Quantcast

Vasario 16-ąją – eitynės su svastikos ženklais?

Vasario 16-ąją planuojamos prieštaringai vertinamos tautininkų eitynės. Šį kartą joms prašymą pateikė už nacistinės simbolikos demonstravimą teistas asmuo, o savivaldybė leido eitynes rengti.

Spręs dėl leidimo

Lietuvos Nepriklausomybės dieną Kaune vyksta įvairūs renginiai. Jau tapo tradicija, kad šią dieną eitynėmis pamini ir tautininkai. Šįkart prašymą rengti eitynes pateikė fizinis asmuo, o ne Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga (LTJS). Šiandien Kauno miesto savivaldybėje buvo duotas leidimas šioms prieštaringai vertinamoms eitynėms.

Užsiminus, kad, "Kauno dienos" žiniomis, leidimo prašantis asmuo visai neseniai buvo nuteistas už nacistinės simbolikos demonstravimą viešoje vietoje, administracijos direktorius Gintaras Petrauskas anksčiau patikino, kad visus faktus patikrins komisija ir nuspręs, ar svastikų demonstravimo istorija eitynėse gali pasikartoti, ar ne. 

"Manau, kad komisija tai įvertins ir priims racionalų sprendimą", – vakar sakė Kauno savivaldybės administracijos direktorius.

Pernykščiai išpuoliai

"Kauno dienos" žiniomis, šiemet leidimo rengti eitynes prašė Justinas Daunoras. Jis kartu su dar dviem kauniečiais Justu Jarumbausku ir Tomu Skorupsku praėjusių metų lapkritį buvo nuteisti už nacistinės simbolikos demonstravimą viešoje vietoje.

Plakatą "Pergalė vis tiek bus mūsų" jaunieji Kauno tautininkai ant Kleboniškio tilto pakabino praėjusių metų gegužę, minint Rusijos pergalės prieš nacistinę Vokietiją 1941–1945 m. kare dieną. Kauniečiai tai buvo nufilmavę ir įrašą išplatinę internete. Šalia plakato šūkio puikavosi ir svastikos. Už jų demonstravimą jaunuoliai ir buvo nuteisti, nes pagal Lietuvos įstatymus nacistinė ir komunistinė simbolika gali būti demonstruojama tik muziejuose.

Tąkart teisme trijulė bandė gintis, kad svastika, be raudono fono, yra senovės baltų ženklas. Kartu su šūkiu buvo išreikštas pasipiktinimas, jog gegužės 9 d. yra švenčiama Pergalės diena, nors Lietuvos valstybė nieko nelaimėjo – ji liko okupuota. Vis dėlto teismas konstatavo, jog kauniečiai nusižengė įstatymams ir nacionalistais save laikantiems vyrams skirta administracinė bauda nuo 144 iki 150 eurų.

Grėsmingi ryšiai

Interneto portalas delfi.lt yra skelbęs, kad LTJS priklausantis J.Daunoras kartu su nuteistais bendražygiais socialiniame tinkle "Facebook" yra įkūrę grupę "Skydas". Jos tikslas – supažindinti kitus asmenis su fašizmo ideologija. Organizacija "Skydas" save pristato kaip naujos lietuvių jaunimo fašistinės organizacijos užuomazga.

"Kauno dienos" žiniomis, organizacija "Skydas" yra siejama ir su Jungtinės Karalystės organizacija "National Action", kuri neseniai buvo pripažinta nelegalia ir teroristine. Todėl baiminamasi, kad Vasario 16-ąją eitynės vėl taps fašistinės propagandos skleidimo erdve.

Organizatorius dėl teistumo nesijaudina

"Kauno diena" pakalbino planuojamų eitynių rengėjus. Šį kartą tautininkai sieks pabrėžti "modernizuotas lietuvių tradicijas".

Padarykime Lietuvą vėl didžią.

Eitynių organizatorius J. Daunoras sakė, kad maršrutas išliks tradicinis – nuo Ramybės parko iki Istorinės prezidentūros kiemelio. Pasak jo, anksčiau eitynėse būdavo atkreipiamas dėmesys į tam tikrą skaudžią politinę temą, tačiau šiemet bus kitaip.

"Šiemet mūsų eitynių žinutė – tradicijų modernizavimas. Tai daugiau nukreipta konkrečiai į tautinį judėjimą, nes dažnai žmonės lieka prie senų tezių ir stilistikos ir nepriima naujo laikotarpio iššūkių", – aiškino vaikinas.

J.Daunoras tikino, kad konkretaus eitynių šūkio dar nėra, tačiau greičiausiai bus naudojami panašūs, kaip ir praėjusiuose renginiuose. Jis sakė, kad yra neoficialus šūkis "Padarykime Lietuvą vėl didžią". Šis šūkis siejasi su JAV prezidento J.Trumpo rinkiminiu šūkiu.

Šiemet eitynes organizuoja ne Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga, o fiziniai asmenys. J.Daunoras tikino, kad taip buvo paprasčiau, nes nereikia derinti planų su Vilniuje įsikūrusia organizacija. Be to, prie organizatorių prisijungė ir tokių žmonių, kurie sąjungai nepriklauso. Dėl organizacinių skirtumų J.Daunoras planuojamo dalyvių skaičiaus nuspėti negalėjo.

Vaikinas vylėsi, kad reikiamiems renginio leidimams gauti kojos nepakiš praėjusių metų teistumas dėl fašistinės simbolikos demonstravimo. Jis tikino, kad skleisdami informaciją šio fakto jie neskelbia, nes mano, kad tai esą nėra susiję. J.Daunoras tikino, kad eitynėse neplanuoja demonstruoti svastikos ženklų.

"Žinoma, visada galima ką nors įžvelgti, bet nemanau, kad tai pakiš koją. Dėl pačių svastikų, mes, kaip organizatoriai, jų tikrai nesinešime ir tikimės, kad eitynėse nebus nieko, kas prieštarautų įstatymams. Jei tokių atvejų bus, perduosime policijai", – tikino J.Daunoras.

Dėl pačių svastikų, mes, kaip organizatoriai, jų tikrai nesinešime ir tikimės, kad eitynėse nebus nieko, kas prieštarautų įstatymams.

Prieštaringai vertinamos eitynės

LTJS eitynės dėl prieštaringai vertinamų šūkių sulaukia išskirtinio dėmesio, nors pastaraisiais metais didesnių skandalų nekilo. Tiesa, užpernai Simono Wiesenthalio centro atstovai ragino atšaukti leidimą šiam renginiui.

Pernai eitynes stebėjo ir tarptautinės nacių medžiotojų organizacijos S.Wiesenthalio centro Jeruzalėje direktorius Efraimas Zuroffas bei Rūta Vanagaitė – knygos apie lietuvių dalyvavimą žydų žudynėse "Mūsiškiai" autorė.

Nacių medžiotojams kliūva LTJS šūkiai ir naudojama simbolika. Užpernai vienas šūkių buvo "Lietuva – lietuviams", o praėjusių metų eitynių tema – "Lietuva yra mūsų!"

"Mes reiškiame paramą tautinės valstybės krypčiai, gimusiai 1918-aisiais. Tinkamai valdoma, laisva, nacionalinė valstybė gali suteikti geriausias sąlygas mūsų tautai skleistis, augti ir pasiekti pergales", – skelbė LTJS atstovai.

Vis dėlto nacių medžiotojai pernykštėse eitynėse kaip ir ankstesniais metais įžvelgė antisemitizmo ir tautinės nesantaikos kurstymo elementų. "Nors antisemitinė potekstė pateikiama subtiliau, bet problematika išlieka", – teigė E.Zuroffas.

Pernai eitynėse dalyvavęs Julius Panka išreiškė ir požiūrį į pabėgėlius. Jo nuomone, pabėgėliams Lietuva galėtų suteikti pagalbą, tačiau vėliau jie turėtų būti išlydėti namo.

"Šių eitynių šūkis – "Lietuva yra mūsų", nes mes matome sudėtingą geopolitinę situaciją, taip pat sudėtingą ES situaciją, kai ES yra ant iširimo ribos. Alkanų ir piktų imigrantų ordos jau beldžiasi į mūsų vartus. Mes tiesiog norime pabrėžti, kad Lietuva yra mūsų tautos namai, žemės lopinėlis, kurį mes turime gerbti, mylėti ir už jį kovoti", – pernai kalbėjo J.Panka.

Vėliau sakydamas kalbą jis pabrėžė, kad į Lietuvą nereikia įsileisti prievartautojų, žudikų ir dykaduonių. Eidami eisenos dalyviai skandavo: "Jei nenori imigrantų, tai suplok!"



NAUJAUSI KOMENTARAI

jk

jk portretas
Svastika senas indoeuropiečių ženklas simbolizuojantis saulės ratą.Kas buvo Indijoje matė ,ten pilna svastikų.Na o jei šį ženklą panaudojo žmogėdra Hitleris,kartu su romėnų legiono ženklu ereliu,tai ar simboliai Kalti?Beje LR teismas yra nustatęs ,kad svastika nėra nacių simbolis,tai ko čia žydam putoti.Patys grobia palestiniečių žemes,kaip kokie fašistai

Anonimas

Anonimas portretas
Nesuprantu,kaip lietuviams Lietuvoje,minint savo valstybes dieną,gali žydai reguliuoti kaip ją pamineti...Ar ne perdaug jie sau leidžia?Lietuviai gii nevažiuoja į Jzraelį,ir nereguliuoja žydiškų demonstracijų.O kas kursto nesantaiką,tai ir taip aišku:gyvena Lietuvoj ir vieši pasisakymai,kad lietuviai-žydšaudžiai,kažkodel nesulaukia teisinio įvertinimo.

Taigi

Taigi portretas
Tikra svastika( begalybes zenklas) niekas neturi teises uzdrausti,nes tai senoves baltu zenklas.Vokiskas varijantas yra kitoks,jis sukasi is vakaru i rytus.
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių