Quantcast

Už viešbutį vaiduoklį – 2 mln. eurų

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Zombiškiausiu Kauno pastatu išrinktas buvęs "Respublikos" viešbutis pagaliau turėtų sulaukti naujų šeimininkų.

Zombiškiausiu Kauno pastatu išrinktas buvęs "Respublikos" viešbutis pagaliau turėtų sulaukti naujų šeimininkų.

Stabdė nereali kaina

"Kauno dienos" žiniomis, šią savaitę pasirašytas ketinimų protokolas – dokumentas, kuriuo šalys patvirtina savo ketinimus ateityje sudaryti pagrindinę sutartį, tačiau dažniausiai nedetalizuoja būsimos sutarties sąlygų.

Kitą savaitę "Respublikos" pirkėjai susitiks su Kauno meru Andriumi Kupčinsku. "Nauji savininkai jau kreipėsi ir artimiausiu metu ketiname su jais susitikti bei aptarti situaciją", – patvirtino miesto vadovas.

A.Kupčinskas teigė, kad ir anksčiau verslininkai domėjosi šiuo objektu, tačiau nereali buvusių "Respublikos" savininkų kaina atbaidydavo potencialius investuotojus.

"Matyt, visuomeninis spaudimas, savivaldybės pritaikytas 3 proc. žemės nuomos mokestis šiam objektui ir vykstantys teismai nulėmė sandorį", – sakė meras.

"Svarbiausia, kad naujieji savininkai organizuotų vaiduoklio tvarkybą ir prikeltų jį naujam gyvenimui. Tada įmanomas ir bendradarbiavimas", – vylėsi A.Kupčinskas.

Žinomi du pirkėjai

Neoficialiomis žiniomis, pernai vaiduoklį norėjo įsigyti vienas koncernas, tačiau tuomečių savininkų prašoma 10 mln. litų suma už griuveną buvo per didelė kaina.

Šaltinių teigimu, naujieji savininkai monstrą nusipirko už maždaug 2 mln. eurų. "Kauno dienos" šaltinių teigimu, "Respubliką" turėtų įsigyti Vytautas Banys ir Marius Budrikis.

V.Banys yra statybų bendrovės "Vėtrūna" valdybos pirmininkas. Įmonė yra viena didžiausių Lietuvos statybų paslaugų ir nekilnojamojo turto valdymo bendrovių, užsiimanti ir investiciniais projektais. Tarp "Vėtrūnos" statybų objektų yra ir "Žalgirio" arena.

"Šitos informacijos negaliu nei patvirtinti, nei paneigti", – paklaustas apie sandorį "Kauno dienai" tepasakė V.Banys.

Kitam savininkui – buvusiam lenktynininkui ir verslininkui M.Budrikiui priklauso įmonė "MB projektai". Ji užsiima naujų automobilių prekyba ir nekilnojamojo turto statyba. Naujausias įmonės projektas – verslo centras Perkūnkiemio g. Vilniuje.

Nuodija miestą

Kauno valdžia ne vienus metus diskutavo, kaip atsikratyti miesto veidą darkančio monstro. Pernai vienas iš tuomečių "Respublikos" savininkų Gintaras Kviliūnas žadėjo dar tais pačiais metais pradėti taip ir nepasibaigusias statybas, tačiau realių veiksmų neįvyko.

Prieš kelerius metus įstrigusį projektą svarstė išpirkti savivaldybė, tačiau "Respublikos" savininkai reikalavo ne mažesnės nei 13 mln. litų sumos.

Lapkritį Kauno visuomenininkai surengė zombiškiausio pastato rinkimus. Laimėtoju paskelbtas "Respublikos" viešbutis.

"Ši griuvena yra galingiausias apleistas pastatas Kaune, tad turi didžiausią poveikį miestui. Šis pastatas visus traukia atgal į sovietinį mentalitetą, kenkia kauniečių psichologinei sveikatai, tiesiog nuodija miestą. Stabdo Kauno galias būti gražiausiu, kiečiausiu Lietuvos ir Europos miestu", – kalbėjo architektas Algirdas Kaušpėdas.


Viešbučio istorija

1988 m. viešbutį pradėjo statyti lenkų bendrovė "Budimex".

1990 m. viešbučio statyba pradėjo rūpintis įregistruota valstybės įmonė "Respublika". Po dvejų metų ji tapo viena iš bendros Lietuvos ir Šveicarijos įmonės "Respublika-Falkenhorst" steigėjų.

1993 m. statybos užkonservuotos.

1998 m. Kauno miesto savivaldybės taryba nusprendė likviduoti valstybės įmonę "Respublika". Dėl to iš privatizavimo lėšų buvo skirta beveik 728 tūkst. litų firmos nuostoliams padengti.

2001 m. sutarta, kad savivaldybė firmai "Falkenhorst AG" visas savo akcijas parduos už 2,8 mln. litų, tačiau miestas negavo nė lito ir prarado visas teises į viešbutį.

2002 m. iškelta bankroto byla. Parduoti akcijų neliko galimybių.

2004 m. viešbutį įsigijo bendrovė "Kauno verslo rūmai".

2006 m. "Kauno verslo rūmai" kartu su bendrove AAA viešbučio valdymui įkūrė "AAA Respublika". Steigėjai kalbėjo, kad viešbutis duris pravers 2007 m. Į viešbutį žadėta investuoti 100 mln. litų.

2009 m. vietoj bendrovės "AAA Respublika" atsiranda "Kauno arka".


Pokalbis su G.Kviliūnu

– Pardavėte "Respublikos" viešbutį?

– Dar ne. Tikrai dar ne. Kad derybos vyksta, gal ir turite žinių. Ir tai – ne pardavėm, o ateina kiti investuotojai.

– Ar jūs liekate savininkas?

– Su kažkiek tai akcijų – taip.

– Kas tie investuotojai?

– Tikrai neatskleisiu šito dalyko. Turėtų būti pasirašyta sutartis arba bus koks nors pranešimas kitą savaitę oficialiai apsilankius pas merą. Galbūt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

netikiu

netikiu portretas
tam kad pradeti realiai statyti nereikia eiti pas mera, o reikia pradeti statyti. Eilinis burbulas, kad nemoketi 3% baudos...

beje

beje portretas
ar ne Vetrunai papildomai "podovanota"8 mln. Lt, pridedant prie arenos statybos kainos, ir tuometinis meras Mikaitis cia nemate problemos? Reiskia, savivaldybe parupino "magarycius", o uz jas Vetruna ima "Respublika"?

DK

DK portretas
Kaip galima parduoti ir negauti nei lito …… ir vel parduoti uz 2 mlin euru?! Policija! Mokesciai! Ei, kur jus!???
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių