Quantcast

Vaikams cigaretes parduoda net į skolą?

Palemone, atrodo, įstatymai negalioja. Bendruomenė piktinasi, kad vietiniame paviljone svaigalų ir rūkalų gali įsigyti net ketvirtokai. Tuo įsitikino ir "Kauno dienos" žurnalistai.

Akis bado savivalė

Į redakciją kreipėsi Palemono vaikų dienos centro vadovė sesuo Irutė. Ji papasakojo, kad Marių gatvėje įsikūręs ne tik dienos centras, bet šalia veikia ir Palemono mokykla. Šių įstaigų kaimynystėje įsikūrusi nedidelė parduotuvė, kur prekiaujama ir cigaretėmis, ir svaigalais.

"Prieš dvi savaites ketvirtokas laisvai nusipirko cigarečių, prieš tai buvo padarę ir kiti jo vienmečiai. Kioskas netoli mokyklos, tad mokiniams labai patogu čia įsigyti rūkalų. Prie vienuolyno jau atsirado savotiškas nepilnamečių rūkomasis. Jei tame kioske nepardavinėtų alkoholio ir cigarečių, greičiausiai jis neišsilaikytų. Vaikų ten, ypač per ilgąją pertrauką, tikrai netrūksta", – pastebėjo vienuolė Irutė. Ji šokiruota pardavėjų elgesiu ir tai, kad tokios prekės patenka net į pradinukų rankas.

Pasak vienuolės, pardavėjų savivalė dar labiau sukrėtė, kai užsukę į dienos centrą vaikai pradėjo pasakoti, kad kioske gali pasiimti cigaretes, o sumokėti kitą dieną.

Pasak vienuolės, pardavėjų savivalė dar labiau sukrėtė, kai užsukę į dienos centrą vaikai pradėjo pasakoti, kad kioske gali pasiimti cigaretes, o sumokėti kitą dieną. Kitaip tariant, rūkalai mokyklinukams parduodami į skolą. Negana to, prekybininkai esą leidžia vaikams pirkti ne visą pakelį iš karto, bet po vieną cigaretę, taip dar didindami vaikų pagundą rūkyti.

"Kauno dienos" žurnalistai nuvyko į minėtą kioską ir pabandė vietoje išsiaiškinti situaciją. Nereikėjo ilgai laukti ir į kioską užėjo kelios moksleivės. Įtariama, kad jos galėjo įsigyti cigarečių.

Vėliau kalbintos pardavėjos gynėsi, kad esą neparduoda nepilnamečiams svaigalų ir cigarečių.

Vaikai prisipažino

Apie Palemone nepilnamečiams pardavinėjamas cigaretes "Kauno dienai" patvirtino ir keli vietos gyventojai. Jų vaikai prisipažino, kad bandė rūkyti ir Marių gatvėje esančioje parduotuvėje įsigijo cigarečių. Tėvai iš savo atžalų išgirdo ir tai, kad esą visa klasė jau rūko.

"Pati nemačiau, bet žinau šią problemą, nes vaikai patys pasipasakojo. Gerai, kad pasisakė dabar, o ne vėliau, kai jau būtų rimtų problemų. Tas kioskas jaučiasi nebaudžiamas, nes ilgą laiką niekas nieko nedarė. Pranešiau apie tai policijai, sakė, kad jau renka medžiagą", – pasakojo vienos Palemono mokinės mama Jurgita M.

"Mano vaikas pats nepirko, bet buvo į tai įpainiotas, nes kiti vaikai nupirko ir pasiūlė parūkyti. Norėjome tėvai susirinkti ir eiti į tą kioską pakalbėti, kad vaikams neparduotų. Saviškiams aiškiname, kad rūkyti negalima, nes susirgs, gali ir baudą gauti", – kalbėjo kita mama Vaida M.

Palemono bendruomenės nariai pasakojo, kad kioske lankosi vaikai iš įvairių šeimų. Cigaretes perka tas, kuris turi pinigų, tačiau pasitaiko, kad mokykloje nuodingais dūmais pasidalija tarpusavyje – arba nuperka draugai, arba cigaretes išmaino į kokią nors paslaugą.

Tėvai ir vaikų dienos centro atstovai tikino, kad norėtųsi, jog mokykloje būtų suteikiama daugiau prevencijos tam, kad būtų užkirstas kelias mokinių priklausomybėms. Čia galėtų pagelbėti ir policijos pareigūnai.

Reakcija į skundus

Vaikų dienos centro atstovai tikino, kad alkoholiu ir cigaretėmis nelegaliai prekiaujantį kioską bendruomenė jau ne kartą buvo apskundusi policijai. Į pareigūnus kreipėsi ir socialinė darbuotoja, kuri pati matė, kaip nepilnamečiams parduodamos jiems draudžiamos prekės, tačiau pagalbos iki šiol nesulaukta.

"Visais atvejais bendruomenės pareigūnai ir kiti atsakingi asmenys pažada kažką padaryti, bet viskas tuo ir baigiasi. Gyventojai ir visa mūsų Palemono bendruomenė pyksta, nes čia pakabintos "Saugios kaimynystės" lentos tik blunka, bet naudos iš jų nėra", – piktinosi vaikų dienos centro vadovė Irutė.

Vis dėlto, vos tik žurnalistams grįžus iš Palemono, į redakciją paskambino vietos bendruomenės atstovai ir pranešė apie dviejų pareigūnų vizitą.

"Tik išvyko du policijos pareigūnai. Nežinau, gal tai sutapimas, bet manau, kad dabar reikalai pradės judėti", – džiaugsmingu balsu pranešė sesuo Irutė.

Apie tai, jog situacija žinoma pareigūnams, patvirtino ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė. Ji sakė, kad renkami duomenys, taip pat bus vykdomos viešos ir neviešos priemonės, kuriomis bus bandoma nustatyti asmenį, pardavusį nepilnamečiams cigaretes.

Neturi leidimo

Palemono prekybos paviljono istorija susidomėjo ir Kauno miesto savivaldybė. Viešosios tvarkos skyriaus specialistai išsiaiškino, kad ši įstaiga net neturi reikiamų prekybos leidimų.

"Patikrinus prekybos kioską, paaiškėjo, kad bendrovė "Gaistvirga" neturi leidimo prekiauti viešose vietose. Atsakingas asmuo iškviestas į Viešosios tvarkos skyrių, įmonei bus skirta bauda. Bendrovė taip pat įpareigota sustabdyti kiosko veiklą, kol jai nebus išduotas leidimas prekiauti ir teikti paslaugas Kauno viešosiose vietose", – sakė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Vytautas Jurkevičius.

Jis patikslino, kad bendrovė turi licenciją verstis mažmenine prekyba alumi ir natūralios fermentacijos sidru, kurio tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 8,5 proc., taip pat verstis mažmenine prekyba tabako gaminiais.

"Jeigu pasitvirtins faktai, kad kioskas alkoholį pardavinėja nepilnamečiams, savivaldybė turi teisę atimti leidimus", – komentavo V.Jurkevičius.

Jo teigimu, jei mokykla ar kita institucija kreiptųsi į Kauno savivaldybę su prašymu nustatyti atstumą, kuriuo galima prekiauti alkoholiu, miesto taryba šį klausimą svarstytų. Šiuo konkrečiu atveju, esą jokių prašymų negauta, todėl atstumai nuo švietimo įstaigos iki alkoholio prekybos vietos neribojami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lola

Lola portretas
Jūs taip auklekit savo vaikus, kad jie nepirktu ir nerukytu, jei tėvai geria ir rūko, tai koks pavyzdys vaikams

Andrius

Andrius portretas
Nu n* jau gal du metai nuo šito š praejo o tik prieš mėnesį kokį rišo priešais kioską esančius kontrabandininkus žiūriu ko čia puse palemono pastoviai rūko (balta)rusiškas cigaretes jau nyksta akyse man tas palemonas greit išvis kai taboras pasidarys

Vika

Vika portretas
Tik vienas klausimas, kodel tas kioskas vis dar atidarytas?. Cia negali buti jokiu interpretaciju! Pardaveja(s) i teisma ir bausme turi buti reali,o ne bauda koks 20 euru. Ar gali buti absurdiskiau,kai visi zino,jog ten parduodamos cigaretes ir net alkoholis,sakyciau, mazameciams ir lyg siol renkama medziaga? Kas dangsto ta kioska ir kodel? Negali buti kiosko su svaigalais ir rukalais netoli mokyklos,gal cia kam naujiena? Man labai keista,kad dar kazkas "tiriama". Argi neuztenka mazameciu pasakojimu ir to,kad jie gauna cigareciu net i skola? Kada,po galais, bus tvarka toje Lietuvoje? Kalbama apie alkoholio draudimus,o cia dienos metu nuodija musu vaikus ir nieko? Kokios parazitkos ten dirba,kad daro tokius dalykus? Teisti reikia ir kuo griezciau! Sita dalyka turetu svarstyti seimas - didinti baudas ir atsakomybe uz vaiku zudyma tabaku!
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių