Quantcast

Tautininkų agresyvumą nustelbė vidinės rietenos?

Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos (LTJS) atstovai Kaune Vasario 16-osios proga tradiciškai surengė jau ne vienerius metus išskirtinio dėmesio sulaukiančias savo eitynes.

Nors šiemet jų organizatoriai deklaravo tradicijos modernizavimą, prieštaringiausiai vertinamų savo skanduočių „Lietuva – lietuviams!“ bei „Jei nenori imigrantų, tai suplok!“ neatsisakyta.

Tikėtasi kelis kartus daugiau dalyvių?

Dažniausiai ketvirtadienį po pietų per Kauną žygiavusių tautininkų skanduotas šūkis buvo: „Didžiuokis ir apgink savo lietuvybę!“ Tačiau eitynių dalyvių gretos, palyginti su ankstesniais metais, buvo skystokos. Jų nebuvo galima lyginti su ryte Laisvės alėja pražygiavusių kariškių kolona. Jau nekalbant apie eitynes, kuriose dalyvavo Kauno studentai, moksleiviai bei visuomeninės organizacijos.

Anot šiųmetes tautininkų eitynes nuo Ramybės parko iki Istorinės prezidentūros lydėjusių policijos pareigūnų, kartu su atsivestais vaikais ir net šunimis, jose dalyvavo apie 150 žmonių, nors leidimas buvo duotas iki 500 dalyvių.

Kaip jau rašyta, šiemet tautininkų eitynės neturėjo ir jokio oficialaus šūkio. O jų organizatorius buvo ne LTJS, bet šiai priklausantis, tačiau, kaip pats prisipažino, ne per geriausiai tiek su buvusiu sąjungos vadovu, tiek su dabartiniu sutariantis Justinas Daunoras. Šis iš Ariogalos (Raseinių r.) kilęs Kauno technologijos universiteto bakalauro studijų studentas, nenorėjęs atskleisti fakulteto, kuriame mokosi, prašė Kauno savivaldybės leidimo eitynėms, nepaisydamas teistumo už nacistinės simbolikos demonstravimą viešoje vietoje. Ir šį leidimą gavo.

Nevyniojo žodžių į vatą

J.Daunoras teigė norėjęs su bendraminčiais šiųmetėmis eitynėmis perduoti žinią apie tradicijos modernizavimą. „Siaurąja prasme – kad nereikia įsikibti į senus dalykus, tokius kaip išvaizda ar stilius, o prisitaikyti prie laikmečio. Plačiąja prasme – kintančios kultūros bei civilizacijos kontekste prie jų turi prisiderinti ir tradicijos“, – aiškino šiųmečių tautininkų eitynių tikslą vienas iš jų organizatorių.

Jis teigė, kad tikisi, jog eitynių dalyvių bus tiek, kiek pernai – ne mažiau kelių šimtų, nors šiemet atsisakė dalyvauti kai kurie nuolatiniai ankstesnių eitynių dalyviai, kuriems ne viskas ankstesniuose renginiuose patiko. Tačiau žadėjo prisijungti nauji – nepriklausantys jokioms organizacijoms.

Dar kategoriškiau prieš prasidedant eitynėms pasisakė J.Daunoro bendražygis – vienas iš renginio iniciatyvinės grupės narių Tomas Skorupskas, kurio biografijoje pernai lapkritį atsirado toks pats teistumas už nacistinės simbolikos demonstravimą. „Eitynių branduolys išliko tas pats, nors Tautinė jaunimo sąjunga jau nebeegzistuoja. Dabar tai – kelių žmonių klubas. O mes norėjome pasidaryti sau šventę ir pasidžiaugti iškovota laisve. Tačiau nenorėjome neapykantos, kurią mūsų lyderiai praeityje skleidė,“ – atviravo T.Skorupskas.


Šiame straipsnyje: tautininkaieitynėsVasario 16

NAUJAUSI KOMENTARAI

GYVAS DAR NACIONALIZMAS LIETUVOJE...

GYVAS DAR NACIONALIZMAS LIETUVOJE... portretas
Ko jie siekia savo eitynėmis? Ne jų nuopelnas šiandieninė nepriklausomybė Lietuvoje. Jų tikslas toliau skaldyti Lietuvos visuomenę. Matėme tokius "patriotus", teisingiau idiotus Ukrainoje, Lenkijoje, Latvijoje...Šiandien dar gyvas nacionalizmas ir Liretuvoje

jk

jk portretas
Vargšas Kacas ,kuris sako ,kad Škirpa dalyvavo holokauste,nors tuo metu sėdėjo namų arešte Berlyne.Tai tikras Lietuvos patriotas visom priemonėm kovojęs už nepriklausomybę su bolševikais.I r kaip po to pasaulyje nebus antisemitizmo ,kai žmogus uždarytas gestapo kaltinamas holokaustu

minde

minde portretas
jau puse is ten kur weidavo uzsieny liko eisenoj vaikai zydas su foto aparatu ir seniai .visi gkas galvoja apie senatve isvaziavo/o kas liko ubagu ubagai sulaujke senatves bus .tai nematau kuo didziuotis jad mus nuskurdino iki cigonu lygio bulgaru.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių