Quantcast

Tūkstantinėse skolose skęstantis verslininkas kitus moko investuoti

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno tauriųjų metalų prekyba užsiimantis verslininkas Karolis Eigėlis stebina finansiniais sugebėjimais. Jis seminaruose moko investavimo subtilybių, tačiau pats skęsta didelėse skolose.

Prekyba auksu

"Kauno dieną" pasiekė informacija apie vieną Kaune veikiančios bendrovės vadovą. K.Eigėlis skatina investuoti į auksą. Verslininkas yra rengęs seminarų, kuriuose aiškino, kodėl verta investuoti į auksą, kada geriausia jį pirkti, kaip kaupti.

"Komercinę ūkinę veikla su tauriaisiais metalais pradėjo vykdyti nuo 2010 m. ir iki dabar vadovauja įmonei, kurios pagrindinė veikla yra tauriųjų metalų supirkimas ir prekyba. Per septynerių metų laikotarpį sukaupė nemažą patirtį tauriųjų metalų srityje, todėl jo patirtis ir pasiūlymai gali būti labai naudingi daugeliui investuotojų. Karolio pagrindinis tikslas yra patarti, kaip sėkmingai susitaupyti papildomai savo ateičiai, kiekvienam klientui, pagal jo galimybes, parinkti geriausią investavimo, kaupimo ir taupymo modelį", – taip prieš metus vykusiame seminare buvo pristatomas K.Eigėlis.

Vaizdo kvietime į seminarą verslininkas taip pat viliojo skambiomis frazėmis: "Neprižadu, kad jus visus padarysiu turtingus, bet pateiksiu pavyzdžių, kaip gyventi ramiau."

Didelė skola

Vis dėlto kaip galima pasitikėti tokiu finansų konsultantu, kai jis pats turi tūkstantinių skolų? Žinomas boksininkas su aukso verslininku K.Eigėliu susipažino maždaug prieš septynerius metus. Pradėjus bendradarbiauti, verslininkas įgijo pasitikėjimą ir pradėjo skolintis pinigų.

Boksininkas pasakojo, kad K.Eigėliui iš pradžių skolino mažas pinigų sumas, kurias laiku grąžindavo. Nekilo įtarimų dėl apgaulės, nes K.Eigėlis tuo metu turėjo kelis biurus Kaune, vystė verslą, todėl buvo tikima, kad pinigus grąžins.

Iki 2016 m. birželio per kelis kartus aukso investavimo verslininkui žinomas boksininkas paskolino 16 tūkst. eurų, kurių K.Eigėliui reikėjo neva investuoti į verslą. Buvo sutarta, kad spalį suma bus grąžinta, tačiau to nebuvo padaryta. Aukso investuotojas įtikino kreditorių, kad dabar patiria laikinų sunkumų, tačiau vėliau galės laisvai grąžinti sumą su palūkanomis. Skolos grąžinimo terminas buvo pratęstas kelis kartus. Iki 2016 m. spalio K.Eigėlis buvo grąžinęs tik 200 eurų, o 15,8 tūkst. eurų skola vilkosi toliau.

Žinomas boksininkas, supratęs, kad pinigų be teismų neatgaus, tačiau ilgam procesui neturėjo laiko, 2017 m. balandį už atlyginimą skolą perleido kitam kreditoriui. Apie skolos perdavimą K.Eigėlis informuotas registruotu laišku. Naujasis kreditorius įgijo visas teises iš K.Eigėlio reikalauti tūkstantinės skolos, tačiau verslininkas ir toliau piktybiškai nenorėjo grąžinti pinigų.

Iki 2016 m. spalio K.Eigėlis buvo grąžinęs tik 200 eurų, o 15,8 tūkst. eurų skola vilkosi toliau.

Parašų machinacijos

Pasikeitus skolos administratoriui, aukso verslininkas pradėjo įvairiais būdais įrodinėti, kad nėra skolingas jokių pinigų, nepasirašė vekselių. Jis net bandė pateikti versiją, kad vekseliai suklastoti, nes ant jų esantis parašas ne jo.

Po šio teiginio naujam kreditoriui kilo įtarimų dėl galimo dokumentų klastojimo atvejo, todėl buvo kreiptasi į policiją su prašymu ištirti K.Eigėlio nurodytas aplinkybes dėl parašų tikrumo. 2017 m. birželį Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Nusikalstamų veikų registravimo skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau rugpjūtį jis buvo nutrauktas. Apklausus verslininką K.Eigėlį, jis prisipažino, kad ant vekselių padėti būtent jo parašai ir dokumentai nesuklastoti.

Prieš kreipdamasis į Kauno apylinkės teismą naujasis kreditorius dar bandė su K.Eigėliu susitarti taikiai, net siūlyta padaryti nuolaidų ir išdėstyti skolos grąžinimą dalimis, nereikalauti palūkanų. Kelių susitikimų metu jokių konkrečių susitarimų pasiekti nepavyko, o aukso investuotojas dar ir gąsdino, kad, skolą perdavus antstoliams, jis viską sutvarkys taip, kad pinigus galės grąžinti per dešimt ar daugiau metų.

Teismo kirtis

Kauno apylinkės teisme K.Eigėlis atstovavo pats sau, nes, kaip pats teigė, turi teisinį išsilavinimą. Teismo proceso metu jis neneigė skolos, tačiau dėstė įvairias teorijas, kodėl jis skolos neturėtų mokėti. Teisėjai nesutiko nė su vienu K.Eigėlio argumentu, kadangi jie prieštaravo galiojančiam teisiniam reglamentavimui. Jo net buvo perklausta, ar tikrai nereikia advokato, tačiau K.Eigėlis jo atsisakė.

Sugraudinti teisėjų tauriųjų metalų verslininkui nepavyko. Kauno apylinkės teismas kreditoriaus ieškinį visiškai patenkino ir priteisė iš K.Eigėlio sumokėti ne tik 15,8 tūkst. eurų siekiančią skolą, bet taip pat kreditoriui sumokėti daugiau kaip 800 eurų palūkanų, dar 5 proc. metinių palūkanų nuo priteistos sumos. K.Eigėlį teismas įpareigojo padengti 467 eurų bylinėjimosi išlaidas ir sumokėti beveik 10 eurų į Valstybinės mokesčių inspekcijos sąskaitą už dokumentų siuntimą.

Išieškos iš algos

Įsiteisinus teismo sprendimui, seminarus apie investavimą vedęs verslininkas kreditoriui sumokėjo 1,3 tūkst. eurų. Dar kartą susitikus su kreditoriumi, K.Eigėlis nieko nesumokėjo, todėl skolos išieškojimas perduotas antstoliui. "Kauno dienai" antstolis Marekas Petrovskis patvirtino, kad išieškojimas iš K.Eigėlio jau prasidėjo.

"Jau yra baigęsis raginimo terminas. Praėjusią savaitę pradėtas išieškojimo procesas. Bandome išieškoti iš darbo užmokesčio. Viskas tik prasidėjo", – sakė jis.

Asmeninis reikalas

"Kauno diena" susisiekė su pačiu aukso investuotoju ir pasidomėjo, kaip jis moko kitus žmones investuoti, užsitikrinti geresnę ateitį, jei pats skolingas dideles sumas ir negali jų grąžinti. K.Eigėlis nukirto, kad seminarai apie investavimą ir susidariusi skola neturi nieko bendro.

"Buvo tik vienas seminaras, kur manęs seminaro vadovai paprašė, kad aš perteikčiau informaciją. Mokymo medžiaga pateikta anksčiau nei mano skolos. Tai tarpusavyje nesusiję. Skola yra mano asmeninio pobūdžio informacija. Daug kas skolų turi, ne tik aš. Tai normalus dalykas. Juk jei įmonė bankrutuoja po 20 metų darbo, taip pat, vadinasi, kažkas kažkur nepasisekė, gal buvo krizė, darbuotojai prastai dirbo. Yra įvairių dalykų", – aiškino K.Eigėlis.

Gąsdino, kad, skolą perdavus antstoliams, jis viską sutvarkys taip, kad pinigus galės grąžinti per dešimt ar daugiau metų.

Po kurio laiko perskambinęs į redakciją verslininkas bandė aiškinti, kad skola esą negalėjo būti perduoda kitam kreditoriui.

"Byloje medžiagoje nurodyta, kad jis man nepateikė objektyvių įrodymų, kad jis yra apmokėjęs ir išsipirkęs kreditorinį reikalavimą, jis tiesiog perleido. Teismas pasakė, kad taip galima, bet aš asmeniškai prašiau mokėjimo kvitų. Kokia nauda pradiniam kreditoriui, jei jis nė cento negauna? Be to, dabar neaišku, ar antrasis kreditorius teikia teisines paslaugas, ar administruoja skolą", – bandė gintis K.Eigėlis, tačiau vėliau pripažino, kad jam nėra skirtumo, kuriam kreditoriui grąžinti skolą.

Jis nesutiko pasakyti, kokių skolos grąžinimo sąlygų jis norėjo, taip pat neatsakė, per kiek laiko planuoja grąžinti beveik 16 tūkst. eurų sumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KEMBRIKAS

KEMBRIKAS portretas
Paskolino boksininkas ,cia viskas ir pasakyta .Idomu kiek kartu ta yzymybe ir ringo isnese.

boksininkas

boksininkas portretas
nemoka pasiimti skolos ,net juokinga... 1990 metais toks wiarslinykas klebaru miske kitaip uzgiedotu...

čia Lietuva, čia lietūs lyja

čia Lietuva, čia lietūs lyja portretas
Taigi čia Lietuva - čia ir medkirtys gali mokyti kitus ginekologijos, ir niekam nė motais. Čia ir asilas gali mokyti kitus, kaip uodegą kilnoti... Mano nuomone, toks mokymas turėtų būti baudžiamas kaip eilinis sukčiavimas.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių