Quantcast

V. Vitkienė: darysime ne vilnietiškas, o kaunietiškas klaidas

Projekto "Kaunas 2022" meno vadovė Virginija Vitkienė sako, kad jos vadovaujama komanda pakeliui į 2022 m., kai Kaunas taps Europos kultūros sostine (EKS), vilnietiškų klaidų nebekartos. Tačiau darys kaunietiškas.

Patalpų biurui paieška, susitikimas su kitų Europos kultūros sostinių organizatoriais, Mito programos startas, bendruomenių menininkų ruošimas – V.Vitkienė rikiuoja artimiausius matomus darbus.

– Svarbiausias tikslas šiame etape – Kauno teisė tapti EKS 2022 m. – pasiektas. Kas toliau?

– Laukia nelabai matomi, tačiau labai svarbūs darbai: steigiame naują įstaigą, ieškome patalpų biurui, kuris būtų atviras susitikti su visais, besidominčiais programa ir norinčiais joje dalyvauti. Ketiname iki vasaros įsikraustyti į naujas visuomenei atviras erdves. Taip pat turime kvietimus dalyvauti Europos kultūros sostinių susirinkime: ruošiamės kelionei į Leuvardeną Nyderlanduose. Ten susitiksime su kitų EKS organizatoriais, derinsime įvairius bendradarbiavimo aspektus. Po truputį užkursime visas "Kaunas 2022" programas.

– Komandos biurui ieškote tarpukario modernizmo pastato? Juk ši architektūra kaip vienas kertinių punktų minima "Kaunas 2022" paraiškoje.

– Norėtume įsikurti tarpukario modernizmo pastate, tačiau pirmaisiais metais mūsų komanda bus nedidelė, ir didelių erdvių mums kol kas nereikia. Kol kas peržiūrime savivaldybės turimas erdves. Ieškome matomos ir patogiai pasiekiamos vietos.

– Kai kurie vilniečiai kultūrininkai išsakė abejones, ar Kaunui pavyks išvengti klaidų, kurias, tapęs EKS, darė Vilnius. Viena Vilniaus nesėkmės priežasčių įvardijama tai, kad projekto įgyvendinimas finansiškai buvo pernelyg susijęs su savivaldybe. Ar jūs bandysite būti labiau finansiškai nepriklausomi nuo Kauno miesto ir rajono savivaldybių?

– Mes darysime ne vilnietiškas, o kaunietiškas klaidas. Tokio didelio projekto neįmanoma įgyvendinti be klaidų. Juk vis dėlto tai yra didžiausias kultūros projektas Europoje, neturintis analogų pasaulyje. Akivaizdu, kad klaidų bus. O išvengti susisieti su savivaldybe ar Vyriausybe nebuvo įmanoma, nes jie yra finansuotojai. Mes nerasime jokių kitų išorinių fondų. Šio projekto nefinansuoja ES – finansuoja miestas, kuriame tai vyksta, ir Vyriausybė. Tačiau viešosios įstaigos "Kaunas 2022", kuriai vadovauja Ana Čižauskienė ir kuri artimiausiomis savaitėmis pradės veikti, įstatai reglamentuoja, kaip organizacija bus valdoma, kad jos stebėseną vykdys nepriklausoma patariamoji taryba, sudaryta iš pagrindinių finansuotojų: abiejų savivaldybių – Kauno miesto ir rajono – ir Vyriausybės narių. Taigi, trys nariai bus iš šių institucijų, finansuojančių projektą, be to, bus keturi nepriklausomi Europos lygmeniu dirbantys ekspertai. Jie vykdys šio projekto stebėseną, analizę, teiks patarimus, patvirtins generalinį direktorių ir meno vadovą po viešo konkurso, kuris taip pat planuojamas šiais metais.

Mūsų tikslas – kad žmonės už kultūrą sirgtų taip pat, kaip dabar serga už sportą.

Žinome Vilniaus EKS nesklandumus. Kita vertus, mes esame daug geresnėje pozicijoje, nei buvo Vilnius 2009 m. Nes Kaunas buvo pirmasis miestas, kuris dalyvavo konkurse šiam titului gauti. Tad mes jau dirbome dvejus metus ir mokėmės ne tik iš Vilniaus atvejo – analizavome visus šiuo metu vykstančius atvejus, sėkmingus ir nesėkmingus. Vilniaus EKS organizacija buvo įsteigta likus tik dvejiem metams iki paties projekto. Jie kibo į programos įgyvendinimo darbus net nespėję pasverti, įvertinti daugybės dalykų.

– Minėjote darbus, kuriuos miesto ir rajono gyventojai vargu ar pastebės. Koks bus tas pirmasis matomas renginys?

– Dar šiemet įvyks keletas renginių. Vienas jų bus iš mūsų programos "Jiddische Mame": bus pastatytas spektaklis, kurio premjera numatoma rugsėjo–spalio mėnesiais. Tai spektaklis, paremtas vienos Kauno žydaitės, besiblaškančios tarp šio miesto ir Izraelio, gyvenimo istorija. Taip pat šiemet ketiname sukurti labai svarbią Mito programos dalį, už kurią atsakingas Rytis Zemkauskas – interneto svetainę, kurioje žmonės bus raginami padėti kurti Kauno mitą, jo veikėjus.

Taip pat bus kviečiami kultūros lauko profesionalai, jauni žmonės, kurie galbūt neįsitvirtina baigę studijas, bet norėtų dirbti meniniuose projektuose bendruomenėse. Tokius bendruomenių agentus rengsime, pasikvietę menininkus iš užsienio ir Lietuvos, ir išleisime atlikti praktiką mikrorajonuose. Tai vienur, tai kitur atsiras mūsų "Fluxus" laboratorijos su specialiaisiais agentais, kurie burs žmones aplink save. Tai jau kuris laikas vyksta Šilainiuose arba Šančiuose.

Tomo Raginos nuotr.

– Kalbate apie veiksmą mieste. Ar Kauno rajono gyventojai pajus panašius kultūrinius judesius?

– Tie kursai, mokymai ir pirmosios bendruomeninių menų iniciatyvos bus paskirstytos tolygiai tiek rajone, tiek mieste. Jei karštų taškų atsiras Vilijampolėje, tai lygiai taip pat – Zapyškyje, Raudondvaryje ar nuošalesnėse vietovėse. Kauno rajono kultūros sektorius labai noriai įsitraukia į projektą – jie atvyksta sužinoti, kaip mes dirbsime toliau. Kol kas mūsų komanda nėra padidėjusi, o darbai turi įsivažiuoti. Į susitikimą Kauno menininkų namuose pakvietėme 300 kultūros sektoriaus žmonių. Tiek žmonių į šį projektą jau įtraukta iki šio momento, ir tai – tik pradžia.

– Prieš porą metų jus kaip paraiškos rengėjus konsultavę užsienio konsultantai užsiminė, kad EKS projektas turėtų suburti visas miesto bendruomenes: nuo sportininkų, verslininkų iki menininkų. Kaip to sieksite?

– Sportas įtrauktas į "Kaunas 2022" projektą veiklomis, kurios susijusios su kultūra: ar tai būtų laisvalaikio kultūra, ar, pavyzdžiui, maratono išplėtimas įvairiomis kultūrinėmis pasiūlomis. Mūsų tikslas – kad žmonės už kultūrą sirgtų taip pat, kaip dabar serga už sportą. Ne tik alus ir krepšinis, bet ir kultūra, teatras, baletas būtų taip pat aistringai mėgstami. Mes čia nė kiek nekonkuruojame: krepšinis, "Žalgiris" yra Kauno identiteto dalis. Bet mes savo programoje krepšinio varžybų neorganizuosime – remsimės nuostata, kad bendradarbiavimas tarp kultūros ir sporto yra labai labai skatintinas: ar tai būtų kiemo bendruomenės kartu žaidžiamas krepšinis, ar toje pačioje aikštelėje paauglių rengiamas roko koncertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kauno m. savivaldybės spindesys ir skurdas. Kiek tie 4 metai kainuos miesto mokesčių mokėtojams?

klaidos

klaidos portretas
Ar ne per daug apie klaidas ir idiotus?

Pritariantis

Pritariantis portretas
Atsiprašau dėl klaidos '' atkreipti ''
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių