Quantcast

Tik nepasprinkite: saldainiai – su kirmėlių įdaru

Vos išvyniojusi saldainį "Raudonoji aguona", Viktorija pajuto kažką įtartino – popierėlyje buvo nemažai smulkių trupinių. Atidžiai apžiūrėjusi, mergina pastebėjo kažką krutant.

"Kauno dienos" Reklamos ir skelbimų skyriuje dirbanti Viktorija, vos išvyniojusi skaitytojo padovanotą glaistytą šokolado ir riešutų masės saldainį su traškiais cukraus kristalais "Raudonoji aguona", pajuto kažką įtartino – popierėlyje buvo nemažai smulkių trupinių. Atidžiai apžiūrėjusi saldainį mergina pastebėjo jo viename gale kažką krutant. Tai buvo balzganos spalvos vikšriukas.

Viktorija, patyrinėjusi saldainio popieriuką, jame aptiko įrašus, kad saldainis pagamintas "Vilniaus pergalėje". Kreipėmės į šią žinomą bendrovę, prašydami paaiškinti, kaip galėjo į saldainį patekti maistinės kandies vikšras. Deja, atsakymo, kurį galėtume pateikti skaitytojui, negavome.

Kaip byloja maisto ir veterinarijos specialistų patirtis, maistinės kandys dažniausiai įsiveisia pažeidus saldainių laikymo sąlygas sandėliuose, pirkėjų namuose. Ypač tuomet, kai saldainiai laikomi šalia miltų, kruopų, riešutų ir pan.

Kita kenkėjų atsiradimo priežastis gali būti pasibaigęs maisto produkto vartojimo terminas. Aptariamu atveju apie saldainių tinkamumo vartoti terminą nieko nebuvo žinoma, nes neaišku, nei kur, nei kada jis buvo pirktas, kaip ilgai ir su kokiais maisto produktais buvo laikytas namuose.

Kauno maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojo Petro Tarvydo nuomone, aptariamas radinys – tai aruodinių kenkėjų vikšras, galintis pragraužti ne tik polietileno maišelį. Tad vikšras lengvai galėjo patekti ir į saldainį. Vikšro atsiradimo vieta gali būti ir maisto produktų sandėliavimo vietos, ir pirkėjo būstas.

"Šie kenkėjai patenka į maisto produktų sandėlius dažniausiai kartu su grūdais ir kitais produktais arba su tuščiais maišais, be to, kenkėjus gali pernešti ir gyvūnai, ir žmonės. Šie kenkėjai gali išplisti, užteršti ir sugadinti nemažą dalį saugomos produkcijos, jei sandėliavimo patalpos prastai dezinfekuojamos", – įsitikinęs P.Tarvydas.

Pasak specialisto, kad namuose laikomuose produktuose neatsirastų minėtų "priedų", gyventojams patartina imtis prevencijos priemonių.

"Kandims patrauklų maistą reikia laikyti sandariuose induose, o perkant parduotuvėse birių maisto produktų pakuotes, jas atidžiai apžiūrėti, nes gali, nors ir labai retai, pasitaikyti gyvų vabzdžių ir jų lervų. Nusipirktus birius produktus, juos virtuvės spintelėse galime apsaugoti nuo maistinių kandžių natūraliomis priemonėmis – maišeliais su džiovintomis levandomis, eteriniame kėnių aliejuje suvilgytais vatos gniužulėliais. Kandys nemėgsta ir tabako, pipirų, apelsinų kvapo. Puikios sąjungininkės kovojant su kandimis gali būti ir pelargonijos, dilgėlės, tačiau didžiausias kandžių priešas – švara", – įsitikinęs P.Tarvydas.

Jis priminė, kad maistinės kandys mėgsta šiltą ir drėgną aplinką. Suaugusios maistinės kandys nesimaitina – jų vienintelis tikslas yra daugintis ir per savaitę padėti iki 200 ir daugiau kiaušinėlių. Maistinių kandžių gyvenimo trukmė yra 28 dienos. Daugiausia žalos pridaro maistinių kandžių vikšrai – jie maitinasi maistu, regzdami jame smulkų tinklą, kuriuo sukabina maisto likučius ir palieka ekskrementus, taip sugadindami maistą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne gamintojas kaltas

ne gamintojas kaltas portretas
Kai su kruopomis atsinešėme kandis namo,tai ne tik saldainiai,bet ir "Galina blanca" sultinio kubeliai buvo su kirmelytėmis.Viską teko mesti lauk ir valyti spinteles. :) Jei kažkas įtartinai skraido namie,nedelsdami apžiūrėkite ne šaldytuve laikomus maisto produktus:pirmiausiai kruopas,cukrų,gal net makaronus,prieskonius ir miltus.

Nežinai nuo ko tunki

Nežinai nuo ko tunki portretas
Saldainiai su kirmėlėmis kaloringesni už saldainius be "įdaro". Galgi geriau valgyti tuos, kurie turi mažiau kalorijų? Skanaus!

wwwq

wwwq portretas
Aš su tokiais priedais tokius pačius pirkau per akcijas Mole PC
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių