Quantcast

Vardan donorystės skatinimo kaunietis stovės visą parą

  • Teksto dydis:

Dar praėjusią savaitę organų donorystę skatinantis Irenos Matijošaitienės fondas pakvietė Lietuvos žmones spalio 13-14 d. dalyvauti performanse „Mirštu, kaip noriu gyventi“. Renginio metu kiekvienas dalyvis stovės pasirinktą laiko tarpą, taip išreikšdamas palaikymą laukiantiems organų donoro. Pasak organizatorių, dalyvių sąrašai itin greitai pildosi, o įdomiausia tai, kad jau yra užsiregistravusiųjų, kurie pasiryžo išstovėti visą renginio laiką, 24 val.

Visą parą nusprendęs stovėti 22-ejų metų kaunietis Vaidotas Poderis sako, jog tai nėra itin didelis iššūkis, mat vaikinas yra užkietėjęs bėgimo maratonų dalyvis.

– Vaidotai, kuo šiuo metu užsiimate gyvenime?

– Studijuoju Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre, esu būsimas sporto treneris. Tiesa, baigęs mokyklą pirmiausia pasukau ne į aukštąją mokyklą, o į Lietuvos kariuomenę. Devynis mėnesius tarnavau privalomoje pradinėje karo tarnyboje. Dabar mąstau suderinti studijas ir tarnybą, nes noriu pradėti tarnauti krašto apsaugos savanorių pajėgose.

– O kaip prasidėjo Jūsų pirmieji žingsniai bėgimo maratonuose?

– Viskas prasidėjo būtent nuo karo tarnybos. Ten reikėjo išlaikyti fizinio parengimo testus, kurių metu tekdavo nubėgti 3 km distansiją. Pamačiau, kad man tai visai neblogai sekasi, todėl nusprendžiau nesustoti, pradėjau bėgioti dažniau ir ilgiau. Tuomet ir „užsikabliavau“. Sudalyvavau „Ąžuolyno bėgime“, „Pink Run“, „Kauno maratone“, o galiausiai pasiryžau bėgti ir Lenkijos ultramaratone kalnuotomis vietovėmis. Pastarojo bėgimo metu patyriau kojos traumą, bet nepasidaviau ir pabaigiau bėgimą iki galo. Tai man padėjo suprasti, kad tikrai turiu labai didelę ištvermę.

– Ar kada nors buvote susidūręs su organų donoryste, ar buvote girdėjęs apie I. Matijošaitienės fondo veiklą?

– Praėjusiais metais buvau matęs fondo reklamą, bet per daug donorystės tema nesidomėjau. Kitą vertus, man tai nėra visiškai svetima, nes jau aštuonis kartus daviau kraujo neatlygintinai, o donoro kortelės įsigijimas jau suplanuotas netolimoje ateityje.

– Nors galėjote pasirinkti performanso metu stovėti pusvalandį, valandą ar dvi, bet nusprendėte tai daryti visą parą. Kodėl?

– Kai pradėjau bėgioti ir dalyvauti maratonuose, ėmiau domėtis ir kitais labdaringais renginiais, kurie susiję su sportu. Man patinka tokie dalykai, smagu, jog būdamas sveikas ir darbingas, gali padaryti kažką kilnaus vardan kitų. Dėl to man taip patiko tarnauti kariuomenėje, dėl to nusprendžiau dalyvauti šiame renginyje, stovėti visą parą. Galvoju, jog valandos pastovėjimas nebūtų toks reikšmingas, neatkreiptų žmonių dėmesio, o štai stovint parą, galbūt kažkas susidomės, kažkas prisijungs, kažkas irgi nuspręs tapti organų donoru.

– Ar nesulaukėte aplinkinių, artimųjų neigiamos reakcijos dėl savo dalyvavimo tokiuose ištvermės ir sveikatos reikalaujančiuose renginiuose? Ar nebijote mitų, kurie sklando apie organų donorystę?

– Ne, organų donorystė manęs tikrai negąsdina. Manau, kad tai kaip tik kilnu ir gražu, kai žmonės galvoja apie kitus ir stengiasi jiems padėti bent jau tokiu būdu: laukdami kartu, susitapatindami su laukiančiaisiais ar net išsiimdami donoro kortelę. Mano artimieji tikrai nėra prieš tokius mano sprendimus. Jie džiaugiasi ir palaiko, nes taip turėtume daryti kiekvienas, juk negali žinoti, kada pačiam prireiks pagalbos.

Performanso „Mirštu, kaip noriu gyventi“ organizatoriai, I. Matijošaitienės fondas, kviečia visus, kurie pritaria organų donorystei, ateiti spalio 13-14 d. į Vilniaus geležinkelio ir Kauno autobusų stotis, kur kiekvienas dalyvis galės išstovėti savo pasirinktą laiką specialiai apipavidalintoje erdvėje drauge su kitais dalyviais, taip išreikšti palaikymą laukiantiems organų donoro. Registruotis į performansą ir simboliniu gestu – stovėjimu – išreikšti savo palaikymą galima čia. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

na paleiskit [isdarinekit] ta zasina

na  paleiskit [isdarinekit] ta  zasina portretas
ant organu... kam verciat kankintis

kas iš to

kas iš to portretas
o aš gulėsiu kas nakt
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių