Quantcast

V. Adamkus apie savo biblioteką: pritrenkiantis įspūdis

"Pritrenkiantis įspūdis iš išorės. Tai visai kitas pastatas, nei aš buvau įpratęs matyti", – pareiškė vakar Kaune viešėjęs prezidentas Valdas Adamkus, stabtelėjęs prie rekonstruojamo pastato, kur greitai įsikurs jo vardu pavadinta biblioteka-muziejus.

Simboliška vieta

Šiemet vasaros pradžioje buvo pradėta pastato S.Daukanto g. 25 rekonstrukcija. Statinio išorė beveik baigta tvarkyti. Prezidentas V.Adamkus ilgokai stovėjo gatvėje grožėdamasis pastato architektūra.

Iš lėto kildamas laiptais prezidentas ir toliau neslėpė susižavėjimo, nors pripažino, kad darbų dar likę daug. "Savotiškas kompleksas susidarė. Viskas kartu ir labai simboliška. Čia pat Laisvės paminklas, paminklas Žuvusiems už Lietuvos laisvę. Čia viskas siejasi su nepriklausomybe ir laisve", – V.Adamkus žvelgė pro būsimo muziejaus langus į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį.

Viešosios įstaigos Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus steigėjai yra V.Adamkus, Kauno miesto savivaldybė ir Vytauto Didžiojo universitetas. Universiteto prof. Zigmas Lydeka pabrėžė, kad bibliotekos-muziejaus įkūrimo  nereikėtų traktuoti kaip paminklo V.Adamkui.

"Prezidentinės bibliotekos misija – ne tik memorializuoti V.Adamkaus gyvenimą ir veiklą, bet ir tapti inovatyviu kultūros ir mokslo židiniu, kur mokslininkai, jaunoji karta galės gilinti specialias žinias, susijusias su Lietuvos ir lietuvių išeivijos istorija", – aiškino Z.Lydeka.

Užjūrio idėja

V.Adamkus yra pasiryžęs bibliotekai-muziejui patikėti savo turimą knygų ir meno kolekciją bei kitus daiktus. "Idėjos savintis negaliu. Tačiau manau, kad būsime pirmieji, įgyvendinę idėją, kurią parsivežiau iš Jungtinių Amerikos Valstijų", – aiškino prezidentas.

Tokios bibliotekos-muziejai veikia JAV. Jie įkuriami kiekvieno buvusio prezidento gimtinėje. Neabejojama, kad, minint Lietuvos nepriklausomos valstybės šimtmetį, bibliotekos-muziejaus  atidarymas bus svarbus ir Lietuvai, ir Kaunui, kur prieškariu buvo klojami valstybės pamatai.

Pastatą rekonstruojančios bendrovės "Avona" statybos vadovas Romualdas Grigas neslepia, kad šie darbai  buvo rimtas iššūkis. "Pastatas – istorinis, buvo silpnos konstrukcijos, silpnų perdangų. Atvėrus vieną ar kitą vietą paaiškėdavo, kad situacija dar prastesnė, nei iš pradžių buvo matyti", – rekonstrukcijos pradžią prisiminė R.Grigas.

Istorinė vertybė

Po birželį pradėtos rekonstrukcijos liko atlikti apdailos darbus 900 kv. m patalpose ir laukia dar vienas iššūkis – sename pastate įrengti modernų liftą. Kaip ir privalu paveldiniam pastatui, yra daugybė dalykų, kuriuos būtina išsaugoti.

Šis moderno krypties inžinieriaus Jokūbo Ušakovo suprojektuotas kūrinys S.Daukanto aikštėje iškilo 1910 m. Trečiajame dešimtmetyje jame įsikūrė Lietuvos užsienio reikalų ministerija. Jai išsikėlus iš pastato, jo erdvėse buvo teikiamos įvairios viešosios paslaugos, sovietmečiu veikė siuvykla.

Nuo 2011 m. pastatas priklauso viešajai įstaigai Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekai-muziejui. Ji įsteigta bendradarbiaujant Kauno savivaldybei, VDU ir prezidentui Valdui Adamkui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

saulius

saulius portretas
kaune adamkaus bibliotekai gaminau langus.....pasiule iseit is darbo ir nesumokejo 1800e juodu pinigu....ir niekam negaliu pasiskust del neismoketu pinigu...

Kristina

Kristina portretas
Kam to reikia platesnei visuomenei ir kokią tiesioginę naudą ji iš to gauna, lieka iki galo neaišku. Ir vel stenduose bus eksponuojamos dokumentų skanuotos originalų kopijos. Kiek skirsim lėšų muziejaus darbuotojų atlyginimams ir pastato išlaikymui.Ar jis kaip nors pagyvins miesto gyvenimą? Ar Adamkus skyrė lėšų muziejaus išlaikimui? XXI amzius - tokių archyvų miesto centre mums nereikia.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Tikrai gražu, kai Kaunas nors po truputi gražėja. Kad į tuos restauruojamus pastatus sudedamos didžiulės lėšos, gal ekonomiškai ir niekada neatsipirks, tačiau ką daryti, kai mūsų išrinkti politikai ir jų pasiskirti valdininkai žino kaip išlaidauti, o kaip taupyti, tai ne jų reikalas. O žurnalistai bile parašė, o ką parašė, ko gero net patys nežino. Jų žiniai- statybų vadovas Romualdas Grigaras, o projektuotojai.....
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių