Quantcast

VDU botanikos sode – permainos

Ši vasara VDU Kauno botanikos sodo žmonėms įsimins ne vien dėl nesibaigiančios sausros, bet ir dėl pokyčių vadovybėje – įvairių naujovių sode iniciatorę prof. Vidą Mildažienę pakeitė jos pradėtus darbus tęsti pasiryžęs kolega – biomedicinos mokslų dr. Nerijus Jurkonis.

Ši vasara VDU Kauno botanikos sodo žmonėms įsimins ne vien dėl nesibaigiančios sausros, bet ir dėl pokyčių vadovybėje – įvairių naujovių sode iniciatorę prof. Vidą Mildažienę pakeitė jos pradėtus darbus tęsti pasiryžęs kolega – biomedicinos mokslų dr. Nerijus Jurkonis.

Išliks atviras visuomenei

Septynerius metus VDU Kauno botanikos sodui vadovavusi prof. V.Mildažienė pasėjo čia nemaža naujovių – Botanikos sodui, per daugybę dešimtmečių įnikusiam į mokslo ir studijų reikalus, parūpo ir kitos veiklos sritys: edukacinė, pažintinė, rekreacinė ir pramoginė. Tai, pasak dr. N. Jurkonio, vakarietiško stiliaus Botanikos sodo veiklos kryptys, kurias ir naujasis direktorius palaikys bei plėtos.

„Sodas išliks atviras įvairiems visuomenės sluoksniams. Šią vietą jau nuo seno yra pamėgę ir vestuvininkai, ir vaikai. Mūsų gražiose erdvėse vyksta įvairūs renginiai – pradedant Pažaislio muzikos festivalio koncertais, Teatro klubo renginiais ir baigiant atvirais seminarais, į kuriuos gali ateiti bet kuris miestietis, kurį domina želdiniai, vaistiniai augalai ir šimtai kitų temų. Tokie edukaciniai ir mokslo populiarinimo renginiai, ekskursijos, susitikimai su miškininkais, farmacininkais, vaistininkais, kraštovaizdžio ir kitais specialistais, edukaciniai užsiėmimai moksleiviams Botanikos sode vyko ir vyks“, – užtikrino naujasis direktorius.

Tradiciniai renginiai

Pašnekovas priminė, jog savaitgalį, rugsėjo 4-6 dienomis, Botanikos sode vyks tradicinė paroda – mugė „Pakalnutės uoga“. Kodėl pakalnutės? Todėl, kad būtent pakalnutė yra tapusi Botanikos sodo simboliu. Analogiška paroda – mugė pavasarį vadinama „Pakalnutės žiedas“, o rudenį – „Pakalnutės uoga“.

Parodoje dalyvaus daugybė kviestinių svečių su įvairiais savo augalais ir gaminiais, trąšomis, apželdinimo įrankiais, dekoratyviniais sodybos elementais, sodinukais, genėjimo technika ir pan. Vyks Lietuvos gėlininkų selekcininkų draugijos lietuviškų veislių gėlių paroda. Rudeniui įpusėjus, oranžerijoje duris atvers tradicinė drugelių paroda, pernai sulaukusi ypatingo lankytojų dėmesio.

Kitas tradicinis renginys – Aleksoto šventė, į kurią suguža daugybė aleksotiškių. Ir ne tik. Mat šį kartą Aleksoto šventės tema – dvarai ir jų aplinka. VDU Botanikos sode, Aukštosios Fredos dvare – taip juk vadinasi Juzefo Godlevskio įkurtas dvaras – viešės atstovai iš žinomų Lietuvos dvarų, dalinsis patirtimi apie atkuriamus parkus, gėlynus.

„O koks save gerbiantis dvaras gali būti be rožyno?, – retoriškai klausė dr. N.Jurkonis. – Mes galime didžiuotis mūsų dvare išsaugotu ir puoselėjimu rožynu, kuris itin turtingas įvairių rožių veislių. Jau esame parengę originalių atramų vijoklinėms rožėms brėžinius. Netrukus prasidės jų, atramų, gamyba. Tuomet rožyne bus sukurta ypatinga savo naujovišku sprendimu erdvė,“, – įsitikinęs dr. N.Jurkonis, kuriuo nuomone, toks rožynas drauge su oranžerija taps įspūdinga Botanikos sodo vizitine kortele.

Naujas projektas

Pasidžiaugęs draugyste su Aleksoto bendruomene, Botanikos sodo draugų klubu, dr. N. Jurkonis stiprins ir kitus sodo itin vertinamus ryšius, prof. V.Mildažienės pradėtus darbus. Na, pavyzdžiui, jau parengtas XIX a. viduryje J.Godlevskio giminaičių statytos arklidės – tvarto rekonstrukcijos projektas. Jame numatytas nedidelis restoranas, svečių namai, konferencijų salė ir daugybė kitokios paskirties patalpų, pro kurių langus atsivers vaizdas į tvenkinį su sala. Dabar ieškoma šio projekto finansavimo šaltinių.

Kauniečiai jau įpratę prie Botanikos sodo tvenkiniuose vasarojančių vandens paukščių, kurie žiemai priglaudžiami ir prižiūrimi dar nerestauruotuose sodo pastatuose. Ši graži sodo tradicija išliks ir ateityje, nes sunku įsivaizduoti tvenkinį su tilteliu be įprastų gulbių. Beje, šiemet jų gretas papildė dar trys jaunikliai.

Drauge su partneriais – Augalų genų banku, Vištyčio regioniniu parku ir Marijampolės miškų urėdija Botanikos sode jau parengtas projektas „Botanica Sudavica“. Šio projekto tikslas – išsaugoti natūralioje gamtoje nykstančius augalus, perkeliant juos į sodą – čia jie augs, o jų sėklos bus renkamos ir perduodamos Augalų genų bankui. Sode bus galima apžiūrėti tokių augalų ekspoziciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA    NA portretas
botanikos sode pagrinde dirba , moteriškas kolektyvas ,kuriam kuo toliau tuo daugiau yra kraunami darbai ,kurių nėra pareigybinėse nuostatose ,tik dėl to , kad nereikėtu samdyti naujų darbininkų ,,,direktoriai ateina ir išeina ,o botanikos sodą tvarko ir prižiūri seni botanikos sodo patriotai ,,,sėkmės ,tam davė , tam davė , o tam ir neliko,,,,,,,

OHO

OHO portretas
Niekaip nesuprantu kam keisti vadovus, jeigu profesorė Mildažienė tiek daug padarė botanikos sodui. Jis tiesiog atgijo. Tai dabar turbut norima privatizuoti, arba užkelti kainas į renginius, kad ne kiekvienas mirtingasis galėtų apsilankyti. Jau buvo kažkoks renginukas, tai kaip pažiūrėjau kainą (žmogui 8 eurai) o jeigu eina šeima???

svarbu

svarbu portretas
kad nors karta gelininkas butu direktorium, visai kitom akim matytu botanikos vaizdus
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių