bandymus nupirkti palankias nuomones nieko nežinojo ir  juos esą šokiravo "Partizano" naudojama strategija.

Panašu, kad mūsų komunikacijos partneriai, agentūra "Partizanas", skaudžiai suklydo.

"Bet koks bandymas manipuliuoti tomis nuomonėmis diskredituoja pačią pristatymo idėją ir mums yra visiškai nepriimtinas. Panašu, kad mūsų komunikacijos partneriai, agentūra "Partizanas", skaudžiai suklydo", – tikino SBA koncerno Korporatyvinės komunikacijos direktorė Vilija Railaitė.

Anot jos, vėliau bus organizuojamas kitas susitikimas. Tik kur garantija, kad į jį taip pat nebus kviečiami "nuomones reiškiantys už 20 eurų"?

V.Railaitė teigė, kad per 2017 metus "Urban Inventors" organizavo keletą viešų susitikimų su specialistais, architektais ir visuomene, kuriuose buvo pristatomi Vienybės aikštės rekonstrukcijos projekto etapai, galimi sprendimai.

Paaiškinimas neįtikino

Agentūra "Partizanas" socialiniame tinkle išplatino paaiškinimą, kuriuo visą kaltę bandyta suversti vienai jaunai projekto vadovei.

"Jauna projektų vadovė nesugebėjo tinkamai, kritiškai ir adekvačiai įvertinti situacijos ir leido darbinėms ambicijoms bei rezultatų siekimui paimti viršų. Neatsižvelgdama į etinius ir moralinius aspektus, kurie yra pamatinės tiek verslo, tiek visuomenės vertybės", – teigiama išplatintame pasiaiškinime.

Tačiau šis agentūros bandymas manipuliuoti pareiškimu neįtikino kauniečių, kurie įsitikinę, kad visa reklamos agentūros vadovybė ir užsakovai turėjo žinoti apie tokius rinkodaros būdus, nes jauni žmonės nemokėtų pinigų iš savo kišenės.

"Man užkliuvo agentūros pozicija. Jų teigimu, jauna ir ambicinga, nepatyrusi projektų vadovė priėmė tą pokalbiuose matomą sprendimą. Ir apie tai nežino agentūros projektų direktorius ar kažkas? Arba kas rengia pasiūlymus ir tvirtinasi biudžetus su klientu? Čia toliau irgi įdomiai eina viskas. Agentūra palieka visą projektą ir klientą absoliučiai nepatyrusiam (juk dabar ją taip vadina) žmogui ir visiškai nesidomi, kaip jai sekasi, su kokiais iššūkiais susiduria, kaip juos sprendžia. Tikiu, kad Kauno savivaldybė apie šitą komunikacijos išnarą tikrai nežinojo. Tikiu, kad "Urban Inventors" apie "evil plan" ("velnio planą" – red. past.) galėjo nežinoti, tačiau niekaip netikiu, kad apie tai nežinojo "Partizanas", – po reklamos agentūros įrašu komentavo Dovilė T.

"Dar žemiau puolėte kaltindami komandos narę. Pakaktų atsiprašyti ir pasakyti, kad suklydote komunikuodami. Turbūt turite kietą vadovą, o ne lyderį", – rašė kitas socialinio tinklo vartotojas Gerardas S.

Savivaldybė laukia atsakymų į klausimus

Paaiškėjus skandalingiems faktams apie Vienybės aikštės pristatymą, vieni pirmųjų sureagavo Kauno miesto savivaldybės atstovai. Kauno mero patarėjo Tomo Grigalevičiaus teigimu, tokie veiksmai, kai bandoma už pinigus nupirkti nuomonę, yra netoleruotini.

Labai apmaudu, kad ne savo noru buvome įtraukti į tokią nemalonią situaciją, su kuria neturime absoliučiai nieko bendro.

- Kaip savivaldybė vertina tokią situaciją, kad į viešinimo procedūras žmonės kviečiami už pinigus?

- Sužinoję apie tai, buvome priblokšti. Kauno miesto savivaldybė yra diskusijas ir skirtingus požiūrius vertinanti organizacija. Labai apmaudu, kad ne savo noru buvome įtraukti į tokią nemalonią situaciją, su kuria neturime absoliučiai nieko bendro. Sužinoję apie tai, tą patį trečiadienio vakarą atšaukėme leidimą pristatymui naudoti savivaldybės patalpas. Tikimės, kad pristatymą organizavę atsakingi asmenys atsakys į absoliučiai visus visuomenei iškilusius klausimus.

- Ar įtikino koncerno SBA ir "Partizano" atstovų paaiškinimai, kad kalta tik viena jauna vadybininkė?

- Šioje situacijoje yra per daug neaiškumų, kad būtų galima daryti kažkokias tvirtas išvadas. Tikimės, kad visi neatsakyti klausimai bus atsakyti.

- Vienybės aikštės projektas yra laba svarbus miestui. SBA įmonė ir toliau viešins projektą. Kaip užtikrinti, kad į naujas diskusijas nebus kviečiami reiškiantys nuomonę ne už pinigus?

- SBA koncernas yra puikią reputaciją turinti kompanija, kurios skaidrumu ir taikomais etikos standartais neturėjome progos suabejoti. Tikimės ir tikime, kad tolimesni projekto viešinimo etapai bus surengti maksimaliai skaidriai.

Sulaukė nemažai kritikos

Apie Vienybės aikštės projektą jau ne kartą bandyta diskutuoti su visuomene. Paskutinį kartą pristatyti kompiuteriniai vaizdai ir garsiai pareikšta, kad po rekonstrukcijos aikštė pasikeis neatpažįstamai: čia susijungs istorija ir šiuolaikiški sprendimai.

Vis dėlto projektas sulaukė ir nemažai kritikos. Tarp kritikų – ir Nacionalinės premijos laureatas, poetas Kęstutis Navakas:

– Ir ką gauname už tai tame besitvarkančiame ir kultūros perpildytame Kaune? Kuo džiugiausią valdininkų krykštavimą, kad jau šiais metais Vienybės aikštė taps kažkuo panašaus į akvaparką. Ar jie tikrai taip stipriai mišrainių persivalgė, ar kas čia? Net nekaltinu valdininkų, ne jie projektą kūrė, tačiau štai zuikis puikis sukūrė, gal ir pažaisdamas, valdininkas tik brykšt parašiuką ir – turim. Šitaip nesuvokti istorinio, architektūrinio, urbanistinio, pagaliau – žmogiškojo konteksto reikia ypatingų gabumų. Jei jau taip dubaizuojame vieną svarbiausių Kauno vietų, ten šalia visų meldų ir baseinėlių tetrūksta dviejų palmių. Į vieną įkeltume plastikinį Steponą Darių, į kitą – Stasį Girėną, kad būtų išlaikytas ryšys su istorija, tik reikėtų prieš tai nupurkšti akrilais, nes kris iš projekto visumos. Tas primuiluotas pastatas, suvizualizuotas šalia V.Putvinskio gatvės, – dar dar, nors ir tas geriau stovėtų kokiuose Užliedžiuose. Tačiau tai, kas su džiaugsmo putomis ant tarnybinio švarko atlapų pristatoma kaip galima dovana kauniečiams, yra absoliutus helovinas, pereinantis į baltąją karštinę.

(Vilmanto Raupelio nuotr.)



NAUJAUSI KOMENTARAI

K.

K. portretas
Skaudžiai suklydo pasamdę reklamos agentūrą. Nes Lietuvohe tėra keli žmonės su ilgalaike gyventojų įtraukimo į planavimo procesus patirtimi. Ir tai nėra dirbtuvių pravedimas arba vieno svarstymo pravedimas - tai mažų mažiausiai pusę metų iki dviejų metų trunkantis procesas. P.S. aikštės projektas baisus - apue klimato kaitą ir kondicionuotos aplinkos poreikį nehalvota. Apie augančias kritulių apimtis irgi. Reikia daugiau žalių salų ir brandžių medžių - jie atlieka ir kritulių absorbavimo, ir kondicionavimo funkcijas.

Dargyvas

Dargyvas portretas
Tokiu pat būdu sudaromi reitingai galimų prezidentų. Šlykštu, net vemt norisi....Bėgu...

nuom

nuom portretas
Pirmiausia, kas bebūtų daroma, turi būti TOS SRITIES SPECIALISTŲ nuomonė.
VISI KOMENTARAI 72

Galerijos

Daugiau straipsnių