Quantcast

V. Matijošaitis: Kaunas priims visus

"Norėtume pakviesti visas jaunas šeimas gyventi Kaune. Mes pasirūpinsime jūsų atžalomis. Dabar visi kažkodėl keliauja į Vilnių, o sostinė, mūsų paskaičiavimais, turės 3,5 tūkst. vietų darželiuose trūkumą. Kaunas visus priims", – Kaune auginti vaikus kvietė meras Visvaldas Matijošaitis.

Pirmadienį pristatytas dvejų metų planas, pagal kurį turėtų būti išspręsta vaikų darželių problema Kaune. Bus sukurta daugiau vietų savivaldybės darželiuose, kompensuojamas ugdymas privačioje įstaigoje ir remiamos naujų darželių iniciatyvos.

"Norėtume pakviesti visas jaunas šeimas gyventi Kaune. Mes pasirūpinsime jūsų atžalomis. Dabar visi kažkodėl keliauja į Vilnių, o sostinė, mūsų paskaičiavimais, turės 3,5 tūkst. vietų darželiuose trūkumą. Kaunas visus priims", – Kaune auginti vaikus kvietė meras Visvaldas Matijošaitis.

Savivaldybės duomenimis, šiais mokslo metais Kauno miesto darželius lankė daugiau kaip 14 tūkst. vaikų, į miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigas iš viso nepateko 739 vaikai.

Simonas Kairys
Kauno vicemeras

Reikia atkreipti dėmesį į demografines ir gimstamumo tendencijas, kurios aiškiai rodo, kad ši problema yra laikina, tad kol kas tikrai nėra prasmės galvoti apie grandiozines naujų pastatų statybas. Turime į tai žiūrėti racionaliai ir neužsikrauti naštos ateičiai. Tuo pačiu metu turime reaguoti į besikeičiančias tendencijas. Kalbant apie kompensacijų mechanizmą, mes nuėjome truputį kitokiu keliu nei Vilnius.

Sąlygos, reikalingos, kad tėvai gautų 100 eurų kompensaciją tokios: vaikas turi būti nepatekęs į savivaldybės įsteigtą darželį, tėvai privalo atnešti dokumentą, įrodantį, kad vaikas lanko privatų darželį, taip pat labai svarbu, kad vieno iš tėvų ar globėjų, savaime aišku, ir vaiko gyvenamoji vieta būtų deklaruota Kaune. Kalbant apie finansinę situaciją apskritai, Kaunas skiria apie 23 mln. eurų savo darželiams išlaikyti. Kompensacijoms išmokėti 2015 m. biudžete yra numatyta 90 tūkst. eurų.

Nauja tvarka įsigalioja nuo liepos 1 d., ir tai yra puiki galimybė pasižiūrėti, kaip vaikai keliaus į privačius darželius. Tada matysime, kiek minėta suma yra tiksli, kiek ją reikės tikslinti, ir ką reikės daryti 2016 m. Kadangi visi supranta, kad privatūs darželiai nėra pigūs, miesto taryba į tai jautriai pasižiūrėjo, ir užtikrindama socialinį teisingumą šeimoms, kurių pajamos neviršija 760 eurų per mėnesį, bus skiriama papildoma 75 eurų kompensacija. Mūsų pagrindinis tikslas – ne paremti visus, o išspręsti problemą – tai reiškia, padėti tėvams, kurių vaikai nepateko į savivaldybės darželį. Kaip elgsis tėvai, kurių vaikai lanko privatų darželį, parodys laikas.

Galbūt jie vėl pretenduos į savivaldybės darželį. Svarbi detalė yra ta, kad ugdymas gali vykti ir namuose, nors jis nėra toks visavertis kaip darželyje. Dar pernai taryba buvo priėmusi sprendimą, kad daugiau nei per pusę būtų sumažinta verslo liudijimų kaina auklėms. Anksčiau jis kainavo 521 eurą metams, o dabar metams kainuos 200 eurų. Taip pat planuojame, kad šalia penkiolikos privačių įstaigų, kurios dabar veikia Kaune, išlaikant tas pačias tendencijas ir pasitelkiant 100 eurų kompensacijos mechanizmą, kitais metais atsiras iki penkių naujų privačių darželių, kuriuose galės ugdytis daugiau nei 400 vaikų. Jei atsiras tokia iniciatyva, savivaldybė yra nusiteikusi padėti privatiems asmenims visomis išgalėmis ieškant patalpų ar sprendžiant kitas problemas.

Rimantė Juodenienė
Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus vedėja

Daugiausia naujų vietų atsirado daugiafunkciuose centruose. Kadangi mokinių skaičius mažėja, mokyklose atsiranda ištisi laisvi korpusai, kuriuose galima įrengti darželio grupes, užtikrinant atskirus įėjimus. Atskiruose darželiuose taip pat buvo perdarytos grupės iš nebenaudojamų kabinetų, salyčių, papildomų patalpų. Specialistų naujose grupėse neturėtų trūkti, nes jų pakankamai paruošta. Jeigu bus norinčių, visas auklėtojas tikrai priimsime. Ieškant galimybių sukurti papildomų vietų, buvo atsižvelgta į perpildytus rajonus, tačiau ne visur tokia galimybė yra. Šilainiuose nėra vietos, nes ten veikia dideli darželiai, kurie maksimaliai užpildyti.

Vis dėlto šiame rajone gyvenantiems tėvams yra labai patogus Jono ir Petro Vileišių mokykla-daugiafunkcis centras, kurį dar planuojame plėsti, nes ten yra tuščių korpusų, kur drąsiai galima būtų įrengti darželį pagal visas higienos normas. Juolab kad tėvams tokie centrai labai patinka, nesame gavę nė vieno nusiskundimo. Be to, dauguma galvoja apie ateitį ir planuoja ten pat leisti savo vaikus į mokyklą.

Orinta Leiputė
Seimo narė

Yra numatytos trys pagalbos šeimoms priemonės: naujų grupių steigimas šiuo metu veikiančiuose darželiuose ir mokyklose-daugiafunkciuose centruose, miesto parama tėvams, kurių vaikai nepateko į savivaldybės darželius ir miesto pagalba kuriant privačius darželius. Pagrindinis tikslas, kad visi norintys vaikai patektų į ikimokyklines įstaigas, kad ugdymasis vyktų kryptingai ir tai darytų kvalifikuoti specialistai, kuriems suteikiama visa parama.

Tuo pačiu siekiama, kad tėveliai ramiai eitų į darbą, galėdami palikti savo atžalas specialistų priežiūrai. Planas yra suskirstytas į du etapus. Iki rugsėjo 1 d. bus sukurtos 25 naujos grupės šešiolikai Kauno miesto savivaldybės darželių. Per antrą etapą iki 2016 m. rugsėjo 1 d. planuojama įkurti dar 26 naujas grupes. Tiek vienu ir kitu atveju būtų sukurta po 400 naujų vietų darželiuose. Daugiafunkciuose centruose bus atidaryta daugiausia grupių. Šie centrai jau veikia, ir tikrai verta pamatyti, kaip dera mokykla ir ikimokyklinio ugdymo įstaiga po vienu stogu.

Kiek tai kainuos? Miestas yra paskaičiavęs ir gali sau tai leisti, nes tikslas – pritraukti jaunas šeimas gyventi mieste. 2015 m. planuojama skirti 650 tūkst. eurų, o 2016 m. - apie 700 tūkst. eurų. Į sumą yra įtrauktas ne tik papildomų grupių įrengimas, bet ir išlaikymas. Lietuvoje veikia 707 ikimokyklinio ugdymo įstaigos, iš kurių 96 yra privačios. Vilniuje šiuo metu trūksta 7 000 vietų, o Kaune – 739 vietų. Per numatytą laikotarpį Kaunas tikrai išspręs šią problemą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zxc

zxc portretas
uspaskicho lygio pasitalai. Ne darželiai, o gerai apmokamos darbo vietus žmones traukia į miestus

ULA

ULA portretas
Kiekvieną dieną važiuoju Melikonių kalnu . Nušienauti šlaitai , nebujoja barščiai , ko neteko matyti jau daugelį metų . Smulkmena, bet džiugina akį ...

raimis

raimis portretas
Žingsnis po žingsnio, svarbu kad pirmi žodžiai virstu gerais darbais ir tada viskas įgaus pagreiti.Reikia kažkam pradaryt langus, nes per ta laiką visus yra užvaldęs "pribezdeto" kambario sindromas,sėdi kambary ir tik išėjęs į lauką supranti kad visa laiką tau trūko oro...beje,konservai oro irgi neozonavo,netgi atvirkščiai...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių