Quantcast

Trečdalis mokinių vis dar nešioja per sunkias kuprines

  • Teksto dydis:

Pasibaigus kuprinių svėrimo akcijai, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai džiaugiasi, jog situacija gerėja.

Pasibaigus kuprinių svėrimo akcijai, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai džiaugiasi, jog situacija gerėja. Vis dėlto dar apie trečdalis miesto mokinių nešioja per sunkias kuprines, o tai gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras šių metų rugsėjo-spalio mėnesiais inicijavo kuprinių svėrimo akcijas visose Lietuvos ugdymo įstaigose. Kauno visuomenės sveikatos biuras praneša, kad iniciatyvos metu buvo pasverta per 4041 mokinių ir jų kuprinių (1-12 klasės). Nustatyta, jog trijų ketvirtadalių mokinių kuprinių svoris neviršijo rekomendacijų, t.y. nešiojamos kuprinės svoris varijavo tarp 10-15 proc. vaiko kūno svorio. 

Tuščių kuprinių svoris pradinių klasių mokiniams turi būti ne daugiau kaip 700 gramų, vyresniųjų klasių  mokiniams – ne daugiau kaip 1 kg. Nurodoma, kad didžiausias pilnos kuprinės svoris neturi viršyti 15 proc. mokinio kūno svorio. Nešiojant sunkesnę kuprinę gali pradėti skaudėti nugarą, atsirasti stuburo pakitimų, formuotis stuburo iškrypimas.

Taisyklinga kūno laikysena sudaro optimalias sąlygas krūtinės ląstos, dubens, vidaus organų vystymuisi ir veiklai. Kadangi laikysena nėra įgimta, ją svarbu taisyklingai formuoti nuo gimimo. Netaisyklingą laikyseną formuoja netinkama vaiko aplinka: per mažas arba per didelis fizinis aktyvumas, ilgas sėdėjimas susikūprinus prie kompiuterio, netaisyklinga stuburo padėtis miegant minkštoje lovoje su aukštomis pagalvėmis. Nugaros skausmus ir netaisyklingą laikyseną gali išprovokuoti ir mokyklinė kuprinė, kurios svoris neatitinka numatytų rekomenduotinų normų.


Šiame straipsnyje: kuprinėsmokyklamokiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ot

Ot portretas
Uždraustų galų gale tuos idiotiškus pratybų sąsiuvinius, kurie ne tiek lavina, kiek bukina - ir kuprinės palengvėtų, ir tėvų kišenėse šioks toks pinigėlis reikalingesniems dalykams liktų.

lukaa

lukaa portretas
3- am Iš namų išeina 7,.15 tai iki mkyklos jau 40 min, mokykloj per pertraukas, iš mokyklos į muziką apie 30 min , atgal (būna kad stovi valandą ir laukia autiko)-kasdien daugiau nei 2 valandas.

xl

xl portretas
na ir kas , kad patikrino. Tai girdim kokį 20 metų ir niekas nesikeičia. Lygiai taip pat, kaip 1-mokams neužduodami namų darbai, nors vaikai net nepajėgia tiek rašyti, kiek užduodama. Taigi... šunys loja - karavanas eina...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių