Quantcast

Verslininkų klubas šiemet apie savižudybes pasakojo 20-yje mokyklų

Vilniuje ir Kaune veikiančio verslininkų klubo atstovai šiais metais aplankė apie 20 mokyklų, kur moksleiviams pasakojo apie savižudybes ir jų prevenciją.

Projekto organizatoriai sako, kad nuo šių metų balandžio iki gruodžio jiems pavyko susitikti su maždaug 2 tūkst. mokinių.

Kauno miesto savivaldybės remiamo projekto metu jie aplankė mokyklas Kaune, Utenoje, Kaišiadoryse, Pasvalyje ar Ukmergėje.

„Regionuose tikrai didesnis malonumas dirbti, nes mokiniai yra mažiau išlepinti dėmesio. (...) Kitas dalykas, iš mokinių regionuose yra daugiau šiltumo“, – žurnalistams pirmadienį sakė vykdyto projekto vadovas, Rotary klubo „Dipolis“ prezidentas Aurelijus Daškevičius.

Projekte dalyvavusios Rokų gimnazijos psichologė Aurelija Andriuškienė teigė, kad lietuviai, įskaitant ir jaunus žmones, bijo kalbėti apie savo sunkumus ir kreiptis pagalbos.

Pasak jos, sugriauti „tylos kultūrą“ Lietuvoje reikia laiko.

„Drąsus žmogus yra tas, kuris kreipiasi pagalbos. (...) Aš labai tikiuosi, kad dar kuriam laikui praėjus iš tiesų ta tylos kultūra keisis į kalbėjimo kultūrą“, – teigė specialistė.

„Vaikams reikia kalbėtis, vaikams reikia to patyrimo, kad ne tu vienas ko nors bijai, ne tu vienas bijai kalbėti prieš auditoriją, ne tu vienas bijai, kaip tave įvertins kiti“, – pridūrė ji.

Kauno Aušros gimnazijos mokinė Evelina Bublytė sakė, kad vaikams ir paaugliams pasakoti apie savižudybes reikėtų išradingai, sužadinti jų emocijas panaudojant kūrybą, žaidimus.

„Ta statistika sausa, kas iš to? Bet kaip tai sumažinti, kaip moksleiviams suteikti daugiau gerų emocijų? Tai yra svarbiausia ir tai reikėtų dažniau daryti“, – teigė gimnazistė.

Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis, pernai Lietuvoje nusižudė 930, užpernai – 1085 žmonės. Šalyje savižudybių mastas yra vienas didžiausių Europoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių