Quantcast

Verslių moksleivių konkurse triumfavo šiauliečiai

  • Teksto dydis:

Nuo inovatyviais sprendimais paremtų išmaniųjų technologijų iki šiuolaikiškų socialinio verslo modelių. Tokį platų verslo idėjų spektrą šią savaitę Kaune pristatė keturios dešimtys moksleivių komandų iš dešimties Senojo žemyno šalių. Visi jie rungėsi dėl pergalės Kaune surengtoje tarptautinėje jaunimo verslumo skatinimo mugėje „Inovatyvus verslas 2018“.

Pastaruoju metu Kaunas turėjo nemažai progų pasidžiaugti rekordinių investicijų atėjimu į miestą. Kartu su didžiaisiais verslo banginiais Kauną pamėgo ir sparčiai auganti bei tobulėjanti ateities verslininkų karta. Trečius metus iš eilės mieste įsisuko tikras jaunimo verslumo skatinimo virusas – tarptautinė mugė „Inovatyvus verslas 2018“. Tokia iniciatyva jau kuris laikas sėkmingai gyvuoja Estijoje, Latvijoje, Austrijoje ir Šveicarijoje. Čia mokiniai pristato verslo idėjas, įgyvendinamas pagal „Junior Achievement“ startuolių programą ir varžosi tarpusavyje dėl versliausiųjų vardo.

Keli šimtai jaunųjų verslininkų ketvirtadienį prekybos centre „Mega“ įrengė savo paviljonus, kviesdami iš arčiau susipažinti su jų sumanymais, užgimusiais mokyklų suoluose. Dėl mugės lankytojų dėmesio konkuravo mobiliosios aplikacijos, saugumo priemonės, grožio ir sveikatingumo industrijos prekės, drabužiai bei aksesuarai, antrinių žaliavų panaudojimo technologijos, naujoviški maisto gaminiai ir įvairios paslaugos.

Galiausiai renginio dalyviai su savo prezentacijomis stojo prieš kompetentingą, iš verslo atstovų sudarytą komisiją. Ji vertino moksleivių komandinius gebėjimus, įvaizdį bei išskirtinumą dirbant savo įrengtuose paviljonuose, produktų pristatymus, verslo idėjų koncepcijas ir sumanumą mėginant jas brangiai „parduoti“.

Norisi pasidžiaugti, kad jaunimas skiria daug dėmesio inovacijoms.

„Šiandien labai natūralu versluose naudoti technologijas, antrines žaliavas. Matome ir socialinio verslo idėjų, kuomet įtraukiama savanorystė teikiant pagalbą negalios paliestiems žmonėms. Tie verslai išties labai įdomūs. Norisi pasidžiaugti, kad jaunimas skiria daug dėmesio inovacijoms. Turime juos vadinti startuoliais, nes jie kuria kitokį rytojų“, – sakė renginį organizuojančios VšĮ „Lietuva Junior Achievement“ direktorė Andželika Rusteikienė.

Su verslo pasaulį užvaldyti ketinančiais jaunuoliais susitikęs lenktynininkas Benediktas Vanagas pasidalijo savo patirtimi, pamokomis bei įžvalgomis. Jis išskyrė tris esminius sėkmės faktorius. Visų pirma, tai – užsispyrimas. Antra taisyklė: norint tapti tam tikros srities profesionalu, reikia mažiausiai 10 tūkst. valandų to uoliai mokytis. Taip pat itin svarbu padaryti teisingas išvadas iš savo klaidų ir stengtis jų nekartoti.

„Man smagu jus pažinti, nes jau dabar, būdami moksleiviai, jūs ieškote savo vietos po saule, demonstruojate verslumą ir rodote, kad reikia kažko daugiau negu šiai dienai gali suteikti mokykla. Esu tikras, kad po septynerių, dešimties ar penkiolikos metų jūs valdysite pasaulį. Tik tokie žmonės turi šansą pasiekti kažko daugiau, kurie ieško papildomų galimybių jau dabar“, – pagyrų negailėjo B. Vanagas.

Susumavus komisijos vertinimus, šiųmečiais laureatais tapo Šiaulių J. Janonio gimnazijos auklėtinių komanda „MonKey“, sukūrusi išmanųjį raktų pakabuką bei jam skirtą telefono aplikaciją, padėsiančią greičiau surasti pasimetusius daiktus. Antrosios vietos laimėtojais tapo Alytaus šv. Benedikto gimnazijos atstovai „Make IT Simple“, pristatę mobiliųjų aplikacijų kūrimo platformą, kuri leis kurti programėles išmaniesiems telefonams net ir nebūnant informacinių technologijų žinovu. Treti liko svečiai iš Latvijos, pagaminę neperšlampamas jaunatviško stiliaus kuprines. Visi jie pelnė piniginius prizus nuo 200 iki 500 eurų.

„Labai svarbu, kad tokiame renginyje pavyksta suartinti verslą ir mokyklas. Tai yra unikalu. Vaikams suteikiama galimybė „pačiupinėti“ žmones, kurie šiandien aktyviai veikia darbo rinkoje. Moksleiviai užduoda jiems patogius klausimus ir ne tik. Šitaip jie auga, nes tai yra verslumo žaidimo aikštelė, kur šiandieną jie gali drąsiau klysti. Pristatę pirmąsias idėjas dabar, jau po metų kitų jie kurs visai kitokio lygio produktus ir darbus, dar labiau savimi pasitikės, žinos, kur ir kodėl jie yra stipriausi. Ir tie žmonės iš verslų tampa jiems tikru pavyzdžiu, ko galima siekti gyvenime“, – teigė A. Rusteikienė.

Mugėje savo projektus taip pat pristatė moksleiviai iš Italijos, Norvegijos, Švedijos, Turkijos, Danijos ir kitų Europos valstybių. 2021 metais Lietuvoje ketinama surengti geriausių visos Europos mokinių startuolių konkursą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

įtariu

įtariu portretas
jog klaipėdiečius nuo savos sėkmės, greituoju būdu, ištrenkė šiauliečiai ir jaukiai šildosi po svetimais laurais :), o kas liko, tai dėl Miko...

ar jums neatrodo?

ar jums neatrodo? portretas
jog jūsų menamuose Šiauliuose šiauliečių nėra, o ten kur šiauliečiai Šiaulių nėra :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių